Google heeft op dit moment nog geen uitgebreid ‘vind mijn’-netwerk gelanceerd, omdat Apple dit helaas blokkeert. Maar ondertussen werkt de advertentiegigant wel door aan zo’n netwerk, waardoor bijvoorbeeld een Pixel 8 met Android 15 ook gevonden kan worden wanneer die uitgeschakeld is. Maar hoe werkt dat dan?
Android 15 vindt uitgeschakelde Pixel 8
Een ‘vind mijn’-netwerk werkt in de basis heel simpel. Elk apparaat binnen zo’n netwerk kan via bluetooth contact met elkaar leggen, en ‘vertellen’ of ze een verloren product gevonden hebben. De zoekopdracht gaat de wereld in, terwijl het resultaatsignaal de andere kant opgestuurd wordt — terug naar de zoeker.
Maar zo’n signaal kan alleen verstuurd worden als, bijvoorbeeld, je smartphone aanstaat. Maar met de release van Android 15 komt daar mogelijk verandering in. Google werkt namelijk aan een middel om uitgeschakelde smartphones alsnog te kunnen vinden. Die blijven namelijk in verbinding staan met het netwerk, ondanks hun status.
Binnen het geheugen van de bluetoothcontroller van een smartphone, kan namelijk een voorberekende bluetoothbeacon opgeslagen worden. Zo kan een uitgeschakeld apparaat alsnog signalen ontvangen en verzenden. Deze functie werkt helaas niet zomaar op elke smartphone; die moet namelijk aan wat eisen voldoen.
Ten eerste moet een smartphone in staat zijn de bluetoothcontroller aan te houden, terwijl de andere functies uitstaan. Ook moet die beschikken over Android 15, de juiste api’s voor dit systeem (en Project Mainline) en een update voor de Google Play Services-app. In die laatste app staat de benodigde software voor deze optie.
Wanneer verschijnt deze optie?
Op moment van schrijven lijkt het erop dat Google deze functie lanceert met Android 15. In elk geval de Google Pixel 8 (Pro) lijkt de optie te krijgen, evenals eventuele opvolgers. Helaas hebben de Pixel Fold, 7 Pro en 6a niet de benodigde hardware aan boord om de functionaliteit mogelijk te maken.
Kijk jij uit naar deze nieuwe functie en het ‘vind mijn’-netwerk van Google? Laat het weten in de comments.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Ik vind dit niet echt positief. Deze techniek kan onder een dictatoriaal regime voor nog meer gevaar zorgen voor dissidenten die bijvoorbeeld samenkomen en voor de zekerheid hun telefoons uitzetten.
Ja zeker, maar die nieuwe functie kan eventueel ook levens redden.
Ik hoop dat er een soort opt-in / opt-out komt.