Beveiligingsexperts vinden dit EU-voorstel voor chatapps "griezelig"

Beveiligingsexperts vinden dit EU-voorstel voor chatapps "griezelig"

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Een voorstel van de Europese Commissie over de strijd tegen kindermisbruik op berichtenapps doet bij beveiligingsexperts de wenkbrauwen fronsen: "Het meest geavanceerde systeem van massacontrole dat ooit is gelanceerd buiten China en de Sovjet-Unie", zo klinkt het. Dit is er aan de hand.

Kindermisbruik en berichtenapps

De Europese Commissie wil de verspreiding tegen gaan van foto's en video's die met kindermisbruik te maken hebben. Volgens Europol zorgt de populariteit van berichtenapps zoals WhatsApp en Telegram ervoor dat kinderporno makkelijk kan circuleren zonder dat daders worden gestraft. Door end-tot-end beveiligingssleutels kunnen alleen de verzender en ontvanger de inhoud van het gedeelde materiaal bekijken.

De Europese Commissie noemt versleuteling "essentieel voor voor cybersecurity en het beschermen van fundamentele mensenrechten", maar ze erkent ook de problemen met encryptie. Een van de ideeën om de verspreiding van kindermisbruik op chatapps vast te stellen is door een technologie genaamd 'client-side device scanning', dat weet NU.nl. Een algoritme moet daarbij in staat zijn om in versleutelde gesprekken alsnog in staat zijn om in tekst en beelden gevallen van kindermisbruik op te sporen. De bedoeling is dat beelden automatisch worden vergeleken met bekende foto's van kindermisbruik die al online circuleren.

'Griezelig'

Cyberbeveiligingsexperts reageren afwijzend, want om specifieke teksten en beelden van kindermisbruik op te sporen moet wel alle content van versleutelde berichten geanalyseerd worden."Je moet de EU nageven dat het erin geslaagd zijn om te gaan voor het griezeligste en het kiest ook voor technologie die nog niet bestaat", zegt Matthew Green Cryptograaf van de Johns Hopkins University in een reeks tweets. Hij noemt het voorstel ook "Het meest geavanceerde systeem van massacontrole dat ooit is gelanceerd buiten China en de Sovjet-Unie".

Gerelateerde artikelen

Verder wijzen experts erop dat het voorstel haaks staat op de eigen online privacywetgeving van de Europese Unie. Belangrijk is wel dat het gaat om een voorstel dat nog wordt uitgewerkt en zelfs als de Europese Commissie deze richting wil uitgaan moet het voorstel ook nog door het Parlement worden goedgekeurd. De Europese Unie heeft de afgelopen maanden wetten goedgekeurd die de online identiteit van burgers juist ten goede komen. Zo zal je volgend jaar met berichtenapp X een bericht kunnen sturen naar een vriend die berichtenapp Y gebruikt. En ook voor overheden komen er nieuwe online regels.

Vind jij dat het end-to-end-encryptie een belangrijke functionaliteit is van berichtenapps? Of is het helemaal geen aspect waar jij veel waarde aan hecht? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

De populairste artikelen over digitale wetgeving in de EU

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk