Moet ik flashen of updaten?
Google biedt nieuwe Android-versies en beveiligingsupdates voor Nexus-toestellen op verschillende manieren aan. De bekendste manier waarop je een nieuwe update voor jouw toestel kunt installeren, is uiteraard via de melding die bij je notificaties verschijnt als er een update is. Het toestel download en installeert dan zelf een nieuwe update.
Er zijn hiernaast nog twee manieren om nieuwe Android-versies te installeren. De eenvoudigste hiervan is het handmatig installeren van update-bestanden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van dezelfde bestanden als die, op de achtergrond door het systeem zelf, worden geïnstalleerd bij het updaten via een update-melding. Deze updatebestanden brengen je toestel van een specifieke Android-versie naar een nieuwe versie. Hierbij geldt dat het toestel moet draaien op het precieze buildnummer waar de update voor bedoeld is. Wanneer je een custom ROM hebt geïnstalleerd of andere wijzigingen hebt aangebracht aan de systeemsoftware, dan kun je geen gebruik maken van dit soort updates. Je zult in dat geval gebruik moeten maken van de zogenaamde factory images. Deze bestanden bevatten de volledige systeemsoftware in plaats van alleen de wijzigingen en brengen je toestel in één keer naar een nieuwe Android-versie.
Je gebruikt factory images dus wanneer je een aangepaste of beschadigde Android-versie wilt updaten naar een nieuwe versie of wanneer je direct vanaf een oude Android-versie wilt updaten naar een nieuwe Android-versie, zonder updates voor tussenliggende updates te installeren. In andere gevallen is het installeren van over-the-air-bestanden een stuk eenvoudiger, zeker omdat je toestel bij het 'normaal' flashen van factory images gereset wordt.
Zo installeer je handmatig updates op Nexus-apparaten
De eenvoudigste manier om updates naar nieuwe Android-versies op Nexus-toestellen te installeren is door gebruik te maken van automatische updates. Je kunt kijken of een nieuwe update voor jouw toestel klaarstaat door naar 'Instellingen'--> 'Over toestel'--> 'Systeemupdates' te gaan. Het controleren op updates gebeurt maar een keer per dag, hoe vaak je de 'Controleren op updates'-knop indrukt. Staat de update nog niet voor jou klaar, dan kun je twee dingen doen: geduld opbrengen of de update handmatig installeren. Dat laatste doe je door de onderstaande stappen te volgen.
1) Zorg dat de officiële tool ADB op jouw computer geïnstalleerd staat en werkt. ADB kun je installeren als onderdeel van de Android ontwikkelaarskit. Op Windows kun je ook gebruik maken van deze tool om ADB te installeren. Je kunt controleren of ADB werkt door in een terminal-venster (op Windows 'Start'--> 'Uitvoeren'--> 'cmd') het commando 'adb devices' in te geven als je toestel verbonden is met je computer via een USB-kabel.
2) Download de update voor jouw toestel die bij het huidige buildnummer past op deze pagina van Google. Je controleert het huidige buildnummer door naar 'Instellingen'--> 'Over toestel' te gaan en dan te kijken bij 'Build-nummer'.
3) Start je toestel opnieuw op in recovery-modus. Dat kan op twee manieren:
3a) Door middel van een knoppencombinatie. Zet je toestel uit en schakel het opnieuw in, terwijl je de volume omlaag-knop en de powerknop ingedrukt houdt. Wanneer het toestel opgestart is, druk dan op de volume omlaag-knop tot de optie 'Recovery mode' gemarkeerd is. Druk dan op de powerknop om de recovery mode te starten.
3b) Via ADB. Geef in een terminal-venster ('Start'--> 'Uitvoeren'--> 'cmd' op Windows) het commando adb reboot recovery in. Zorg dan wel dat ontwikkelaarsopties ingeschakeld zijn. Schakel ontwikkelaarsopties in door naar 'Instellingen'--> 'Over toestel' te gaan en dan acht keer op het buildnummer te drukken. Op de instellingen-pagina zul je dan een extra kopje 'Opties voor ontwikkelaars' zien. Schakel daarbij 'USB-foutopsporing' in. Je kunt nu gebruik maken van ADB. Na het verbinden van je toestel met je computer, accepteer je eerst op je smartphone de melding dat jouw computer daadwerkelijk verbinding mag maken via ADB.
4) Je ziet bij de recovery mode een scherm met een Android-robot en een rood uitroepteken. Houd de powerknop ingedrukt, druk eenmalig op de volume omhoog-knop en laat de powerknop los. Je ziet daarna verschillende mogelijkheden, die je kunt selecteren door eerst met de volumetoetsen te bladeren en daarna te bevestigen met de powerknop. Kies de optie 'Apply update from ADB'.
5) Ga in een terminal-scherm op je computer ('Start'--> 'Uitvoeren'--> 'cmd' op Windows) naar de directory waar het update-bestand geïnstalleerd staat. Geef dan het commando 'adb sideload naam-van-update.zip' in. De update zal vervolgens naar het toestel worden gestuurd, worden gecontroleerd en zal worden geïnstalleerd. Wanneer het niet precies de juiste versie is voor jouw toestel, zal de update niet geïnstalleerd worden.
Zo kun je factory images flashen op Nexus-toestellen
Bij het installeren van factory images via deze instructies gaat de data op het toestel verloren.
1) Zorg dat de officiële tool fastboot geïnstalleerd is op jouw computer. Fastboot kan worden geïnstalleerd door het installeren van de officiële Android ontwikkelaarskit of als losse app op Windows met deze tool.
2) Ontgrendel de bootloader van je toestel (hierbij gaat alle data op het toestel verloren). Op nieuwere toestellen kan dat alleen wanneer dit in de ontwikkelaarsinstellingen ingeschakeld is. Je schakelt de ontwikkelaarsopties in door naar 'Instellingen'--> 'Over toestel' te gaan en dan achtmaal op het buildnummer te drukken. Op de instellingen-pagina zul je dan een extra kopje 'Opties voor ontwikkelaars' zien. Schakel dan de optie 'OEM-ontgrendeling' in te schakelen.
2a) Op oudere toestellen geef je vervolgens in een terminalvenster in: 'fastboot oem unlock' en volg je de instructies.
2b) Op nieuwe toestellen geef je vervolgens in een terminalvenster in 'fastboot flashing unlock' en volg je de instructies.
3) Download de factory image voor jouw toestel op deze pagina van Google.
4) Pak het image-bestand uit en ga in een terminalscherm naar de directory met de uitgepakte images.
5) Zet het toestel in fastboot-modus. Dat doe je door het toestel op te starten terwijl je de power- en volume-omlaag-knop tegelijk ingedrukt houdt.
6) Geef het volgende commando in de terminal in '/flash-all.sh' (Linux en OS X) of 'flash-all.bat' (Windows). De factory image wordt geïnstalleerd.