Google heeft de eerste developer preview van Android 14 aangekondigd. Het sideloaden van oudere apps wordt beperkt, Android wordt verder geoptimaliseerd voor grote schermen en het gaat zuiniger om met de accu. Deze versie is volgens Google alleen bedoeld voor ontwikkelaars en ze werkt alleen op Pixel-telefoons.
Android 14 developer preview 1
Een nieuwe versie van Android verschijnt altijd als eerste in de vorm van een developer preview. Smartphonefabrikanten en appontwikkelaars kunnen nieuwigheden in Android 14 testen, voordat een grote groep testers ermee aan de slag gaat met de eerste bètaversie. De stabiele Android 14 wordt in de zomer verwacht, dat blijkt uit Googles blogbericht. Vermoedelijk in de maand augustus.
Grote schermen, grote tekst
Google heeft met Android 12L en Android 13 al inspanningen gedaan om Android beter te laten werken op tablets, vouwbare schermen en Chromebooks. Google gaat zich met Android 14 schijnbaar minder te richten op de gebruikersinterface van Android, maar wel op apps.
Het publiceert richtlijnen die ontwikkelaars kunnen volgen zodat hun apps gebruik maken van meer schermruimte. Daarnaast zijn er kant-en-klare lay-outs voor de interface van apps op grote schermen. Die lay-outs zijn ook gemaakt voor verschillende soorten van apps, bijvoorbeeld op maat van shoppingapps, berichtendiensten, leesapps enzovoort.
Verder maakt Google het voor gebruikers mogelijk om grotere letters op hun scherm weer te geven. In Android 13 kon je tekst met 130 procent vergroten op een Pixel-telefoon, maar dat kan nu tot 200 procent. De interface van Android is daar nu voor geoptimaliseerd, want tekst die eigenlijk al groot genoeg is – bijvoorbeeld tussenkopjes – wordt niet langer groter geschaald.
Beperking voor sideloaden
Dat Android 14 het sideloaden van apps wil bewerken was al een onderwerp voor deze developer preview werd gelanceerd. Sideloaden slaat op het installeren van apps buiten de Play Store. Apps die voor Android 5.1 Jellybean of een oudere versie zijn gemaakt, kan je niet langer op een telefoon installeren.
Google neemt die beslissing naar eigen zeggen uit veiligheidsoverweging. Kwaadwillenden kunnen namelijk misbruik maken van oudere beveiligingsnormen om zo malware te verspreiden. Als je zo’n oude app gebruikt en je telefoon dit jaar bijwerkt naar Android 14, dan blijft deze app wel gewoon werken.
Zuiniger met de accu
Voor heel wat mensen is de accuduur van hun telefoon van vitaal belang. Google zegt dat Android 14 opnieuw energiezuiniger is geworden dankzij verscheidene systeemoptimalisaties. Apps die geen agenda of klok bevatten, krijgen ook niet langer zomaar de mogelijkheid om ‘exacte wekkers’ in te stellen.
Dat is een soort van meldingen die – zoals de naam zegt – op een exact moment komen en die daardoor meer vergen van de accu van je telefoon in vergelijking met normale meldingen. Er is nu een speciale toestemming voor deze exacte wekkers.
Wat ook opnieuw deel uitmaakt van deze testversie, zijn de taalinstellingen op appniveau. Hiermee kan elke app makkelijker afwijken van de taal die standaard op je telefoon is ingesteld, om zo een aangepaste ervaring te bieden. We zeggen wel “opnieuw”, want deze functie maakte eerder deel uit van de vroege versies van Android 13, maar ze heeft nooit de stabiele versie gehaald.
Android 14 tijdlijn
Zoals altijd mogen we meerdere updates verwachten voor we toe zijn aan de stabiele update. Voldoende maand staat er al weer een tweede update klaar voor ontwikkelaars, gevolgd door meerdere bètaversies. Die laatste updates bevatten al wat minder softwarefouten en dat maakt ze ook geschikt voor Android-enthousiastelingen. In de komende updates zullen we nog meer nieuwigheden ontdekken. In de maand augustus verwachten we de stabiele versie.
Android 14 testen
Ben je zelf een ontwikkelaar of kan je je niet bedwingen? In dat geval kan je Android 14 op te telefoon flashen als je beschikt over een recente Google Pixel-telefoon. De eerste developer preview is compatibel met: de Pixel 4a 5G, Pixel 5, Pixel 5a, Pixel 6, Pixel 6 Pro, Pixel 6a, Pixel 7 en Pixel 7 Pro.
Dat flashen werkt via ADB-commando’s en nog niet via de Android Flash Tool. Je kan hier de juiste downloadlinks vinden voor de OTA-images. Wat is jouw eerste indruk van de developer preview? Laat het ons weten in de reacties. Uiteraard verwachten we de komende maanden nog meer nieuwe functies, zoals je in onderstaande artikelen kan lezen.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Android 14? Download dan onze Android-app en volg ons via Google Nieuws en op Telegram, Facebook, Instagram en Twitter.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Ik wil graag zelf uitmaken wat ik wel en niet op mijn telefoon installeer. Bangmakerij, meer is het niet.
Het is niet verplicht hoor! ??