Tikkie
Tikkie is een app van ABN Amro, waarmee je sinds 2016 snel betalingsverzoeken kunt sturen naar vrienden via onder andere WhatsApp. Het aantal Tikkie-gebruikers is het afgelopen jaar gegroeid van 1 naar 3 miljoen gebruikers en sinds 2016 is er al meer dan 1 miljard euro met de app overgemaakt. Tikkie heeft zo’n duizend zakelijke klanten die tussen de 0,15 en 0,25 cent per geslaagde Tikkie betalen. Alleen hieraan verdient ABN Amro.
Jarco de Swart van ABN Amro geeft aan dat er nu zes overheden en semi-overheidsinstellingen gebruik maken van Tikkie: de gemeente Utrecht, de Westerscheldetunnel, de Hogeschool Rotterdam, de Erasmus Universiteit, de Rijksuniversiteit Groningen en het regionale belastingcentrum Tribuut. Er zijn gesprekken gaande met meer gemeenten en instanties om Tikkie in te voeren.
Tikkie als laatste redmiddel
De gemeente Utrecht gebruikt Tikkie als herinnering voor openstaande facturen zoals een vuilnisboete. Het centrale belastingcentrum Tribuut int namens de gemeenten Apeldoorn, Epe, Lochem, Voorst en Zutphen belasting en heeft Tikkie als proef gebruikt: van de 55 tikkies werden er 48 betaald. Deze instantie verstuurt vanwege de privacy de Tikkie-link alleen op verzoek. De Rijksuniversiteit Groningen verstuurde eind mei naar 190 studenten een Tikkie met het verzoek hun collegegeld over te maken. Dit aantal zal oplopen. De Erasmus Universiteit gaat in het nieuwe collegejaar de betaal-app inzetten.
Tikkie wordt dus als een laatste redmiddel gebruikt om hun geld te krijgen en wordt meestal ingezet als mensen geen contant geld of pin bij zich hebben.
Phishing
Tikkie is eenvoudig in gebruik waardoor snel collegegeld of een boete betaald kan worden. De Fraudehelpdesk wil het gebruik van betalingsverzoeken in een linkje door overheden juist ontmoedigen. Oplichters kunnen mensen namelijk met valse links naar een nepversie van Tikkie leiden.
Via: NOS
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
As een smeris mij een boete probeert te geven kennie een tikkie voor zn kanus krijge
Tikkie, jij bent ‘m.
Nu wordt je tegenwoordig overal gewaarschuwd voor phishing, niet op links klikken die je niet vertrouwd en dat de overheid nooit berichten stuurt met links……………. en dan besluiten ze tikkie te gaan gebruiken.
Ik snap dat ze met de tijd mee moeten, maar dat kan volgens mij ook anders.
Ik zie al weer een flink aantal mensen die op deze manier bedonderd gaan worden.
Van de overheid wil ik alleen reguliere post of berichten in de inbox van mijn overheid.
Maar goed dat het niet Europees is, zouden deze week 785 tikkies voor FB zijn. Moet die club toch weer 6 minuten hard voor werken. ?
Je kan de normale tikkie toch ook prima voor zakelijke rekening gebruiken? Dan is het gratis. Nadeel is dat het maar tot 750 euro gaat, hopelijk is dit niet zo met de zakelijke versie? Dit lijkt mij in veel zakelijke gevallen niet genoeg.
Tikkie kan maar betalingen van max €750 aan, dus nooit meer hoge boetes kunnen betalen! 😉