Onderzoek: innovatie smartphones vertraagd
Volgens Strategy Analytics, een bureau dat onder andere de smartphonemarkt onderzoekt, willen consumenten steeds langer met hun smartphone doen. Hier zijn twee oorzaken voor: de vertragende innovatie / verbeteringen op smartphones en de stijgende prijzen.
Ten eerste wat feitjes. Het onderzoek gaat over de Amerikaanse markt onder 2500 gebruikers tussen de 18 en 64 jaar. De gemiddelde leeftijd van een Samsung-smartphone in dit onderzoek ligt op 16,5 maanden, iets langer dan een jaar dus. De gemiddelde iPhone heeft een leeftijd van 18 maanden. Dit zegt dus niet hoe lang mensen met hun smartphone doen, maar de gemiddelde leeftijd van deze merken in dit specifieke onderzoek. Verder geven mensen aan dat ze van plan zijn om 3 jaar met hun smartphone te doen. Mensen die tussen de 55 en 64 jaar zijn willen pas na meer dan 3 jaar een nieuwe smartphone aanschaffen.
Liever een Nexus 5 of een OnePlus 6?
Kijken we naar cijfers van de AW Poll, dan zien we grotendeels dezelfde lijnen terug. In 2017 had nog 10% een smartphone langer dan 3 jaar, in 2018 was dit gestegen naar 13% en in 2019 naar 15%. De percentages van mensen die hun smartphones tussen de 2 en 3 jaar hebben is daarentegen in 2019 gedaald van 24 naar 21%.
Onlangs bleek al uit cijfers van Harris Interactive – een verkoopketen actief in Frankrijk, Nederland en België – dat mensen nu al gemiddeld 3 jaar met hun smartphone doen. Dit in tegenstelling tot vroeger, toen 2 jaar nog gangbaarder was. In België doen mensen gemiddeld zelfs 4,3 jaar met hun smartphone, 43% langer dan Fransen. In 2018 zijn er wereldwijd ook veel minder smartphones verkocht dan in het jaar daarvoor, wat overeenkomt met bovenstaande cijfers.
Strategy Analytics noemt hiervoor de volgende oorzaken. De eerste is dat verbeteringen van generatie op generatie steeds kleiner worden. Hierdoor voelen consumenten steeds minder de noodzaak om over te stappen. Veel smartphones kunnen al wat de gemiddelde consument van ze vraagt en hiervoor hoef je niet om de 2 jaar een high-end smartphone te kopen, zo is de consensus.
Daarnaast is de gemiddelde prijs van dezelfde high-end smartphones de laatste paar jaar flink gestegen. Kopers kijken daarom goed uit voordat ze hun geld uitgeven. Om deze hoge prijzen te compenseren kiezen veel mensen ervoor hun smartphone langer te houden. Uit een AW Poll van dit jaar bleek dat een derde van de stemmers tussen de 500 en 600 euro kwijt wil zijn voor een high-end smartphone als de Huawei P30 Pro of Samsung Galaxy S10 Plus die een adviesprijs van 999 euro hebben. Ook bleek dat slechts 7% meer dan 900 euro uitgeeft aan hun smartphone: hetzelfde percentage in het onderzoek van Strategy Analytics die meer dan 1000 dollar voor een telefoon over heeft.
Ten slotte blijven 70% van de klanten van Apple en Samsung dit merk trouw, terwijl merken als Motorola of LG een percentage minder dan 50% genieten. Hierdoor kan het marktaandeel van zowel Apple als Samsung de komende jaren nog worden vergroot. Uit een recente AW Poll bleek dat gemiddeld 60% van jullie bij hetzelfde merk blijft. Genoeg cijfertjes om over een jaar weer terug naar te kijken en te bekijken wat er precies is veranderd!
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Het nieuwtje is er af, het is nu een gebruiksvoorwerp en zolang hij doet wat de gebruiker wil is vervangen onzin.
Ten tijden van de Nexus lijn deed ik ook 2 jaar met mijn telefoon. Nu dat de Pixel 1 bijna €1000,- was heb ik mijzelf beloofd dat ik 3 jaar met mijn telefoon ging doen. Ik kan mij goed voorstellen dat nu de telefoons duurder worden mensen vanzelf steeds langer gaan doen met het product.
Ik doe altijd 3 jaar met een phone: van S2 naar S5, nu S8+ dus hierna (hoogstwaarschijnlijk) de S11.
Ik zit ook nood gedwongen aan mijn Galaxy s8, Daarom heb ik een paar onderdelen die niet meer goed werken zelf vervangen.
Voor mij moeten fabrikanten niet meer om het jaar een nieuwe telefoon uitbrengen. Geef het allemaal wat tijd, en gebruik die tijd om beter te innoveren. Op de camera na is het allemaal niet zo interessant meer. Ook moeten fabrikanten nu meer focussen op het updatebeleid. Als je ziet dat gebruikers niet meer 2 jaar, maar 3 jaar doen met hun toestel, zorg dan ook voor een beter updatebeleid. Want nu dat consumenten bewuster omgaan met de levensduur van hun toestel, zal het updatebeleid ook een belangrijke rol spelen bij het kiezen van een nieuwe telefoon. Als ik naar de toekomst toe een nieuwe telefoon zou kopen, dan heeft Xiaomi die 5 jaar lang updates geeft van MIUI een grote voorsprong. En Google/Apple zouden ook beter niet elk jaar een nieuw besturingssysteem maken. De vernieuwingen zijn minimaal, en het zou voor de ontwikkelaars handig zijn om hun apps niet elk jaar te moeten gaan aanpassen omdat er weeral eens een nieuwe iOS of Android versie is die niks toevoegt.