Google Workspace-gebruikers in landen waarin Bard beschikbaar is kunnen nu vragen stellen aan Google Bard, het ChatGPT-antwoord van Google. In eerste instantie zat dit nog in een soort v,roege toegang, maar nu wordt het verder uitgerold. Als de beheerder van Google Workspace binnen je organisatie dit tenminste inschakelt. Gebeurt dit niet, dan kun je er helaas niet zelf voor zorgen dat je Bard binnen Workspace kunt inzetten.
Bard
Bard is een taalbot die werkt via het LaMDA-taalmodel. Het kan in natuurlijke zinnen antwoorden geven op allerlei soorten vragen. Het doel is dat Bard zo natuurlijk mogelijk antwoord moet geven en het is dan ook een systeem dat blijft doorleren om daar steeds beter in te worden. We konden het al een tijdje testen, maar nu geldt dat ook voor Workspace-accounthouders.
Google schrijft dit in een update op zijn blog, al houdt het de boel erg kort:
Toegang voor Google Workspace-accountsWat: Google Workspace-beheerders kunnen Bard nu inschakelen voor hun domeinen, zodat hun gebruikers toegang krijgen tot Bard via hun Workspace-accounts.
Waarom: Je kunt Bard nu gebruiken voor werk, onderzoek of andere zakelijke behoeften wanneer je bent aangemeld bij je Google Workspace-account dat door de beheerder is ingeschakeld.
Google Workspace
Workspace-gebruikers baalden al dat zij geen toegang hadden tot Bard, dat in maart online beschikbaar kwam. Het is ook wel wat vreemd, als je bedenkt dat Google wel allerlei kunstmatige intelligentie-toepassingen in de producten van Workspace stopt, zoals Google Documenten. Tegelijkertijd worden die toepassingen weer niet Bard genoemd, dus blijkbaar wil het de chatbot erg gescheiden houden van de verdere kunstmatige intelligentie van het bedrijf.
Bard-instellingen voor accounts binnen Workspace worden in de komende dagen verwacht onder de apps met vroege toegang (early access apps). Bard is de eerste onder die instelling, al zegt Google dat daar op den duur ook andere apps bij gaan komen. Wij hopen vooral dat Bard snel naar meer landen komt, want vooralsnog is Bard (zowel buiten als binnen Workspace) dus niet voor Nederland of België beschikbaar.
Denk jij dat Bard van meerwaarde kan zijn in jouw werk? Deel het in de reacties.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Ik blijf met m’n eerdere vraag zitten: hoe kan je er zeker van zijn dat Google bard accuraat is als je niet ziet waar bard de mosterd vandaan haalt bij het schrijven van antwoorden? In een werkcontext lijkt me dat eens zo belangrijk. Oké, als Bard je helpt bij het schrijven van een mail of tekst moet je zelf nog elementen aanleveren en Bard’s resultaat bijwerken of afwerken. Maar stel dat Bard nieuwsberichten helpt samenstellen, dan is accuraatheid en bronvermelding extra belangrijk om het waarheidsgehalte te kunnen verifiëren. Als Bard mij een leugen op de mouw speldt door op een vraag van mij een taalkundig en grammaticaal correct antwoord te geven dat qua feiten onwaar is, is dat niet vervelend voor jou maar enkel voor mij. Maar als dit in een nieuwscontext of andere professionele context gebeurt en er worden beslissingen genomen op basis van onbetrouwbare info, … dan is de schade niet te overzien.
Die bronvermelding zag ik niet toen ik begin april een vraag stelde aan google bard over de mogelijkheid om 2 apps met elkaar te linken. Bij een herformulering van de vraag gebeurde dit evenmin. En toen ik ronduit vroeg of er een publieke beta was van een app, zei bard dat die er is, hoewel dat niet klopt. Ook toen werd nergens vermeld waar bard die info gevonden heeft.
Volgens mij wordt de bron gewoon vermeldt bij het antwoord. Anders kun je dit ook gewoon vragen aan Bard.