Samsung 2025? Maak nu kans op een Music Frame t.w.v. €449!

Android Wear vs Apple Watch: de verschillen en overeenkomsten

Sander Tuit
Sander Tuit
14 maart 2015, 21:34
19 min leestijd
Android Wear vs Apple Watch: de verschillen en overeenkomsten

Lees verder na de advertentie.

Android en Apple Watch: concurrenten?

Op het gebied van smartwatches zijn de Apple Watch en de apparaten die draaien op Android Wear geen directe concurrenten. Immers: de Apple Watch werkt alleen in combinatie met een iPhone en Android Wear-smartwatches werken alleen met Android-toestellen. De twee zijn alleen concurrenten in de bredere zin, namelijk die op ecosysteem-niveau: Android en Android Wear staan wat dat betreft samen tegenover de iPhone en Apple Watch.

Vorm, stijl en keuze

Een horloge is al lang niet meer bedoeld om enkel op te zien hoe laat het is en misschien is dat ook wel nooit zo geweest. Een horloge is een sierraad, een mode-accessoire. Het uiterlijk is dan ook voor de meeste mensen minstens zo belangrijk als de functionaliteit. Onderdeel daarvan is de vorm van het scherm.

Het overgrote gedeelte van de traditionele analoge horloges heeft een ronde kast, veel ’traditionele’ digitale horloges hebben een hoekiger design. De Apple Watch heeft een aantal verschillende configuraties, maar het scherm is in alle gevallen rechthoekig. Bij Android Watch geeft Google de fabrikanten wat vorm betreft een stuk minder vrijheid dan dat we dat bij Android zelf gewend zijn: het scherm moet óf vierkant, óf rond zijn. Uitzondering daarbij is de Moto 360, die bijna rond is met de uitzondering van een klein zwart vlak aan de onderzijde van het scherm. 

In tegenstelling tot wat we gewend zijn van Apple, biedt het bedrijf veel verschillende varianten van de Apple Watch aan. Daarmee gaat Apple wel verder op de ingeslagen weg: vanaf 2013 worden twee varianten van de iPhone aangekondigd, waarbij afgelopen jaar zelfs een toestel met groter scherm werd aangekondigd. In het verleden werd er slechts één toestel per jaar gelanceerd, waardoor de keuze beperkt was. Bij de Apple Watch is dat wel anders. Inclusief de dure limited edition-versie Apple Watch Edition, zijn er maar liefst 34 varianten te koop in de Apple Store.

Bij de Apple Watch kunnen we in principe drie basismodellen onderscheiden, de Apple Watch Sport, de Apple Watch en De Apple Watch Edition. Hierbij is de Apple Watch Sport het instapmodel en is de Apple Watch Edition alleen voorbehouden aan de allerrijksten. Alle drie basismodellen zijn verkrijgbaar in een grote versie (42-millimeter-kast) en een ‘kleine’ versie (38-milimeter-kast).

Ook voor Android Wear geldt dat er voldoende keuze is. De meeste fabrikanten bieden verschillende versies van hun smartwatches met verschillende bandjes aan en voor het merendeel van de smartwatches geldt dat standaard horlogebandjes, het type dat je bij de juwelier of zelfs op de markt koopt, ook passen. Dat geldt in ieder geval niet voor de Motorola Moto 360, waarbij niet alle bandjes passen, omdat er een inkeping bij de bevestiging aan de kast noodzakelijk is. De Sony SmartWatch 3 werkt anders, de smartwatch zelfs is namelijk een kleine module die in een soort aaneengesmolten band en kast wordt geklikt. Overigens komt er binnenkort wel een SmartWatch 3-kast op de markt waar normale horlogebandjes aangemaakt kunnen worden.

Materiaalkeuze

Zoals we gewend zijn van Apple is er bij de Apple Watch erg goed nagedacht over het materiaal. De drie basisuitvoeringen zijn allen van een ander materiaal gemaakt. De Apple Watch Edition is daarbij het bijzonderst: de kast van deze luxueuze smartwatch is gemaakt van 18-karaats goud. De Apple Watch Edition wordt geleverd met een lederen bandje. Het scherm is gemaakt van het erg harde en krasbestendigde saffierkristal. 

Tijdens de keynote speech van Tim Cook was de materiaalkeuze van de goedkopere Apple Watch-modellen één van de belangrijkste onderdelen. Dat is natuurlijk ook niet vreemd: voor een modeaccessoire of sierraad is het materiaal natuurlijk ook erg van belang. De Apple Watch Sport is gemaakt van licht geanodiseerd aluminium, het materiaal dat we ook kennen van de Apple MacBooks. Het instapmodel wordt alleen geleverd met verschillende kleuren rubberen bandjes, volgens Apple sportbandjes. Het scherm van de Apple Watch Sport is gemaakt van gehard glas.

De ‘normale’ Apple Watch is gemaakt van roestvrijstaal, waarbij volgens Cook gekozen is voor een legering die een stuk sterker is en nog beter bestendigd is tegen roesten. De roestvrijstalen Apple Watch wordt in twee kleuren aangeboden, namelijk in donker (spacezwart) en een lichte gepolijste staalkleur. De Apple Watch zelf is te koop met verschillende lederen, metalen en ook rubberen bandjes. Het scherm van de Apple Watch is gemaakt van saffierkristal.

Voor de Sony SmartWatch 3 zijn verschillende bandjes verkrijgbaar die dus ook als kast fungeren. Daardoor heb je een bredere materiaalkeuze, van rubber tot roestvrijstaal.

LG heeft zijn twee ronde smartwatches vervaardigd uit metaal, waarbij de sportieve LG G Watch R ook nog gedeeltelijk uit plastic bestaat. Beide smartwatches worden geleverd met een standaard lederen horloge-bandje. De schermen van de LG G Watch R en Watch Urbane zijn van het type P-OLED, wat staat voor plastic OLED.

Notificaties

Er zijn heel veel overeenkomsten tussen Apple Watch en Android Wear, maar de voornaamste focus ligt wel anders. Android Wear is voornamelijk gericht op notificaties, berichten die binnenkomen op de smartwatch als er bijvoorbeeld een nieuw mailtje of een nieuw WhatsApp-berichtje is. De focus van Apple Watch ligt meer bij apps. Dat wil niet zeggen dat Apple Watch niet goed omgaat met notificaties, of dat Android Wear geen ondersteuning heeft voor apps, maar alleen al door naar het ‘homescherm’, voorzover we daarvan mogen spreken, te kijken zien we al duidelijke verschillen. Android Wear heeft praktisch altijd notificaties, die al dan niet verborgen zijn, terwijl Apple Watch een heuse applicatie-launcher heeft met alle geïnstalleerde apps op één scherm.

Op Android Wear zijn notificaties bijna altijd in beeld. Wanneer er een belangrijk bericht binnenkomt, zal dit worden weergegeven bovenop de digitale wijzerplaat, de watchface. De notificaties zijn altijd geplaatst op kaarten, alsof ze afkomstig zijn uit een digitale kaartenbak. Dezelfde kaarten kennen we van Google Now. Ontwikkelaars hoeven niets te doen om notificaties van hun apps op Android Wear-smartwatches weer te geven, ze worden automatisch aangepast voor het scherm van de smartwatch en worden weergegeven. De ontwikkelaars hebben wel de mogelijkheid om extra informatie toe te voegen aan notificaties voor op de smartwatch, zoals extra tekst of de mogelijkheid om berichten terug te sturen als het gaat om een messenger-bericht.

Voor Apple Watch geldt in grote lijnen hetzelfde. Ook daar worden notificaties op het scherm weergegeven, en ook op dat platform is het niet nodig om aanpassingen te doen: alle notificaties worden ondersteund. Vanuit een notificatie is het net als bij Android Wear mogelijk om te reageren op bijvoorbeeld een WhatsApp-bericht. Aan Apple Watch zijn ook Google Now-achtige notificaties toegevoegd, die ‘snelle blikken’ heten. In een oogopslag moet je zo belangrijke informatie tot je kunnen nemen, van beursinformatie tot het weerbericht. 

Apps, apps en nog eens apps

Het installeren van applicaties gebeurt op de Apple Watch en op Android Wear via een smartphone. Voor de Apple Watch is er de speciale Apple Watch-applicatie die voorgeïnstalleerd staat op alle iPhones met iOS 8.2. De beheerapp voor Android Wear is te installeren vanuit de Google Play Store. Via de Apple Watch-app zijn nieuwe smartwatch-apps te vinden, apps voor Android Wear zijn in de Play Store beschikbaar. Het grootste gedeelte van de Android Wear-apps is onderdeel van een reeds bestaande app en deze worden automatisch geïnstalleerd bij het installeren van deze bestaande smartphone-app. 

Standaard aan boord van de Apple Watch zijn een aantal mogelijkheden die we nog niet hebben gezien op Android Wear. Drie van deze mogelijkheden zijn onderdeel van een verbinding die tussen twee Apple Watches kan worden gelegd. De eerste is dat je een tekening kunt maken met je vinger op de smartwatch en deze kunt sturen naar een ander, tweede is dat je de aandacht van iemand anders kunt vragen door op het scherm te tikken. De ander zal dan een lichte trilling aan zijn pols voelen. De derde is dat het mogelijk is om een soort van combinatie tussen een cardiogram (hartfilmpje) en een valentijnskaartje naar een ander te sturen, om te laten weten dat je aan hem denkt.

Het opstarten van apps op de Apple Watch gaat via een app-launcher. Op dat scherm zijn icoontjes te vinden van alle apps die op het apparaatje geïnstalleerd zijn en het is mogelijk om door deze ‘lijst’ te swipen en om in- en uit te zoomen.

Zo op het eerste gezicht ziet deze manier van apps opstarten er bijzonder onoverzichtelijk en chaotisch uit, maar is in ieder geval velen malen beter dan de methodes om apps op te starten op Android Wear. Applicaties op Android Wear kunnen op twee manieren worden opgestart, namelijk door middel van een spraakopdracht: ‘start app <naam van app>’ of door op het scherm te drukken, te scrollen naar de optie om apps te openen, waarna de app eindelijk opgestart kan worden. Erg onhandig wanneer je in een omgeving bent waar je geen spraakcommando’s kunt gebruiken. Met de nieuwste versie van Android Wear worden veelgebruikte apps wel opgenomen in het lijstje met commando’s, maar ideaal is het op deze manier opstarten van apps nog zeker niet.

Een belangrijk onderdeel van zowel de Apple Watch als de Android Wear-apparaten is health, gezondheid. Apple heeft zijn smartwatch uitgerust met een geavanceerde hartslagmeter en houdt bij wanneer je beweegt, rent/fietst of zit. De Apple Watch kan je daarbij zelfs aanraden om de zoveel tijd om even op te staan, zodat je niet te lang achter elkaar achter je bureau blijft zitten. Er is een hele reeks aan gezondheidstoepassingen voor Android Wear en Google verbindt een groot gedeelte van deze apps door middel van Google Fit. Deze dienst houdt alle gezondheidsinformatie bij, waaronder ook het aantal stappen, hoeveel je gerend of gefietst hebt. Het is niet mogelijk om te zien hoe lang je gezeten hebt, op Apple Watch wordt er geen onderscheid gemaakt tussen fietsen en lopen. De beide diensten hebben in ieder geval veel overeenkomsten, ook op het gebied van de weergave van activiteiten.

Wat betreft overige apps lijken veel ontwikkelaars de weg naar het kleine schermpje al gevonden te hebben, terwijl dat het aantal specifieke Android Wear-apps momenteel minder is. Dat heeft ook te maken met de focus van Google die minder op apps ligt, waardoor Wear-apps toch meer op de achtergrond blijven. Dat wil niet zeggen dat er niet al een grote verscheidenheid aan apps verkrijgbaar is voor Android Wear.

De belangrijkste categorie apps zal voor Android Wear én Apple Watch voorlopig in ieder geval die van watchfaces zijn. De twee platformen bieden allebei veel mogelijkheden om simpele of geavanceerde digitale (of digitale analoge) wijzerplaten te maken. Voor Android Wear is deze mogelijkheid er officieel pas sinds een paar maanden, maar er wordt bijzonder veel gebruik van gemaakt.

Navigeren op een smartwatch

Aan de zijkant van de Apple Watch zijn twee knoppen te vinden. De bovenste is vormgegeven als een ouderwetse draaiknop. Deze knop wordt door Apple de ‘digitale kroon’ genoemd en dat is eigenlijk wel een accurate omschrijving. De als een kroon vormgegeven knop wordt gebruikt als home-knop, net als de bekende fysieke knop van iPhones en iPads. Daarnaast is het ook een scroll-wieltje. Nee je hoeft niet met veel moeite aan het kleine knopje te draaien om te scrollen, maar gebruikt daarvoor je vinger. Door met je vinger over het scrollwieltje te bewegen, scrollt de beeldinhoud net als we gewend zijn van een touchpad op een laptop en ook is het mogelijk om op deze manier in te zoomen. De redenering achter deze knop is dat volgens Apple een klein smartwatch-scherm niet geschikt is om op te scrollen of zoomen. omdat je dan altijd een groot gedeelte van het scherm achter je vinger verbergt. 

Er is nog een tweede knop op de Apple Watch te vinden. Deze knop is de ‘contact’-knop, waarmee een scherm met belangrijke contactpersonen kan worden opgeroepen. Hierdoor is het eenvoudig om een bericht te versturen. Een belangrijk ander onderdeel van de besturing van de Apple Watch is het nieuwe aanraakscherm. Dit scherm detecteert hoe hard er op het scherm gedrukt wordt en bepaalde acties worden uitgevoerd door hard op het scherm te drukken, het zogenaamde force touch.

Android Wear-apparaten hebben een enkele knop. Deze wordt gebruikt om de smartwatch mee aan en uit te zetten, maar heeft ook nog een andere functie: op de knop drukken terwijl je naar een notificatie kijkt of in een app zit, brengt je terug naar het beginscherm, naar de wijzerplaat. De overige navigatie gebeurt op twee manieren, namelijk door middel van aanraking en door spraak. Kaarten met notificaties of informatie evenals apps kunnen worden weggesleept door ze aan de zijkant van het scherm te ‘vegen’. Het scrollen door lijsten gaat door middel van een sleepbeweging op het scherm van de smartwatch.

Veel van de overige bediening gaat door middel van spraak en dat geldt voor beide platformen. Apple heeft natuurlijk de digitale assistent Siri en Android heeft de spraakinvoer-mogelijkheden van Google Now.

Technische zaken

Het is wel belangrijk om een aantal technische zaken met elkaar te vergelijken. De belangrijkste daarvan is waarschijnlijk de accucapaciteit, of liever nog de accuduur. De Apple Watch heeft een accuduur van 18 uur, genoeg voor een volledig dag normaal gesproken. ’s Avonds moet de Apple Watch aan de lader die op de achterzijde vastklikt door middel van magneten. Voor Android Wear-smartwatches is 18 uur vrij weinig: sinds één van de eerste updates voor Android Wear gaan de meeste smartwatches in veel gevallen twee dagen mee voordat ze weer aan de lader moeten. De manier van laden verschilt per apparaat: er zijn er bij die een USB-aansluiting hebben, opgeladen worden door middel van een draadloze lader met de Qi-standaard (Moto 360) en er zijn verschillende docks voor andere smartwatches.

De schermresolutie van de Apple Watch is 272 x 340 of 312 x 390, afhankelijk van welke grootte gekozen is. Bij Android Wear is dat standaard tegenwoordig 320 x 320, waarbij wel opgemerkt moet worden dat deze resolutie uiteraard niet volledig benut kan worden op ronde schermen. Wat betreft scherpte van de beelden zal er weinig verschil op te merken zijn. Verschillende Android Wear-fabrikanten hebben gekozen voor een AMOLED-scherm, dat veel contrast kan bieden, Sony heeft bij zijn SmartWatch 3 gekozen voor een transflectief scherm dat zonlicht gebruikt om beelden weer te geven, waardoor dit zuiniger zou zijn.

Op het gebied van verbindingen heeft de Apple Watch een groot voordeel ten opzichte van Android Wear. Deze kan namelijk ook op eigen houtje verbinding maken met WiFi-netwerken, terwijl dat Android Wear momenteel nog in alle gevallen afhankelijk is van de smartphone voor de internetverbinding. Daarom moeten Android Wear-smartwatches ook altijd in de buurt zijn van een Android-toestel om volledig functioneel te zijn en kunnen Apple Watches binnen het huis, of ergens anders met een WiFi-netwerk, gewoon altijd gebruikt worden. Het werd ons nog niet helemaal duidelijk of de notificatiefunctie ook werkt wanneer beide apparaten niet op hetzelfde (WiFi)netwerk zitten.

De Apple Watch heeft verder een speaker aan boord, die bij de Android Wear-smartwatches ontbreekt. Het is daarom mogelijk om met de Apple Watch te bellen, waarbij de verbinding dan nog wel verloopt via de smartphone en de Apple Watch in principe gebruikt wordt als bluetooth-headset voor de iPhone. Over bluetooth-headsets gesproken: beide platformen bieden de mogelijkheid om muziek af te spelen op een headset zonder dat er een smartphone in de buurt is.

Verder is de mogelijkheid om te betalen met de Apple Watch door middel van NFC ook het vermelden waard. Apple’s manier van contactloos betalen met iPhones, werkt ook met de Apple Watch: je houdt je smartwatch bij een betaalterminal en je hebt afgerekend. Op Android Wear wordt deze mogelijkheid nog niet aanboden, maar ook betalen met Apple Pay op de Apple Watch is nog niet (wereldwijd) te gebruiken. 

Prijs

Over de prijs van de Apple Watch is de laatste tijd genoeg te doen geweest, maar wat bij de meeste mensen blijft hangen is het astronomische bedrag dat neer mag worden gelegd voor de gouden Apple Watch, de Apple Watch Edition. De duurste uitvoering van deze Apple Watch Edition kost maar liefst 18.000 euro. Deze versie valt natuurlijk niet te vergelijken met een Android Wear-product als de LG G Watch, die momenteel al voor iets meer dan 100 euro te koop is. Nee, de Apple Watch Edition is bedoeld voor een heel andere doelgroep. Het mag duidelijk zijn dat een horloge met deze prijs voor weinigen weggelegd is, laat staan een smartwatch die binnen enkele jaren al volledig overbodig is, niet meer meekan of niet meer werkt. 

De ‘normalere’ uitvoeringen, de Apple Watch Sport en Apple Watch, zijn verkrijgbaar voor wat schappelijkere prijzen. De kleinere versie van de Apple Watch Sport gaat vanaf € 399 over de toonbank, de grote versie kost minimaal € 499. Voor de Apple Watch zelf mag minimaal € 649 betaald worden, voor de grote versie is dat € 699. Daarbij kun je het nog zo gek maken als zelf wil, aangezien de bandjes de prijs op kunnen drijven tot respectievelijk € 1199 en € 1249.

De prijzen van de Android Wear-smartwatches komen niet in de buurt van die van de Apple Watches. Nieuwe smartwatches met Android Wear, de ASUS ZenWatch, Sony SmartWatch 3 en LG G Watch R kosten momenteel respectievelijk € 229, € 225 en € 249. De aankomende LG Watch Urbane en Huawei zullen vermoedelijk binnenkort pas geprijsd worden: de bedrijven lijken strategisch gewacht te hebben totdat Apple zijn prijzen prijsgaf.

Belangrijk om te vermelden is nog wel dat de Apple Watch in eerste instantie niet verkrijgbaar is in Nederland. Eerst zijn andere landen aan de beurt, maar volgens de website van Apple wordt de Apple Watch nog dit jaar in Nederland verwacht. 

Alternatieven voor Apple Watch en Android Wear

Het concept van een smartwatch is zeker niet nieuw en Android Wear en de Apple Watch hebben dan ook genoeg alternatieven, waarvan een aantal al eerder op de markt waren. We bespreken er een paar.

Eén van de bekendste alternatieven is Pebble. Deze smartwatchfabrikant heeft al meerdere malen in de belangstelling gestaan door Kickstart-campagnes. De eerste versie van de smartwatch met eInk-scherm werd bekostigd door middel van een crowdfunding-campagne en recent wist het bedrijf miljoenen binnen te halen met de verkoop van zijn nieuwe smartwatch met kleuren-eInk-scherm. De Pebble-smartwatches werken met Android-toestellen en iPhones. Pebble heeft een actieve community en er zijn behoorlijk wat apps op het platform beschikbaar. Het grote voordeel van de Pebble-smartwatches is de accuduur van een week. Het grote nadeel is dat het scherm van de oudere smartwatches alleen zwart-wit is en dat een eInk-scherm geen vloeiende beelden weer kan geven. 

Samsung is ook al een tijdje bezig met smartwatches. Toen al in 2013 de geruchten de ronde deden over een Apple-smartwatch, kreeg Samsung het op de heupen. Het bedrijf bracht de Samsung Galaxy Gear uit. Deze smartwatch draaide op een door Samsung zelf aangepaste versie van Android, zoals de naam ‘Galaxy’ misschien al deed vermoeden. Android bleek in deze vorm niet echt geschikt te zijn voor wearables en Samsung koos er voor binnen een paar maanden een opvolger uit te brengen, de Gear 2. Deze smartwatch draait net als bijna alle wearables van het Zuid-Koreaanse bedrijf op het door Samsung zelf ontwikkelde besturingssysteem Tizen.

De eerste wearables van Samsung, de Gear, Gear 2 en Gear Fit zijn vergelijkbaar met Android Wear en de Apple Watch, ze werken als verlengstuk van je (Samsung)smartphone. De nieuwste wearable van Samsung, de Samsung Gear S, is een stand-alone-smartwatch. Deze heeft een eigen simkaart aan boord en kan dus berichten en informatie binnenhalen zonder dat er een WiFi-signaal of smartphone in de buurt is. De Gear Fit en Gear S hebben bijzondere schermen: de AMOLED-schermen zijn gebogen. Het voordeel van de Samsung Gear-smartwatches is dat ze schitterende schermen hebben, een nadeel is dat ze alleen werken met Samsung-toestellen. Doordat Samsung vrij vroeg was met zijn smartwatches, heeft het bedrijf redelijk wat ontwikkelaars achter zich gekregen, maar of de ontwikkeling doorzet is afhankelijk van hoe goed de wearables de komende tijd verkopen. Samsung heeft wel de mogelijkheid om ze te pushen door ze aan te bieden in acties bij de verkoop van de Samsung Galaxy S6.

Zoals we wel vaker zien doet LG ook een ‘Samsunggetje’. Het bedrijf heeft tijdens het recente Mobile World Congress een nieuwe smartwatch aangekondigd die draait op een eigen mobiel besturingssysteem. De smartwatch heeft net als de Samsung Gear S een eigen simkaart aan boord en kan dus als opzichzelfstaand product worden gebruikt. 

Geruchten en de toekomst

We hebben uiteraard niet alle features, functies en eigenschappen van Android Wear-apparaten en de Apple Watch kunnen bespreken, maar hopelijk hebben we toch een goed overzicht gebracht van deze nieuwe snufjes. 

In een vergelijking is het niet eerlijk om geruchten mee te nemen, maar het is wel belangrijk deze even te benoemen. Ten eerste doen er geruchten de ronde over dat Google van plan is om iOS-ondersteuning toe te voegen aan Android Wear. Dit zou de concurrentie tussen beide platformen in ieder geval een stuk interessanter maken. Kan Google met zijn besturingssysteem een alternatief bieden voor de Apple Watch, of blijft het bij een halfbakken oplossing? Apple zal het Google in ieder geval niet eenvoudig maken om vergelijkbare functionaliteit aan te bieden, maar we weten dat er mogelijkheden zijn, getuige de populariteit van Pebble.

Andere geruchten, die in ieder geval uit een betrouwbaardere bron komen, zeggen dat Google bezig is met een aantal nieuwe features voor Android Wear, waarbij WiFi-ondersteuning een belangrijke is. Op deze manier zou Android Wear net als de Apple Watch minder afhankelijk zijn van een smartphone. Daarnaast zou het mogelijk worden om door een lijst te scrollen door middel van een polsbeweging. Ook zouden apps eenvoudiger op te starten worden en zou het eenvoudiger moeten worden om contacten te benaderen op Wear-smartwatches. Het is niet zo vreemd dat deze geruchten net na de officiële lancering van de Apple Watch naar buiten kwamen: Google zal ongetwijfeld hebben willen laten weten een minstens zo goed platform aan te kunnen bieden.

Voor de toekomst ziet het er in ieder geval naar uit dat de smartwatch interessante tijden tegemoet gaat. Apple heeft een paar interessante nieuwe (of andere) features qua software (en hardware) toegevoegd, die misschien niet direct duidelijk zijn. Denk maar aan de mogelijkheid om WiFi te gebruiken in plaats van Bluetooth en het gebruik van saffierkristal in het scherm om het scherm krasvrij te maken. We verwachten van Google dat het bedrijf ook weer innovatieve nieuwe functies zal bedenken en dat de Android Wear-fabrikanten er ook weer een schepje bovenop gaan doen, wellicht door het aanbieden van een premium-versie van hun smartwatches naast de bestaande modellen. Wanneer de platformen en fabrikanten van elkaar leren, zullen smartwatches de gebruiker definitief een grote meerwaarde gaan bieden. 

Ben je op zoek naar meer informatie over de Apple Watch, neem dan even een kijkje bij onze vrienden van iCulture.

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

18

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

16 maart 2015, 19:46

Ik heb een LG G watch R en inderdaad is het standaard vrij omslachtig om een app te starten. Maar dat is vrij simpel opgelost door de app mini launcher erop te zetten. Werkt prima ! Heb ook de bubbels zoals die van Apple (app is ook al beschikbaar voor Android wear) maar deze is er snel afgegaan omdat het echt chaotisch was

16 maart 2015, 14:50

Goeie en grondige vergelijking van Apple en Android watches. Dank daarvoor!

15 maart 2015, 13:52

Accuduur is behoorlijk aan de krappe kant van de apple.
Heb nog geen behoefte aan zo’n smartwatch maar puur op uiterlijk zou ik voor een motorola of lg gaan.

15 maart 2015, 13:21

Vind die Apple watch oer lelijk!

15 maart 2015, 10:58

Mooi compleet en overzichtelijk artikel. Voorlopig is aan mij een smartwatch niet besteed. Zakelijk zal het ongetwijfeld zijn weg vinden. Vergadertijgers en mensen die veel on the road zijn, zullen met deze nieuwe technologie geholpen worden. Nog minder rustige momenten.

15 maart 2015, 10:04

Toch wel slim gedaan.
Men neme één model en maakt daar 3 smaken van. Één met gehard glas, één met saffierglas en één met een laag goud. Vervolgens rommel je wat met bandjes, knopjes en wat toepassingen (wifi ed.) die Android niet heeft en je verkoopt dit als zijnde drie verschillende horloges tegen een hele dikke prijs. En dan zijn er de miljoenen mensen die dit heel bijzonder vinden en het geld ervoor gaan uitgeven omdat ze toch al gevangen zitten in het applesysteem.
Het is aan Android fabrikanten om snel iets slims terug te doen!

15 maart 2015, 9:53

Voor het makkelijk en snel een app starten is er ook een launcher te krijgen in de Play store. Je hoeft dan slechts opzij te swipen en dan de gewenste app te starten.
Overigens maak ik niet veel gebruik van de geïnstalleerde apps, met name de notificaties zijn de meerwaarde van de smartwatch.
Dat de smartwatch gaat trillen zodra ik mijn smartphone ergens laat liggen is helemaal briljant, sinds ik mijn smartwatch heb ben ik nooit meer mijn smartphone vergeten!

15 maart 2015, 9:42

Belachelijke hoge prijzen voor een spuuglelijk klokje.

15 maart 2015, 9:01

Sinds wanneer kan je Android Wear in het Nederlands zetten? Reacties op de meeste berichtjes die ik binnen krijg zullen een stuk beter gaan als ik hem in het Nederlands kan zetten.

15 maart 2015, 3:00

Voor die 399 euro kostende apple watch haal ik maar al te graag men 399 euro kostende smartphone uit men zak.

15 maart 2015, 1:44

Je bedoelt ‘obsolete’?

15 maart 2015, 1:25

Ik denk dat concurrentie als Apple Watch heel goed is voor Google. Hiermee willen ze meer kunnen en wordt de functionaliteit groter 🙂
Ben op dit moment nog geen smartwarch bezitter. Dit gaat binnen een jaar veranderen 🙂

15 maart 2015, 0:34

Smartwatch FAIL, wie wil er nou een beperkte telefoon met een bandje om zn arm ?

ik zou hem alleen gebruiken als ik de babyfoon ertoe na kan schakelen, maar voor de rest blijf ik mn 5 inch telefoon gebruiken.

14 maart 2015, 23:41

Apple! https://youtu.be/t5XL5OIuGlg

14 maart 2015, 23:13

Apple…. https://youtu.be/KHZ8ek-6ccc

14 maart 2015, 23:10

O ja, en dan kun je hem binnen 2 jaar weer in de wilgen hangen want dan is hij al weer absolute! (kon even geen juist Nederlands vinden)

14 maart 2015, 23:08

Wil je niet voor lul lopen, ben je al snel €800 kwijt voor een Apple Watch! Een metalen bandje is net zo duur als het klokkie zelf,….. Koekkoek!

14 maart 2015, 22:47

ik denk dat de apple watch een groot succes gaat worden. puur omdat er een apple logo op staat.
maar naar mijn mening vind ik het een lelijke horloge en zijn er veel mooiere (en goedkopere) alternatieven.