Grote kans dat de gevreesde blauwe envelop al bij je in de brievenbus of als bericht in je Berichtenbox-app is geslopen. Dan is het weer tijd om aangifte te doen over het voorgaande belastingjaar. Zoals altijd kan je dat weer op twee manieren doen, via de website van de belastingdienst of via de app. Je leest hier alles over het digitaal aangifte doen.

Lees verder na de advertentie.
Welke gegevens heb ik nodig voor mijn belastingaangifte 2022?
Zoals gebruikelijk kun je ook dit jaar weer op twee manieren aangifte doen, via de website Mijn Belastingdienst of via de app Aangifte Inkomstenbelasting. Deze app word jaarlijks in februari geüpdatet maar voordat er een nieuwe versie in de Play Store staat, informeren wij je alvast over de te nemen stappen voor het doen van je aangifte inkomstenbelasting.
Om de belastingaangifte eenvoudiger te maken, zijn er gelukkig al veel gegevens voor particulieren vooraf ingevuld en dat geldt ook voor de nieuwe Aangifte Inkomstenbelasting-app. Zo gaat de aangifte niet alleen sneller, het vermindert ook de kans op onbedoelde fouten. Doe je aangifte via de Aangifte Inkomstenbelasting-app? Dan heb je de DigiD-app nodig om in te loggen in de app van de Belastingdienst.

Wanneer moet je aangifte doen?
Je kan de aangifte over 2022 vanaf 1 maart 2023 doen. Vervolgens moet de aangifte vóór 14 juli 2023 bij de Belastingdienst binnen zijn. Haal je dit niet? Dan kun je beter voor 1 mei 2023 uitstel aanvragen anders kun je een boete krijgen. Je krijgt dan uitstel tot 1 september 2023.
Moet ik aangifte doen?
Heb je van de Belastingdienst een aangiftebrief gekregen waarin staat dat je aangifte inkomstenbelasting 2022 moet doen? Dan moet je aangifte doen. Je vindt deze brief ook in je Berichtenbox op MijnOverheid of in de Berichtenbox-app. Heb je geen brief gekregen? Dan moet je misschien toch aangifte doen. De Belastingdienst vraagt je in dit geval om dan zelf te controleren of je aangifte moet doen. Je kan misschien zelfs belastinggeld terugkrijgen.
App niet meer beschikbaar
nl.rijksoverheid.b.pub
Kan ik de Aangifte Inkomstenbelasting-app gebruiken?
Volgens de Belastingdienst is er een grote kans dat je de Aangifte Inkomstenbelasting-app kunt gebruiken. In een aantal gevallen is dit niet mogelijk. Heb je in 2022 bijvoorbeeld niet het hele jaar dezelfde fiscale partner gehad, een huis gekocht of verkocht, een restschuld voor een vroegere eigen woning gehad of een lening voor je eigen woning afgesloten bij familie of bij een buitenlandse bank? Dan kun je de app niet gebruiken en de aangifte via Mijn Belastingdienst doen.
Aangifte Inkomstenbelasting
Belastingdienst
Hoe werkt de Aangifte Inkomstenbelasting-app?
Het inloggen in de app vind plaats via . De DigiD-app moet op het zelfde apparaat staan als de Aangifte Inkomstenbelansting-app. Je gebruikt de pincode van de DigD-app om de Aangifte-app te openen. Nadat je bent ingelogd, laat de app de bij de Belastingdienst bekende gegevens van jou zien. Deze gegevens moet je goed controleren. Als ze vervolgens kloppen, dan kun je de aangifte met de app doen.




Kloppen de gegevens niet of ontbreekt er iets? Dan kun je je aangifte via de website Mijn Belastingdienst indienen. Via de website kun je namelijk gegevens wijzigen, in de app is dit niet mogelijk. Kloppen de gegevens wel? Dan kun je je aangifte meteen ondertekenen en verzenden.
Bedenk wel dat het sinds kort verplicht is om DigiD of tweestapsverificatie via sms te gebruiken voor het inloggen op overheidswebsites, dus ook voor de website van de Belastingdienst.
Aangifte Inkomstenbelasting downloaden
De app om aangifte inkomstenbelasting 2022 te doen is gratis te downloaden in de Play Store en kan vanaf 1 maart ingevuld worden. Ga jij dit jaar aangifte doen via de app? Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
En dan gaat iedereen als een malloot op 1 maart proberen om de belastingaangifte te doen. Da’s pech Digid weg……