Paniek, spam!

Lees verder na de advertentie.
Het kan voorkomen dat je toestel ineens een full-screen advertentie in beeld krijgt, en je telefoon begint te trillen. Het kan nog erger: een beveiligingslek wordt door een app uitgebuit, en je wordt tegen je wil in de app gehouden. Dit kan het geval zijn bij een malafide applicatie, die persoonlijke data wil stelen. De meeste infecties door dit soort apps kunnen worden voorkomen door je permissies goed te checken (iets wat 75% van onze lezers doet volgens de AW Poll) en geen applicaties buiten de Google Play Store te installeren.
Toch kan het gebeuren dat je een oudere Androidversie draait en wordt aangevallen door een kwaadaardige app. Vervolgens kan deze app ervoor zorgen dat je niks meer kan doen, bijvoorbeeld door alle key events van de ’toegankelijkheids-service’ te onderscheppen. Om dit scenario te voorkomen heeft Google sinds Android 7.1 Nougat en hoger een zogenaamde paniekmodus ingebouwd, zo heeft XDA Developers ontdekt.
Deze modus wordt geactiveerd als je veel en vaak op je terugknop drukt om uit de applicatie te komen die je vasthoudt. Als je op je terugknop drukt wordt er gecheckt of de paniekmodus op je telefoon actief is of niet. Druk je vervolgens 4x of vaker met een interval van onder de 0.3 seconden op je terugknop, dan wordt de modus geactiveerd en keer je altijd terug naar je homescreen. Hierna kan je vervolgens de kwaadaardige app van je telefoon verwijderen, zo is de gedachte. Android overschrijft dus wat een app de telefoon vertelt, waardoor je weer de controle over je telefoon kan krijgen.
De paniekmodus is niet standaard op elke telefoon geactiveerd. Dit moet de fabrikant zelf beslissen, Google geeft alleen de mogelijkheid de paniekmodus te gebruiken. Google is niet open over de paniekmodus omdat het hackers niet duidelijk gaat uitleggen hoe kwaadaardige apps worden aangepakt. Daarom is het goed om te zien dat er achter de schermen aan de gebruiker wordt gedacht.
Bron: XDA Developers
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Als de apacolips komt krijg je geen alarm dan werkt niks meer alles gaat plat en wij gaan dood
Lekker tegenstrijdig: “Toch kan het gebeuren dat je een oudere Androidversie draait” en “Om dit scenario te voorkomen heeft Google sinds Android 7.1 Nougat…”
Gebruikers met een oudere Androidversie draaien typisch niet Android 7.1.
Op mijn Oneplus is het mogelijk om met de back-toets, door hem langer vast te houden, elke app te killen waarna je terug keert naar je homescreen. Dus dit heb ik al een jaartje of 3.
Werkt niet op mijn Nexus 6(OmniROM 7.1.2 weekly met Juli patch)
Ik denk dat maar 4% van de Android phones Android 7.1 draait….
Hoe weet je dan of die actief is?
Bijvoorbeeld op s7 edge