Google Assistent: de totstandkoming
Google Assistent, eigenlijk Google Assistant in het Engels, zag in 2016 het levenslicht als opvolger van Google Now. De digitale assistent was in eerste instantie alleen beschikbaar als preview in de experimentele messenger Google Allo en later op Pixel-smartphones. Ondertussen hebben de meeste Androidsmartphones al beschikking over deze digitale assistent en is deze in de loop van de tijd vele malen slimmer geworden. Zo kunnen gebruikers via Google Assistent nu meer dan 5.000 smarthome-apparaten bedienen en is de digitale assistent te vinden op smartphones, smartwatches, Android TV, slimme speakers, auto's, tv's en koptelefoons.
Vorig jaar kwamen we er voor het eerst achter dat Google werkte aan de Nederlandse ondersteuning voor Google Assistant. In een vacature zocht Google Nederland namelijk naar een kandidaat die verantwoordelijk zou worden voor de persoonlijkheid van Google Assistant in het Nederlands. Dit bleek te gaan om een creatief schrijver en een persoon die de stem ging inspreken. De laatste persoon is overigens vrijwel geheel onbekend gebleven, ook binnen de muren van Google Nederland. Men wilde geen naam van een persoon koppelen aan de Google Assistent. Google Assistent is Google Assistent. De creatief schrijver heeft zich bezig gehouden met grappen, citaten, feitjes en spellen. Deze persoon heeft ook een aantal Nederlandse easter eggs eraan toegevoegd. Succes met zoeken!
In februari werd vervolgens bekend dat de assistent binnen enkele maanden Nederlands zou kunnen spreken waarna een bètatest volgde. Deze bètatest werd vorige week beëindigd en vandaag is het moment dan eindelijk aangebroken: Google introduceert de Google Assistent in Nederland.
Het fundament van Google Assistent is gevormd door kunstmatige intelligentie en Natural Language Processing. Google heeft hier jarenlang in geïnvesteerd om spraakherkenning van hoge kwaliteit aan te kunnen bieden en de Nederlandse taal goed te begrijpen. Uiteraard zal de assistent steeds beter worden naarmate er steeds meer gebruik van gemaakt wordt.
De vrouwenstem is via WaveNet tot stand gekomen. Deze techniek maakt het mogelijk om door de computer gegenereerde stemmen natuurlijker te laten klinken. Via Wavenet kunnen ook dialecten en en talen worden verbeterd. De mannenstemmen zullen op een later moment door Wavenet onder handen genomen worden.
Google Assistent: wat kan ik ermee?
Google Assistent is, zoals de naam doet vermoeden, een slimme assistent van Google die allerlei informatie voor je kan beantwoorden. Dit zijn eenvoudige opdrachten zoals: 'Wat voor een weer wordt het vandaag?' en 'Wie is de minister-president van Nederland?', maar er kan nog veel meer. Voorheen konden opdrachten voor Google Assistent niet in het Nederlandse worden gegeven maar vanaf nu kan dit wel. Google Assistent verstaat namelijk Nederlands, weet veel over de Nederlandse cultuur en heeft een goed gevoel voor context. De functionaliteit en persoonlijkheid zijn helemaal aangepast aan ons land.
"Google Assistent spreekt niet alleen Nederlands, maar is Nederlands."
Nederlandse taal
Google Assistant heet nu in Nederland Google Assistent, aangezien de assistent Nederlands kan spreken en begrijpen. Uiteraard is de versie die nu gelanceerd is, wel het begin van het leertraject van de assistent. Dit leertraject is niet eindig, want het product is nooit af. De Nederlandse taal ontwikkelt zich namelijk continu, evenals de Nederlandse cultuur.
Google Assistant is overigens beschikbaar in een aantal wereldtalen. Dat de Nederlandse taal hier nu aan is toegevoegd heeft volgens Google te maken met het feit dat Nederland voorloper is op gebied van technologie. Daarnaast is de toevoeging voor een belangrijk deel cultureel ingegeven.
Nederlandse cultuur
Google Assistent begrijpt ook onderdelen van de Nederlandse cultuur. Twee mooie voorbeelden hiervan zijn de spraakopdrachten: "Stuur een appje naar Willem-Alexander: hoe laat is het eten klaar?" "Waar is de dichtstbijzijnde Appie?" Appje en Appie zijn typisch Nederlandse woorden/uitdrukkingen en deze begrijpt Google Assistent. Daarnaast kan Google Assistent ook Nederlandstalige artiesten/liedjes voor je afspelen: "Speel BLØF met Zoutelande." "Speel Corry Konings.
Als je de spraakopdracht "Speel Dylan Haegens." geeft, zal Google Assistent meteen een video van deze Nederlandse videomaker op YouTube afspelen zonder dat je dat hebt aangegeven. Google Assistent herkent de persoon en ziet dat hij een bekende YouTuber is.
Context
Naast een grote hoeveelheid kennis heeft de Google Assistent ook een goed gevoel voor context in gesprekken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een reeks vervolgvragen zoals:
> "Hoe oud is Patty Brard?" > "Heeft ze ook kinderen?" > "Hoe heten ze?" Google Assistant weet dan dat het over dezelfde persoon gaat.
>"Ik zoek een sushi-restaurant" > "Hoe laat gaat de tweede open?" In het restaurant: "Ik wil graag mie-soep" "Hoeveel calorieën zit er in?"
Nog meer mogelijkheden
De mogelijkheden van de slimme assistent zijn nog veel uitgebreider. Zo is het mogelijk een restaurant in de buurt te zoeken, reviews te checken en vervolgens direct een tafel te reserveren, films en series via Netflix af te spelen, je agenda te beheren, radio luisteren, een wekker voor morgenochtend te zetten of te vragen of het druk is op de weg. Op deze manier heb je dus een soort van pratende assistent in je smartphone die via spraak bediend kan worden. Volgens Google Nederland is het toppunt van machine learning in Google Assistent momenteel de spraakopdracht: "Laat me mijn foto's van mijn hond zien" Google Assistent toont dan als resultaat foto's van je hond vanuit Google Foto's.
De mogelijkheden van Google Assistant zijn vrijwel eindeloos, vooral als er steeds meer diensten op aangehaakt worden. Voorbeelden van deze diensten zijn Actions on Google en Nederlands nieuws.
Actions on Google
Actions on Google is het ontwikkelaarsplatform voor de Google Assistent en biedt derden de mogelijkheid om de functionaliteit van de Assistent uit te breiden. Ontwikkelaars kunnen hiermee dus een interface maken waarmee gebruikers een kort commando kunnen geven of juist een langer gesprek kunnen voeren. Actions zijn regiogebonden en aangezien de Nederlandse Google Assistent er is, kunnen deze Actions nu ook gebruikt worden. Een groot aantal Nederlandse merken heeft zo’n Action on Google gebouwd en de eerste resultaten zijn vanaf vandaag beschikbaar.
Je kunt PostNL bijvoorbeeld vragen wanneer je pakketje komt, cadeau-inspiratie op doen bij Bol.com, Albert Heijn vragen om recepten en via Buienradar checken of het straks gaat regenen. De commando's beginnen met "Praat met..." en spreek je in Google Assistent in. Enkele voorbeelden vind je hieronder:
> “Praat met Albert Heijn” - Wat is er in de Bonus? - Wat kan ik maken met kip en aubergine? - De melk is op!
> “Praat met Buienradar” - Gaat het straks regenen in Amsterdam? - Kan ik last krijgen van hooikoorts in Hilversum? - Wat wordt het weer in Apeldoorn?
> “Praat met Bol.com” - Wat is een leuk cadeautje voor mijn kleine nichtje? - Wat is de dagaanbieding? - Hoe oud is Billie??
Sommige Actions on Google zijn op het moment van schrijven nog niet beschikbaar. Zij zullen pas op de dag van lancering of vlak erna oproepbaar zijn.
Nederlands nieuws
Daarnaast zijn nieuwsbulletins van een groot aantal gerenommeerde Nederlandse nieuwsorganisaties oproepbaar via de Google Assistent. Gebruikers kunnen met één stemopdracht luisteren naar het nieuws van 538 Nieuws, ANP, BNR Nieuwsradio, NOS, NU.nl, RTL Nieuws, Omroep Brabant en Omroep Gelderland. Nieuwsorganisaties die audionieuws aanbieden zijn ook opvraagbaar.
Vanwege technische problemen kan het zijn dat het nu niet mogelijk is om audionieuws op te vragen (bijvoorbeeld "Luister naar ANP Nieuws").
Google Assistent: de toekomst
Google Nederland is heel erg benieuwd naar de bevindingen van Nederlandstalige gebruikers. Het bedrijf voorziet een groei in het gebruik van spraakopdrachten in combinatie met Google Assistent en dan vooral onder ouderen en jonge gezinnen. Ook verwacht men in de toekomst veel meer Actions en andere toepassingen voor Google Assistent te verwelkomen. Daarnaast zullen er podcasts worden toegevoegd.
Beschikbaarheid Google Assistent
De Nederlandse Google Assistent wordt vanaf vandaag uitgerold en in de komende week zal iedereen met een Androidsmartphone met minimaal Android 6.0 Marshmallow en het toestel op Nederlands ingesteld heeft, er gebruik van kunnen maken. Google Assistent werkt dus op Androidsmartphones maar ook op Wear OS-smartwatches en Google Assistent-koptelefoons. De Belgische (Vlaamse) Assistent volgt later. Onze zuiderburen kunnen voor nu gebruik maken van de Nederlandse assistent.
De Google Assistent kan tevens smarthome-toepassingen aansturen zoals de Google Home. Deze slimme speaker is ook in de Nederlandse winkels verkrijgbaar. Wil je er eentje kopen? Lees dan dit artikel. Ondersteuning voor Android TV volgt nog, ondersteuning voor Android Auto volgt misschien en ondersteuning voor Chromebooks is er niet. Het is ook niet bekend of de Pixel 3-reeks, Google-toestellen die we in het najaar verwachten, naar Nederland komt.
Zo activeer je Google Assistent op je Androidtelefoon
Google Assistent is een digitale assistent van Google die op je Androidsmartphone geïnstalleerd is. Wij leggen in dit artikel uit waar je deze slimme assistent kunt vinden, hoe je de assistent kunt activeren en gebruiken.
> Lees hier alles over het activeren en gebruiken van Google Assistent
Deze Nederlandse Actions on Google kun je gebruiken met Google Assistent
Actions on Google is de naam van spraakcommando's die ontwikkelaars beschikbaar kunnen maken via Google Assistant. Veel Nederlandse bedrijven zijn hiermee aan de slag gegaan en in dit artikel lees je welke dat zijn en wat je ermee kunt doen.
> Lees hier alles over hier de Nederlandse Actions on Google
40 dingen die je kunt vragen aan de Google Assistent
De Google Assistent staat altijd voor je klaar om te helpen in alledaagse situaties, Dat doe je door simpelweg een opdracht te geven of een vraag te stellen. Geen inspiratie? We helpen je alvast op weg met een aantal spraakopdrachten.
> Lees hier alles over hier dingen die je kunt vragen aan Google Assistent
Deze hoofdtelefoons kun je gebruiken met de Google Assistent
Er zijn al een aantal hoofdtelefoons die gebruik kunnen maken van de Google Assistent. Dan hoef je niet je smartphone uit je zak te halen en kun je toch opdrachten geven en vragen stellen. We hebben een aantal van deze hoofdtelefoons met de Google Assistent voor je op een rij gezet.
Lees hier het artikel.