15 nieuwe functies in iOS 14 die Android al (veel) langer had

15 nieuwe functies in iOS 14 die Android al (veel) langer had

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

WWDC 2020

Apple houdt doorgaans twee grote evenementen per jaar, en het ene is gefocust op hardware, terwijl het bedrijf met WWDC telkens nieuwe software voorstelt. Apple kondigde er iOS 14 aan samen met de nieuwe macOS Bug Sur, en wij namen een kijkje naar de nieuwe functies op iCulture. Het gebeurt weleens langs beide kanten - *kuch, kuch* 'nieuwe' Android-gestures - maar deze 16 aankondigingen van Apples WWDC kennen wij van ergens.

1. Standaard-app voor e-mail en browser wijzigen

Je kan dit nauwelijks een 'aankondiging' noemen, want Apple heeft het niet tijdens zijn livestream bekend gemaakt, maar je kan nu zelf een standaard app kiezen voor je browser en e-mail. Het is begrijpelijk dat Apple de functie niet op het podium bekend maakte, want alle kijkers zouden in dat geval vermoedelijk eerder "Eindelijk!" schreeuwen, dan applaudisseren. De extra vrijheid voor Apple-gebruikers is in ieder geval goed nieuws voor zowel de gebruikers als de appontwikkelaars.

2. Widgets op het startscherm

Het was eerder al gelekt, maar vandaag is het ook officieel. iOS heeft al een tijdlang een eigen versie van de widgets die we sinds 2008 kennen in Android, maar het was met Apples besturingssysteem niet mogelijk om widgets toe te voegen aan het startscherm. Widgets maakten voordien enkel deel uit van de 'Dagweergave', dat is een paneel waarvoor je volledig naar rechts veegt vanuit het startscherm.

beelden van de 'nieuwe' functies

Apple begrijpt nu met iOS 14 dat widgets ook nuttig kunnen zijn op het startscherm, al is het formaat dat je kan instellen voor de kleine hulpprogramma's wel beperkt. Widgets kunnen klein, gemiddeld of groot zijn, en je kan dus niet de grootte verslepen naar elk gewenst formaat. Hopelijk mogen we die nieuwe verbetering verwachten met iOS 15.

3. App Library

Het is zo ver. Het iOS-startscherm is niet langer een weinig overzichtelijke berg van applicaties die over verschillende panelen zijn verdeeld. De laatste pagina op het startscherm heet nu de 'App Library' en ze verzamelt al je apps in verschillende categorieën. Apple stelt zelf automatisch en afhankelijk van de apps de namen van categorieën voor zoals het dat al langer doet voor mappen in iOS. Het enige probleem met de App Library is dat het paneel slechts te vinden is als het laatste paneel van het startscherm, maar gelukkig kan je nu panelen weghalen zodat je niet eindeloos hoeft te scrollen.

beelden van de 'nieuwe' functies

4. Appsuggesties in App Library

De App Library kan niet alleen de namen voor categorieën bedenken, maar het suggereert ook zelf welke app je nodig hebt. Dat is een functie die we kennen uit de appdrawer van de Pixel Launcher. Misschien kunnen iPhones in iOS 15 zelf voorstellen welke apps je in je applicatiedock wil?

5. Picture-in picture-weergave

Android-apps werken al langer met een picture-in-picture (PiP)-weergave die je laat verder werken op je telefoon en tegelijk een video laten bekijken. Apple keek ernaar en zag dat het goed was, en bij deze maakt het deel uit van de nieuwe iOS 14. Apple laat je zelfs de grootte van het PiP-frame aanpassen en daar zijn we stiekem jaloers op.

beelden van de 'nieuwe' functies

6. Wind Down-modus

Apple heeft niet eens de moeite gedaan om bij deze functie even een andere naam te kiezen. De Wind Down-modus kennen we van Digitaal Welzijn. Google doopte de functie al om tot Bedtijdstand en ze brengt je telefoon in Niet Storen en bereid je voor op een heerlijke nachtrust.

7. Apple Translate

We hoeven je niet te vertellen aan welke app we denken als we kijken naar Apple Translate. Apple komt met on-device-vertaling, maar Apples vertaaloplossing ondersteunt wel slechts 11 talen. Verder komt het bedrijf met andere functies die we al kennen uit Google Translate.

beelden van de 'nieuwe' functies

8. Fietsnavigatie in Apple Maps

Net als bij Apple Translate is het bedrijf ook vrij laat gekomen met zijn Apple Maps-app. Van bij het begin moest Apple dus een lange weg tegemoet om Google Maps bij te benen, en het resultaat is dat je pas nu fietsroutes kan berekenen met de applicatie. Apple Maps gaat ook alarmeren voor snelheidscamera's.

9. Spraakinvoer toetsenbord

Op het Gboard bij Pixel-toestellen kan je door middel van een spraakbericht typen, maar Apple maakt nu een inhaalbeweging met zijn nieuwe spraakinvoer. In een snelle vergelijking op Twitter zien we echter dat Apples spraakherkenning minder vlot werkt in vergelijking met de herkenning van Google. Of de herkenning wel even nauwkeurig is, is nog de vraag.

beelden van de 'nieuwe' functies

Tik op de tweet om de video af te spelen

10. Websites vertalen en wachtwoorden opslaan met Safari

Safari voor iOS komt met een reeks nieuwigheden, want het is nu mogelijk om met een druk op de knop een hele webpagina te vertalen. Het gaat om een functie we al veel langer kennen uit de Chrome-app. Een tweede functionaliteit laat je wachtwoorden bewaren in de browser, en Safari laat je ook weten wanneer een wachtwoord onveilig is.

11. App Clips

Android heeft al langer de Instant-apps. Dat zijn kleinere versies van apps die je kan gebruiken zonder dat er een installatie is vereist. De app opent meteen als je ze nodig hebt en ze bevat de belangrijkste functionaliteiten uit het origineel. Huawei kondigde recent een eigen versie van deze functie aan voor Huawei Mobile Services met de Quick Apps, en nu kondigt ook Apple de App Clips aan. De vraag is of Apple er wel in slaagt om meer ontwikkelaars warm te maken voor deze functionaliteit dan Google heeft gedaan.

beelden van de 'nieuwe' functies

12. Siri 's compacte weergave en telefoontjes

Google rolt de compacte weergave van de Google Assistent alvast uit naar een kleine groep gebruikers, maar de functie is nu ook aangekondigd voor Siri in iOS 14. Siri gaat nu minder schermruimte innemen als ze Apple-gebruikers helpt. Daarnaast nemen ook telefoontjes niet langer het volledige scherm in als je op je iPhone werkt. Er is nu een kleine pop-up-melding en zo kan je een oproep accepteren of weigeren.

13. MacOS-apps op basis van iPad-apps

Apple maakt het veel eenvoudiger om apps te maken voor macOS op basis van iPad-apps, en in de toekomst wil het bedrijf nog meer inspanningen doen om het voor ontwikkelaars eenvoudiger te maken. Eenvoudigere toepassingen op basis van de mobiele apps worden dus belangrijker voor macOS, en eerder zagen we Google al inzetten op Android-apps voor ChromeOS.

14. Selfiecamera spiegelen

Het klinkt misschien absurd, maar het was nog niet mogelijk om in de camera-app van iOS een selfie te bekijken in de viewfinder zoals de foto daadwerkelijk wordt genomen. Veel camera-apps voor Android spiegelen daarom het beeld, en dat is nu ook mogelijk in iOS 14.

Pixel 3 Group Selfie

15. Safari-tabbladen, extensies, privacy-tools

We bespraken eerder al de verbeteringen van Safari voor iOS die ons sterk aan Chrome doen denken, maar Apple doet iets vergelijkbaars met Safari voor macOS. Als eerste is er opnieuw vertaling in real-time van volledige webpagina's, maar Apple introduceert ook de dynamische tabbladen uit Chrome die je naar hartenlust kan verslepen. Daarnaast is het eenvoudiger voor ontwikkelaars om extensies van andere browsers - lees 'Chrome' - om te zetten naar Safari.

Tot slot kan de browser rekenen op nieuwe privacyfuncties die je laten bekijken welke websites je volgen tijdens het surfen. Apple voegt tegelijk ook privacyfuncties toe voor extensies, want je kan ook volgzame extensies ontdekken. Verder is kan je extensies automatisch laten afsluiten of alleen inschakelen bij specifieke websites. We zouden graag ook meer van dit soort privacyopties zien voor extensies in Chrome, en al zeker als we denken aan dit recente probleem in de Chrome Web Store.

Wat denk jij van deze 15 functies die we kennen uit Android of Chrome OS. Was je verbaasd dat sommige functies nog niet mogelijk waren op iPhones? Zijn er volgens jou ook functies die Google beter zo snel mogelijk overneemt van Apple? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk