Facebook gedwongen WhatsApp- en Instagram-gegevens te scheiden in Duitsland

Facebook gedwongen WhatsApp- en Instagram-gegevens te scheiden in Duitsland

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Datamigratie Facebook

Duitsland heeft een instantie die de eerlijke concurrentie in het land bewaakt, de Bundeskartellamt, en die heeft Facebook zopas gedwongen om niet langer gebruikersgegevens tussen zijn verschillende sociale netwerken te migreren. De instantie oordeelde dat Facebook precies vier maanden de tijd heeft om in Duitsland de gegevens van Instagram, Facebook en WhatsApp te scheiden. De veroordeling is dus enkel van kracht in Duitsland, maar de uitspraak zou wel kunnen overwaaien naar regulators in andere landen.

Facebook verzet zicht tegen het oordeel van de Bundeskartellamt. Het bedrijf stelt in een blogbericht dat de Duitse instantie niet bevoegd is om over deze zaak Facebook te veroordelen. De Duitse instantie verwerpt dat en benadrukt dat Facebooks bezit van verschillende grote sociale netwerken in feite het bedrijf in een monopoliepositie brengt, waardoor de eerlijke concurrentie in het gedrang komt. Interventie was dus noodzakelijk, aldus Bundeskartellamt.

Like Likes Facebook

Speciale regelgeving

"Als zijnde een dominant bedrijf moet Facebook speciale regelgeving ondergaan wat betreft de wet rond eerlijke concurrentie", dat zegt Andreas Brundt, president van Bundeskartellamt in een persmededeling."Met betrekking tot zijn business model moet het bedrijf rekening houden met het feit dat Facebook-gebruikers praktisch gezien niet kunnen overstappen naar andere sociale netwerken [...]. De gebruiker kan niet anders dan instemmen met de uitgebreide data die verzameld en gecombineerd wordt door gebruik te maken van het sociale netwerk. In zo'n complexe situatie kan de keuze van de gebruiker niet als vrijwillig worden beschouwd", zegt Brundt.

Toen Facebook het sociale netwerk WhatsApp in 2014 overnam kwam het onderwerp datamigratie ter sprake bij de Europese regulators die de overname moesten goedkeuren. Het bedrijf stelde toen nog dat het voor Facebook onmogelijk is om gegevens tussen de sociale netwerken te migreren, maar twee jaar later deed het bedrijf van Mark Zuckerberg het alsnog, en het lijkt erop dat Facebook, WhatsApp en Instagram in de toekomst alleen maar meer met elkaar in verbinding zullen staan. Tot onvrede van de oprichters van WhatsApp en Instagram die vorig jaar zijn opgestapt.

WhatsApp Messenger

WhatsApp Messenger

WhatsApp is de ongekend populaire chat-dienst die onder andere beschikbaar is voor Android, maar ook voor andere platformen zoals iOS. Met deze app kun je berichten ..
Instagram

Instagram

Instagram is een gratis, leuke en eenvoudige manier om prachtige foto's op je Androidtoestel te maken en te delen. Kies uit een van de verschillende, prachtige ..

Related articles

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk