Een voorstel van de Europese Commissie over de strijd tegen kindermisbruik op berichtenapps doet bij beveiligingsexperts de wenkbrauwen fronsen: “Het meest geavanceerde systeem van massacontrole dat ooit is gelanceerd buiten China en de Sovjet-Unie”, zo klinkt het. Dit is er aan de hand.
Kindermisbruik en berichtenapps
De Europese Commissie wil de verspreiding tegen gaan van foto’s en video’s die met kindermisbruik te maken hebben. Volgens Europol zorgt de populariteit van berichtenapps zoals WhatsApp en Telegram ervoor dat kinderporno makkelijk kan circuleren zonder dat daders worden gestraft. Door end-tot-end beveiligingssleutels kunnen alleen de verzender en ontvanger de inhoud van het gedeelde materiaal bekijken.
De Europese Commissie noemt versleuteling “essentieel voor voor cybersecurity en het beschermen van fundamentele mensenrechten”, maar ze erkent ook de problemen met encryptie. Een van de ideeën om de verspreiding van kindermisbruik op chatapps vast te stellen is door een technologie genaamd ‘client-side device scanning’, dat weet NU.nl. Een algoritme moet daarbij in staat zijn om in versleutelde gesprekken alsnog in staat zijn om in tekst en beelden gevallen van kindermisbruik op te sporen. De bedoeling is dat beelden automatisch worden vergeleken met bekende foto’s van kindermisbruik die al online circuleren.
‘Griezelig’
Cyberbeveiligingsexperts reageren afwijzend, want om specifieke teksten en beelden van kindermisbruik op te sporen moet wel alle content van versleutelde berichten geanalyseerd worden.”Je moet de EU nageven dat het erin geslaagd zijn om te gaan voor het griezeligste en het kiest ook voor technologie die nog niet bestaat”, zegt Matthew Green Cryptograaf van de Johns Hopkins University in een reeks tweets. Hij noemt het voorstel ook “Het meest geavanceerde systeem van massacontrole dat ooit is gelanceerd buiten China en de Sovjet-Unie”.
Verder wijzen experts erop dat het voorstel haaks staat op de eigen online privacywetgeving van de Europese Unie. Belangrijk is wel dat het gaat om een voorstel dat nog wordt uitgewerkt en zelfs als de Europese Commissie deze richting wil uitgaan moet het voorstel ook nog door het Parlement worden goedgekeurd. De Europese Unie heeft de afgelopen maanden wetten goedgekeurd die de online identiteit van burgers juist ten goede komen. Zo zal je volgend jaar met berichtenapp X een bericht kunnen sturen naar een vriend die berichtenapp Y gebruikt. En ook voor overheden komen er nieuwe online regels.
Vind jij dat het end-to-end-encryptie een belangrijke functionaliteit is van berichtenapps? Of is het helemaal geen aspect waar jij veel waarde aan hecht? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
De manier waarop internet werkt was prima tot meer dan 69.090 mensen er gebruik van gingen maken. Eigenlijk vind ik dat het tijd wordt voir een redesign van het internet. Minder vrij en beter controleerbaar door traceerbaarheid van berichten. Ook vervolgen van criminelen, rascisten, pedofielen en links en rechts extremisten moet dan beter mogelijk worden. Maar of dat kan?
Ik ben nog bezig na 6 jaren
Ik zou dan eens willen weten welk alternatief voorstel de beveiligingsexperts dan voorstellen. Kindermisbruik is weldegelijk een probleem dat aangepakt moet worden. Ook ander crimineel gedrag op het www moet te traceren zijn en aangepakt worden. Hoe zouden zij dat dan zo doen dat de beveiliging niet in het gedrang komt maar je toch malafide activiteiten kan volgen?
@Katty Dat zouden ze kunnen doen door meldingen van alle apps centraal te verzamelen met unieke gegevens.
Ik vind het systeem van Telegram wel goed alleen hebben zij te weinig mensen en komt het niet bij de overheid. Wanneer meerdere mensen jou kanaal of groep melden kan je geen berichten meer plaatsen. Dan kan je de zooi opruimen en Telegram toegang geven om dit te controleren. Pas daarna wordt hij weer vrij gegeven.
In geval van CP zou je ook de admin kunnen blokkeren en overheden toegang geven voor dat er wordt opgeschoond.
@Ijskast: ik zou de foto’s van je pasgeboren dochter (of opgroeiende dochter) toch niet openbaar versturen, enkel in een context waar jij kan bepalen wie ze te zien krijgt. Je wil echt niet weten wat malafide mensen met dit soort onschuldige foto’s doen. update 18 mei: ik hoorde vanmorgen tijdens het nieuws in België dat je meer info over kinderfoto’s op sociale media kan vinden op
https://magditonline.ugent.be/#/home
@Tucker: lachgasmisbruik kan je niet bestrijden door ballonnen te verbieden, maar ik zou jouw argumenten toch niet uiten in een kamer waar de vrijwilligers van child focus zitten die kindermisbruik op het www opsporen. Kindermisbruik en ander malafide gedrag bestaat al langer dan het internet. En wie geen misbruik van de situatie maakt, mag gerust in een versleutelde context chatten. Maar speurders hollen altijd achter de feiten aan, hoe hard ze ook werken etc. Ik heb helaas nog steeds geen antwoord op m’n vraag gekregen: wat stellen de beveiligingsexperts dan voor als alternatief voor wat de eu wil doen? Hoe maak je het internet tot een veilige plek voor iedereen?
?
Je vergeet “fles geven” ?
@ijskast wat dacht je van een voorwaardelijke taakstraf van 2 jaar luiers verschonen. ?
Hoe wil je dit rijmen? Ik heb onlangs nog foto’s van mijn pasgeboren dochter rondgestuurd.
Kindermisbruik was in de jaren 70 ook een probleem, met dit soort acties los je het niet op.
Het is niet meer moeilijk om een eigen chatdienst te beginnen, dan krijg je er ééntje die helemaal uit het zicht is.
Het lachgas probleem los je ook niet op door ballonnen te verbieden!
Laat ze maar eerst zorgen dat ze personeel krijgen om onderzoek te doen en vervolgens eenvoudiger samenwerken tussen landen.