Black Friday Weeks bij Teufel met kortingen tot 42 procent!

Google betaalde fabrikanten om Play Store’s dominantie te behouden

Jeffrey van de Velde
Jeffrey van de Velde
22 augustus 2021, 17:24
3 min leestijd
Google betaalde fabrikanten om Play Store’s dominantie te behouden

Lees verder na de advertentie.

Epic Games’ rechtszaak tegen Google en Apple heeft een nieuwe wending gekregen. Hoewel een uitspraak niet in het verschiet ligt, maken nieuwe details uit rechtbankdocumenten veel duidelijk over hoe Google zijn marktdominantie wil behouden. Zo gaf de zoekgigant gameontwikkelaars ‘speciale voordelen’ in ruil voor het Play Store-tarief van 30 procent.

Marktdominantie van de Play Store

Nadat begin augustus de eerste versie van rechtbankdocumenten werden gepubliceerd, zijn donderdag de laatste details vrijgegeven door de Amerikaanse rechter James Donato. Het onbewerkte document biedt zicht in de acties die Google ondernam om de dominantie van zijn appwinkel te behouden; de acties volgden onder andere op de strategische zet van Epic Games om Fortnite Mobile buiten de Play Store te lanceren.

Onderdeel van de acties waren deals met smartphonefabrikanten om externe appwinkels buiten te sluiten. Dit nieuws kwam eerder al naar buiten toen OnePlus plotseling de onderhandelingen met Epic Games over het installeren van de Fortnite Launcher moest stopzetten. Volgens het document van de rechtbank zouden onder andere Motorola en LG recent een deal hebben gesloten waarmee ze 12 procent van de omzet van zoekopdrachten in Google en 6 procent van de opbrengsten uit de Play Store – specifiek via hun toestellen – zouden ontvangen als ze geen externe appwinkels op hun telefoons toelaten. Naast Motorola en LG, sloot Google ook deals met BBK – het moederbedrijf van OnePlus, OPPO en Vivo -, evenals Nokia (HMD Global), Sony, Sharp en Xiaomi.

Voor het ontwijken van ‘omzetverlies’ – Google schatte dat de opkomst van externe appwinkels het bedrijf zes miljard dollar kon kosten – werkte de zoekgigant ook nauw samen met game-ontwikkelaars als Activision Blizzard. In ruil voor het aanbieden van games in de Google Play Store, het betalen van de Play Store-tarieven (30%) en daar geen berichten over te verspreiden, kreeg Activision Blizzard een pakket aan extra’s aangeboden via Project Hug. Epic Games werd eveneens benaderd door Google: via Project Hug kreeg Epic een aanbod van 208 miljoen dollar in “speciale voordelen” als Fornite in Googles appwinkel gepubliceerd zou worden.

‘Google wilde Epic kopen’

Uit eerdere versies van rechtbankdocumenten bleek al dat Google heeft nagedacht over het kopen van Epic Games om het ‘gevaar weg te nemen’. Uit de onbewerkte documenten volgen meer details over de strategie die Google had willen voeren. Zo dacht het onder andere aan het uitkopen van de grootaandeelhouder van Epic Games, Tencent, die 40 procent van Epic Games’ aandelen bezit. Met die aandelen in handen kon Google meer invloed uitoefenen op de bedrijfsvoering van Epic, was de gedachte.

Voor ‘plan b’ had Google in gedachte om samen te werken met Tencent aan een volledige overname van Epic Games, om zo mogelijk het bedrijf in handen te krijgen. Hoe ver die plannen gevorderd waren, is onbekend. Epic Games’ CEO, Tim Sweeney, liet eerder weten ‘niet te hebben geweten’ dat de zoekgigant zat te azen op een overname van Epic.

De documenten maken alvast duidelijk dat er meer speelde bij Google omtrent zijn dominantie dan eerder gedacht. Wat vind jij van de deals die Google sloot met verschillende partijen om zijn marktdominatie te kunnen behouden? Zie jij graag nieuwe (externe) appwinkels verschijnen, of houd je toch liever vast aan de Play Store? Laat het ons zeker weten in de reacties onderaan dit artikel.

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

0

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

22 augustus 2021, 19:49

Je bent geneigd om deze dominantie te veroordelen, maar wat dan? Dan eindig je zoals met streamen, de ene na de andere streamingdienst, ondoendelijk omdat bij te houden, voor apps eindig je dan met tig bibliotheken met voor ieder zijn eigen app.

22 augustus 2021, 19:47

Gaat het niet zo overal. Google beschermd zich zelf wat ik normaal vind alles word al gestolen door velen kijk maar naar China de grotere dief in electronica en copieren kunnen ze en dan voor de helft aan bieden dat is dus markt verzieken maar dan in het geniep in China.