Omni-bank app
De Rabobank heeft een begin gemaakt met het voldoen aan de richtlijnen zoals die door de Europese unie zijn vastgesteld. De Rabo Bankieren-app wordt op termijn uitgebreid tot een omni-bank-app. Het moet dan mogelijk worden meerdere rekeningen van verschillende banken in deze app te organiseren. Tot nu toe is het niet mogelijk voor een bank om gegevens aan derden te verstrekken. Nieuwe Europese wetgeving gaat hier verandering in brengen.
In de app die Rabobank momenteel aan het ontwikkelen is, zul je dus op termijn al je rekeningen moeten kunnen bijhouden. De bank is al een samenwerking aangegaan met Bunq en van deze bank kun je dus al je rekening zien in de app van Rabobank. Andere banken zijn ook druk met de ontwikkeling van omni-bank apps. Zo werkt ING aan de Yolt-app.
PSD2
De Europese richtlijn is al in 2015 vastgelegd en de deadline voor deze richtlijn is vastgesteld voor 13 januari van dit jaar. Deze is dus al verstreken, maar in Nederland is de wetgeving nog niet goedgekeurd door de Tweede Kamer. De verwachting is dat de wetgeving vanaf 1 juni in moet kunnen gaan.
De Payment Service Directive 2, kort PSD2, is een set regels die de Europese Unie heeft opgesteld voor betalingsverkeer in de hele unie. Het doel is dit te vergemakkelijken en concurrentie meer de ruimte te geven. Een heikel punt in de PSD2 is de verplichting van banken, om gegevens met derden te delen. Dit gebeurt enkel met toestemming van de rekeninghouder, maar het gaat wel om gevoelige informatie die niet in de verkeerde handen mag komen. De Nederlandsche Bank moet in aan Nederlandse derde partijen licenties gaan verstrekken, voordat informatie met hen gedeeld kan worden. Deze derden hoeven niet per se banken te zijn, maar het kan ook een bedrijf betreffen dat een app aanbiedt waarin je je huishoudboekje bijhoudt.
Privacy
Er kleeft een risico aan het delen van de bankgegevens aan derden. Partijen die inzicht kunnen krijgen kunnen zich ook in het buitenland bevinden en hier is geen Nederlands toezicht. In andere landen wordt niet altijd even secuur omgesprongen met gevoelige gegevens zoals dit in Nederland het geval is. Het is voor consumenten dus wel zaak dat ze zich bewust zijn met wie ze hun bankgegevens gaan delen.
Bron: TelecomPaper, Consumentenbond
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Laat ze eens beginnen met instant transfers van bank 1 naar bank 2 zoals nu van rekening persoon 1 bij bank 1 naar rekening persoon 2 bij zelfde bank. Dat het 1- 3 dagen kan duren is niet meer van deze tijd