Even dutten: zo verbetert Android M de accuduur van je smartphone

Even dutten: zo verbetert Android M de accuduur van je smartphone

Lollipop: Project Volta

Ook bij Android 4.3 Jelly Bean en Android 4.4 KitKat waren er geruchten dat Google de accuduur op Androidtoestellen aan zou pakken. Het bedrijf pakte de snelheid van Android-apps al aan met Project Butter en zorgde er voor dat er minder werkgeheugen gebruikt werd door het systeem en door Google-apps met Project Svelte. Een Accuduur-project bleef echter tot Android 5.0 Lollipop uit.

Android 5.0 kreeg zijn eigen accuproject, namelijk Project Volta. Dit nieuwe project had drie verbeteringen, waarvan er twee gericht waren op ontwikkelaars en één op de consument. Met de nieuwe toepassing Battery Historian kunnen ontwikkelaars precies zien wanneer en waarom een app stroom verbruikt. Google heeft deze toepassing bijvoorbeeld gebruikt om het accuverbruik van Chrome te verbeteren.

Lees meer: Android L in detail: accuverbeteringen met Project Volta

Een groot gedeelte van de accucapaciteit wordt opgebruikt door de dataverbinding van een toestel, door het gebruik van WiFi, 3G of 4G. De tweede verbetering, JobScheduler, richt zich daarop en laat ontwikkelaars aangeven of het opvragen van data spoed heeft of niet. Wanneer dat niet het geval is, wordt de dataverbinding niet direct ingeschakeld. Er wordt dan gewacht totdat de dataverbinding actief is, bijvoorbeeld wanneer een andere app actief gebruikt wordt en een dataverbinding nodig heeft, waarna de data alsnog wordt opgevraagd. De derde verbetering is direct merkbaar voor de consument. De accubesparingsmodus zorgt er voor dat, wanneer de accu bijna leeg is, verschillende diensten worden uitgeschakeld en er direct minder stroom verbruikt wordt.

De terechte vraag voor veel gebruikers is echter: waarom zie ik dan geen verbeteringen in accuduur op mijn toestel na de update naar Lollipop? Dit heeft meerdere oorzaken. Laten we beginnen met het intrappen van een open deur bij de eerste oorzaak: de accubesparingsmodus zat eigenlijk al op alle niet-Nexus-toestellen. Toestellen van bijvoorbeeld HTC, Samsung, LG en Sony hadden ook vóór Lollipop allemaal al een accubesparingsmodus aan boord, waardoor we daar weinig gevolgen van zullen zien op onze toestellen na de update.

Bij de andere punten, die gericht waren op ontwikkelaars, heeft Google vermoedelijk te veel vertrouwen gehad in ontwikkelaars. Het lijkt er in ieder geval op dat nog maar weinig apps gebruik maken van de JobScheduler. Dat ontwikkelaars niet massaal gebruik maken van de nieuwe mogelijkheid is overigens ook niet zo vreemd: momenteel draait slechts 12% van de Android-apparaten op Lollipop. In de loop van de tijd zullen steeds meer ontwikkelaars hun apps wel updaten en steeds vaker voorzien van Lollipop-gerichte verbeteringen, waardoor we hier nog zeker profijt van gaan krijgen.

Overigens zijn er ook andere aanpassingen gemaakt die theoretisch een positief effect zouden moeten hebben op de accduur, zoals in de introductie van ART. Deze nieuwe 'runtime', zorgt er voor dat apps sneller en vloeiender draaien, maar alle verbeteringen rondom ART hebben helaas ook bugs met zich meegebracht, waardoor we waarschijnlijk tot nu toe eerder een negatief effect dan een positief effect op de accuduur hebben gezien.

Android M: Doze

Bij Android M neemt Google een wat agressievere aanpak voor accubesparing, onder de naam 'Doze'. Doze betekent zoveel als 'dutten' of 'licht slapen' en de verbeteringen zullen dan ook voornamelijk zijn op het gebied van stand-by-tijd. Wanneer je je toestel niet (actief) gebruikt, zal de accuduur een stuk langer worden dan voorheen. Android M weet of je je toestel gebruikt door bewegingssensoren uit te lezen: wanneer het apparaat stil ligt, bijvoorbeeld op de tafel, zal Doze ingeschakeld worden.

Google heeft aangegeven bij Android M goed gekeken te hebben naar wat fabrikanten in hun eigen schil hebben toegevoegd in Android. Doze lijkt op de Stamina-modus van de Sony Xperia Z-serie. Wat doet Doze nu precies? Het zorgt er voor dat de telefoon min of meer een dutje doet wanneer deze niet gebruikt wordt. Daarbij wordt de internettoegang van achtergrond apps uitgeschakeld en wordt er niet meer gescand naar WiFi-netwerken. Ook wordt data niet op de achtergrond gesynchroniseerd. Doze wordt alleen ingeschakeld als het toestel niet aan de lader ligt. Hierdoor wordt het systeem minder vaak actief gehouden, waardoor er veel minder stroom wordt verbruikt. De stand-by-tijd van de Nexus 9 werd bijvoorbeeld in de tests van Google verdubbeld.

Wanneer je je telefoon normaal gesproken niet gebruikt en het scherm uit hebt staan, dan kunnen apps nog steeds gebruik maken alle mogelijkheden die een smartphone biedt: ze kunnen gegevens binnenhalen via het internet en deze ook verwerken. Onderdeel hiervan zijn 'wakelocks' die voorkomen dat het toestel in een soort slaapstand gaat. Door deze wakelocks kan het zijn dat je accu snel leegloopt. Door Doze worden deze wakelocks genegeerd. Daarnaast wordt de internetverbinding uitgeschakeld voor apps die op de achtergrond draaien of inactief zijn. Apps kunnen er eventueel voor zorgen dat het systeem wakker wordt door een 'wekker' in te stellen. Dat is bijvoorbeeld handig voor applicaties die letterlijk en figuurlijk als wekker fungeren.

Je wilt natuurlijk ook geen belangrijke berichten missen wanneer je je telefoon naast je op de bank hebt liggen en Doze ingeschakeld is. Daardoor wordt de telefoon 'wakker gemaakt' wanneer een app een belangrijk bericht binnenkrijgt. Ontwikkelaars kunnen aangeven dat een bericht belangrijk is bij berichten die onmiddellijk gezien moeten worden door de gebruiker.

De gebruiker kan zelf ook aangeven dat een bepaalde app nooit de toegang tot internet moet worden ontzegd. Standaard zullen apps als de Google Play Store en Google Play services nooit de toegang tot internet worden ontzegd, omdat deze apps belangrijk zijn voor het ontvangen van berichten.

Android M: App standby

Een andere verbetering voor Android M is de app standby-functie. Android probeert te bepalen of een applicatie inactief is. Wanneer een toestel niet aan de lader ligt, zullen inactieve apps worden aangepakt. Zo krijgen ze geen toegang tot internet en zal het synchroniseren van data worden uitgesteld.

Een app wordt wél gezien als actief wanneer deze expliciet is opgestart door de gebruiker, wanneer de app op dat moment op de voorgrond draait, wanneer de app een (actief) notificatie-icoontje gebruikt of wanneer de gebruiker via de instellingen heeft aangegeven dat deze app niet geoptimaliseerd moet worden.

Nu is er natuurlijk een situatie denkbaar waarbij je je telefoon langere tijd niet gebruikt. Het is dan vaak wel belangrijk dat data alsnog gesynchroniseerd wordt. Inactieve applicaties krijgen dan alsnog één keer per dag toegang tot de internetverbinding. De app standby-functie wordt momenteel getest in de Android M-preview en dit soort details zouden nog zeker kunnen veranderen tot de officiële release in het derde kwartaal van dit jaar.

Is de accuduur met Android M wel beter?

Bij Lollipop viel de uiteindelijke accuduur tegen, onder andere dus omdat ontwikkelaars hun apps niet hebben geoptimaliseerd. De effectiviteit van de wijzigingen in Android M hangt een stuk minder af van ontwikkelaars, omdat er veel agressiever op stroomverbruik wordt bespaard. Het lijkt er dan ook op dat Android M op het gebied van accuduur een stuk beter zal zijn dan Android Lollipop.

Google heeft de eerste developer preview voor Android M uitgebracht. Deze maand zal nog een tweede previewversie voor ontwikkelaars volgen en eind juli volgt een derde versie. Het is de bedoeling dat de uiteindelijke versie van Android M wordt uitgebracht in het derde kwartaal. Fabrikanten zullen daarna hun toestellen gaan voorzien van updates naar de nieuwe Android-versie.

Lees meer over:
Android M

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

App van de week: Bewerk je foto’s op een originele manier met Glitch Lab

Er zijn op Instagram allerlei grappige filters te vinden, maar soms wil je net even wat meer van een bepaald filter. Light Le...

Je kunt nu tot 215.000 euro verdienen aan bughunten in Android Enterprise

Als je een beetje goed bent met computers, dan is het nu extra de moeite waard om te werken met Android Enterprise. Google is...

AW Poll: meeste lezers zien een Google Pixel 6 (Pro) wel zitten

Onze poll kon deze week natuurlijk maar over één onderwerp gaan: de aankondiging van de Google Pixel 6 en de Pixel 6 Pro. Vee...

Galaxy Tab S8 Ultra-renders tonen een notch

Samsungs aankomende tablet Galaxy Tab S8 is officieel gezien nog een mysterie, maar uit gelekte renders kunnen we toch al het...

Deze telefoons ondersteunt WhatsApp vanaf november niet meer

Gebruik je WhatsApp op een oudere Androidtelefoon? In dit artikel lees je welke Androidversies straks niet meer door WhatsApp...

Lees meer

Net binnen

Deze telefoons ondersteunt WhatsApp vanaf november niet meer

Gebruik je WhatsApp op een oudere Androidtelefoon? In dit artikel lees je welke Androidversies straks niet meer door WhatsApp...

AW Poll: meeste lezers zien een Google Pixel 6 (Pro) wel zitten

Onze poll kon deze week natuurlijk maar over één onderwerp gaan: de aankondiging van de Google Pixel 6 en de Pixel 6 Pro. Vee...

Galaxy Tab S8 Ultra-renders tonen een notch

Samsungs aankomende tablet Galaxy Tab S8 is officieel gezien nog een mysterie, maar uit gelekte renders kunnen we toch al het...

App van de week: Bewerk je foto’s op een originele manier met Glitch Lab

Er zijn op Instagram allerlei grappige filters te vinden, maar soms wil je net even wat meer van een bepaald filter. Light Le...

Je kunt nu tot 215.000 euro verdienen aan bughunten in Android Enterprise

Als je een beetje goed bent met computers, dan is het nu extra de moeite waard om te werken met Android Enterprise. Google is...

Lees meer