Google is van plan om het afsluiten van apps, die op de achtergrond draaien, in Android 11 aan te pakken. Maar zijn de intenties van Google wel voldoende?
Agressief afsluiten van apps op de achtegrond
Sommige smartphonefabrikanten hebben de vervelende gewoonte om apps op de achtergrond agressief af te sluiten om werkgeheugen vrij te maken, malafide apps aan te pakken of te besparen op accuduur. Maar dit proces is vaak vervelender voor de gebruiker omdat meldingen van apps dan niet meer of vertraagd binnenkomen. Het kan ook voorkomen dat apps niet meer goed werken. Denk aan slaap-apps die geforceerd worden gestopt en je slaap niet meer (goed) kunnen monitoren.
Deze vervelende gewoonte maakt het leven van app-ontwikkelaars dus ook een stuk moeilijker. Stel, je koopt een nieuwe OnePlus 8 Pro en installeert een nieuwe app erop. Deze werkt in jouw ogen niet goed want meldingen komen nauwelijks binnen. Je geeft de app een slechte beoordeling in de Play Store en verwijdert deze vervolgens.
Er zijn manieren om deze vorm van (batterij)besparing te omzeilen, maar daar zit je als consument niet op te wachten. Je wilt dat apps op een telefoon naar behoren werken, en niet door de fabrikant van je telefoon ‘gemanipuleerd’ worden om de werking van de telefoon te verbeteren.
Don’t Kill My App
Een groep ontwikkelaars sloeg vorig jaar de handen in elkaar om een beweging genaamd ‘DontKillMyApp‘ te vormen tegen het agressief beëindigen van applicatieprocessen op de achtergrond. Volgens deze beweging was Nokia hierin de snelste om app-processen in de de achtergrond af te sluiten. Niet veel later startte deze fabrikant een onderzoek hiernaar en kwam met een oplossing. Ook OnePlus trok zijn conclusies.
Ondertussen is er in de top 10 van het lijstje van Don’tKillMyApp niet veel veranderd. Volgens de ontwikkelaars doet Samsung het nu een stuk slechter en is OnePlus gedegradeerd naar de eerste plaats. Xiaomi neemt de vierde plaats van Huawei in en Nokia verruilt zijn eerste plek voor de tiende in. Nokia voegt dus daad bij woord, OnePlus helaas niet.
2019
2020
Helemaal niet nodig
Het afsluiten van processen in Android is helemaal niet nodig, dankzij functies als Doze en Adaptive Battery. Met dit tweetal is Android de laatste jaren voldoende uit zichzelf geoptimaliseerd om zuinig met de accuduur en het werkgeheugen om te springen.
Toch blijken veel grote smartphonemakers hun eigen manier van omgaan met apps te omarmen. Zo zetten sommigen van hen apps als WhatsApp op een zogenaamde whitelist zodat deze app actief blijft. Maar andere veelal kleinere apps krijgen deze voorkeursbehandeling niet.
Oplossing in Android 11?
Ondertussen klagen ontwikkelaars nog altijd steen en been over dit probleem. Het Android 11-ontwikkelteam heeft nu in een AMA op Reddit laten weten dat het hiervoor met een oplossing in Android11 komt. In Android 11 krijgen gebruikers straks de keuze om apps die op de achtergrond draaien af te sluiten of actief te laten blijven. Dit lijkt op de werking van de locatietoegang in Android 11. Ook het gebruik van de eerder genoemde whitelist wordt verboden.
Deze oplossing wordt onderdeel van het Android Compatibility Definition Document (CDD), waarin Google aangeeft welke functies fabrikanten op moeten nemen. Fabrikanten moeten dus hun klanten informeren over apps die in de achtergrond draaien. Mijns inziens gaat deze verplichting niet ver genoeg. Google heeft namelijk de mogelijkheid om fabrikanten te verplichten hun software op het gebied van applicatieprocessen op de achtergrond te verbieden. Deze processen zijn immers overbodig, althans voor de eindgebruiker…
Hoe dan ook, Google is op de hoogte van het probleem. En hopelijk komt de techgigant in de nabije toekomst met een eerlijkere oplossing voor app-ontwikkelaars.
DontKillMyApp:Maak apps werk..
Petr Nálevka (Urbandroid)
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Mijn merk meizu staat er ook tussen het is mij niet opgevallen dat er agressief apps werden gesloten
Als ik het goed begrijp is het dus beter om de batterij optimalisatieoptie op mijn SGS8+ (android 9) helemaal uit te zetten? Of (zoals ik nu doe) de apps die ik wél gebruik uit te sluiten van optimalisatie?