AW Poll: zo lang gebruiken jullie je huidige smartphone

AW Poll: zo lang gebruiken jullie je huidige smartphone

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

AW Poll levensduur smartphones

Elk jaar vragen we in onze AW Poll weer hoe lang jullie je smartphone gebruiken. Dat geeft ook een zeer interessant beeld af, want: als een smartphone langer gebruikt wordt, zullen de verkopen van smartphones vanzelf mee bergafwaarts dalen. Het is altijd al wikken en wegen of je nu een nieuwe telefoon zal kopen, of juist wacht op de volgende en 'betere' generatie. Smartphones gaan al langer mee, maar mensen verwachten ook steeds meer. Deze verschuiving in de smartphonemarkt zorgt er al tijden voor dat smartphones duurder worden. De nieuwste smartphone in huis halen wordt dan een erg duur geintje – Apple zette deze groffe prijsverandering met zijn iPhone X als eerste in gang.

Levensduur smartphone AW Poll

Allereerst is er de groep lezers die hun huidige smartphone minder dan zes maanden in hun bezit hebben, in 2019 ligt dat percentage op 18 procent. Het is maar een kleine stijging in vergelijking met 2017 en 2018, toen 17 procent van de stemmers hun smartphone minder dan zes maanden in bezit hadden. In de reacties op de AW Poll was, opvallend genoeg, terug te lezen dat er in 2019 een aantal bezitters van een Samsung Galaxy S5 naar een nieuw toestel zijn overgestapt. Verreweg het grootste aandeel van de overstappers kwam van een recenter toestel en wisselt dus 'vrij snel' van telefoon.

Waar er in 2018 een daling zichtbaar was bij het aantal lezers die hun smartphone tussen de zes en twaalf maanden gebruiken, is dit percentage in 2019 weer aan het groeien. Van de 1.995 stemmers heeft 17 procent zijn telefoon nu tussen de zes en twaalf maanden. Opvallend is verder dat mensen hun smartphones inderdaad steeds langer blijven gebruiken: de groep van langer dan drie jaar is in het voorbije jaar met 2 procentpunt gegroeid naar 15 procent. Tegelijkertijd nam het aantal gebruikers in de groep een tot twee jaar en twee tot drie jaar af met respectievelijk drie en drie ‘procentpunten’.

Is het zo eenzijdig?

In deze AW Poll vroegen wij onze gebruikers hoe lang ze hun huidige smartphone al gebruiken. Dat levert een goed beeld op over de algemene gebruiksduur, maar dat zegt nog lang niet alles. Je moet immers rekening houden met verschillende prijsklassen. Je zou kunnen stellen dat mensen met een midrange-toestel sneller wisselen, maar ook dat is tegenwoordig niet meer noodzakelijk. Updates is soms nog wel een lastig punt bij deze smartphones, maar ze worden wel steeds sneller en bieden in de meeste gevallen ook meer opslag. Ja, mensen doen langer met hun smartphones: maar waarom, dat is niet zo gemakkelijk te concluderen. Wie weet waar we jullie in de toekomst over ondervragen.

Related articles

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk