Samsung Galaxy S24: nu met hoge korting én Galaxy Watch7 cadeau!

Google rolt ChatGPT-concurrent Bard uit: dit zijn de eerste beelden

Claudia Rahanmetan
Claudia Rahanmetan
22 maart 2023, 8:50
2 min leestijd
Google rolt ChatGPT-concurrent Bard uit: dit zijn de eerste beelden

Lees verder na de advertentie.

Google is gestart met de uitrol van zijn ChatGPT-concurrent Bard die straks zijn zoekmachine en andere apps moet versterken. Aanmelden is mogelijk in een aantal landen en wij laten je alvast de eerste beelden ervan zien.

Wat is Bard?

Bard is een taalbot die in natuurlijke zinnen een antwoord kan geven op vragen. Google laat Bard klinken als een natuurlijk persoon met behulp van zijn LaMDA-taalmodel, een systeem dat eerder werd voorgesteld als technologie waarmee de Google Assistent op termijn natuurlijk moest praten.  

De kennis van Bard is afkomstig van de zoekmachine en Google Zoeken en dat is ook het eerste Google-product waar we Bard gaan tegenkomen. Daarna zal Bard in andere Google-producten verschijnen zoals Chromebooks en Gmail en Docs.

Uiteraard is Bard een stevige concurrent van ChatGPT. Dat is een revolutionaire tool van het bedrijf OpenAI dat in de eerste dagen na zijn lancering al miljoenen gebruikers had. Bard heeft namelijk meteen een streepje voor.  Googles AI-bot beschikt over recente data, terwijl ChatGPT het momenteel nog doen met informatie die dateert van voor september 2021.

Bard testen

Toch is Bard niet perfect (ChatGPT in Bing ook niet trouwens) en daarom moet de AI-tool flink getest worden. Zo kregen Google-medewerkers begin dit jaar een e-mail waarin ze werden verzocht om twee tot vier uur van hun tijd te spenderen aan het verbeteren van Bard. Nu is het de beurt aan de eindgebruikers. Google vraagt hen in een blogpost om Bard uit te proberen. Dat bericht is overigens met de hulp van Bard tot stand gekomen.

De zoekgigant benadrukt dat het om een test gaat waarbij kwaliteit en veiligheid voorop staan. Google geeft ook aan dat het Bard blijft verbeteren. Er komen talen en en meer mogelijkheden op het gebied van programmeren. Google is begonnen met het uitrollen van Bard-toegang in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk en zal dit in de loop van de tijd uitbreiden naar meer landen en talen.

Eerste beelden van Bard

Onze moderator Patrick heeft inmiddels toegang gekregen tot het Bard-experiment en dit zijn de eerste beelden van Googles ChatGPT-concurrent. We zullen er in de komende dagen mee aan de slag gaan en jullie voorzien van al het nieuws omtrent Bard. 

Wat vind jij van de opkomst van AI-chatbots en generatieve AI-functies? Ga je je aanmelden voor Bard? Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel.

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

12

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

28 maart 2023, 11:46

ik heb net toegang gekregen tot bard en ik moet zeggen het valt niet tegen !
logische antwoorden,snel en duidelijk.
dat belooft wat voor de toekomst!

22 maart 2023, 16:16

Bard, wat een rare naam zeg.

Gewist profiel
22 maart 2023, 13:14

Hoe veel chatgtp komen er nog strak hoeft niemand meer na te denken of iets te weten in de nu al domme wereld van internet.

22 maart 2023, 11:57

Interessant om de ontwikkelingen te volgen. Laat mij graag overtuigen dat mijn scepsis ongegrond is.

22 maart 2023, 11:43

Zou goed zijn om dit standaard in de Google Pixel telefoons in te stellen als optie. Dat onderscheidt de telefoon nog meer van de rest.

22 maart 2023, 11:14

Ik ben ontzettend benieuwd, nu kun je je nog niet aanmelden in Nederland omdat bard.google.com een melding geeft dat het in Nederland nog niet mogelijk is. Ik heb wel een tijdje met openai zitten spelen en de resultaten zijn veelbelovend ware het niet dat langere antwoorden regelmatig resulteren in netwerkfouten die kennelijk te wijten zijn aan server overloads veroorzaakt door anderen.

Hij komt er in feite op neer dat je eindelijk eens fatsoenlijke antwoorden krijgt op vragen die je vrijwel niet beantwoord krijgt met behulp van Google, Bing of welke andere zoekmachine dan ook.