RememBear

Lees verder na de advertentie.
Misschien komt de ‘bear’-toevoeging aan productnamen je al wel bekend voor, want RememBear is niet de eerste applicatie van deze ontwikkelaar. Remembear is namelijk gemaakt door de mensen achter de bekende VPN-app, Tunnelbear. Beide apps zijn in het bezit van Tunnelbear LLC, dat weer eigendom is van McAfee. Als wachtwoordbeheerder kom je met RememBear dus niet uit bij een of andere eenmanszaak, maar staan je gegevens veilig opgeslagen op de servers van McAfee.
Subtiele verwijzingen
Dat is wel belangrijk, gezien het natuurlijk de bedoeling is dat je wachtwoorden van alle accounts die je bezit, in RememBear registreert. Voordat je daar terechtkomt, moet je een account aanmaken bij RememBear. Overal zie je bear-verwijzingen, waaronder verschillende afbeeldingen van beren, en in de installatie van de desktopapp van RememBear staat ‘Installing your Bear’.
Op de pagina waarin staat waarom je RememBear ‘zou moeten vertrouwen’ schrijft het team achter de app over de ‘woeste privacy policy’ en schrijven ze ‘Ten slotte hebben we beren (rawr!). Wie vertrouwt er niet op woeste knuffelberen?’. Het zijn verwijzingen die het geheel iets minder serieus maken. Wachtwoorden beveiligen is een serieuze aangelegenheid, maar RememBear brengt op de juiste plekken een subtiele bear-touch aan.
Is het alleen Bear?
Geen zorgen, bij RememBear gaat het niet alleen om de beren. Na het registeren krijg je een code die je toegang geeft tot RememBear. Bewaar deze code goed, anders kan je RememBear namelijk niet meer registreren op andere apparaten. Nadien kun je direct wachtwoorden, creditcards en alle benodigde beveiligde notities opslaan in RememBear.
Na het invoeren van de wachtwoorden, laat RememBear je de wachtwoorden automatisch invullen op de websites waarvoor ze zijn geregistreerd. Een voordeel ten opzichte van LastPass, is dat RememBear direct je 2FA-codes kan invullen, waardoor een app zoals Authy overbodig is. Let wel, in de praktijk kan het verstandig zijn om deze diensten afzonderlijk van elkaar te gebruiken. In het geval dat een wachtwoordmanager toch gekraakt wordt, kunnen kwaadwillende zo niet bij accounts die 2FA-beveiliging hebben.
Mocht je onveilige wachtwoorden gebruiken, of hetzelfde wachtwoord gebruiken voor meer dan een account, dan geeft RememBear daar een melding van. Vervolgens kan je met RememBear snel een veilig wachtwoord aanmaken, zodat je per account een ander wachtwoord gebruikt. Dat moet ook het voordeel zijn van een wachtwoordmanager; het gebruiken van veilige wachtwoorden, zonder dat het een breinkraker wordt om voor twintig accounts afzonderlijke codes te onthouden.
Privacy voorop
RememBear zegt privacy voorop te stellen en heeft zelf, net zoals geldt voor andere wachtwoordmanagers, geen toegang tot je wachtwoorden. In het geval dat je de codes verliest om je account te betreden, dan verlies je definitief toegang tot RememBear en al je wachtwoorden, creditcards en/of beveiligde notities.
Wat mij persoonlijk stoort aan RememBear, is dat het bedrijf zelf geen extra 2FA-beveiliging toepast. In principe werkt de beveiligingssleutel die je op het begin krijgt als beveiligingssleutel, maar het is in de praktijk minder veilig dan de algemene 2FA-beveiliging die je terugziet in LastPass. RememBear is, naar eigen zeggen, wel aan het kijken naar een mogelijke implementatie van 2FA-beveiliging via een authenticatieapp.
Privacyaudit
Dat het qua beveiliging ook wel snor zit, blijkt uit een onafhankelijke audit van RememBear. Zo’n audit is als een verplichte controle voor je auto: een onafhankelijk persoon onderzoekt de applicaties en zal eventuele beveiligingsproblemen aan het licht brengen.
RememBear is gratis
RememBear is in principe een gratis app, maar niet alle functies van RememBear zijn gratis. Zo kan je de gratis variant van RememBear maar op één apparaat gebruiken en worden wachtwoorden van de gratis versie niet extern opgeslagen. Mocht je de wachtwoorden op meerdere apparaten nodig hebben, dan dien je de betaalde versie van RememBear aan te schaffen. Dat kost normaliter 3 dollar per maand, maar er zijn op het internet aanbiedingen te vinden voor jaarabonnementen.
Apps voor alle platformen
Voor wachtwoordmanagers zijn apps uiteraard extreem van belang, en RememBear heeft zijn apps beschikbaar op vrijwel elk platform: Android, iOS, Windows en macOS. Wat browsers betreft biedt de ontwikkelaar extensies aan voor Google Chrome, Firefox en Safari. Mocht je RememBear willen uitproberen, dan kan je direct naar de Play Store schieten om de Bear-familie te betreden.
Wat vind jij van RememBear? Zijn er nog functies die je mist voor een wachtwoordmanager? Laat het ons weten in de reacties onderaan het artikel.
App niet meer beschikbaar
com.remeear.android
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Ik gebruik al jaren safeincloud app. , geen abbo, als je wilt: backup naar Google drive of andere online storage of op de storage van je telefoon.
Ik gebruik al jaren Keeper, zeer tevreden
Ik heb altijd remembear gebruikt. Het is volgens mij nog steeds een top password manager. Toen ze steeds meer functies achter een betaalmuur gingen zetten, ben ik helaas overgestapt.
Wat denk je van 2 verschillende wachtwoord managers, waarin je 2x de helft van je wachtwoorden samen voegt tot 1, of een manager met je database via je eigen nas. Excel bestanden zijn niet veilig.
Ik vind Bitwarden echt helemaal top. Volledig gratis, en werkt als een tierelier.
Heel erg mooi dit allemaal. Ik heb een excel bestand waar alles in staat. Ik lees wel de artikelen dat een manager gehackt is en dat de wachtwoorden op straat liggen. Ik hoef nooit iets te doen. Heerlijk is dit zeg ?