Pas op voor de vele valse WhatsApp-apps in de Play Store

Pas op voor de vele valse WhatsApp-apps in de Play Store

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Zeer populaire Android-apps in de Play Store worden vaak geïmiteerd met verkeerde bedoelingen. We hebben het dan over nep-apps die bijvoorbeeld gegevens proberen te achterhalen van de gebruikers. WhatsApp behoort ook tot deze categorie en wij geven je tips hoe je valse WhatsApp-apps in de Play Store herkent.

WhatsApp is populair

WhatsApp is populair. Voor mensen met kwade bedoelingen is dit interessant. Zo zagen we dit jaar al de valse nieuwe kleuren-bericht, en eerder al een fake advertentie.

Helaas is het voor kwaadwillenden vrij gemakkelijk om deze populaire messenger te imiteren en deze in de Play Store te publiceren. Zoek maar eens op de term 'WhatsApp' in de Play Store en je zult zien hoeveel apps naar voren komen met hetzelfde of een soortgelijk app-icoontje als WhatsApp.

Hoe weet ik welke apps 'fout' zijn?

Dat is vooral te zien aan de manier waarop ze in de Play Store staan. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze app. Op de screenshot hieronder is te zien dat deze app in de Play Store staat met als bedrijfsnaam WhatsApp Inc. plus een spatie. Op deze manier lijkt het dus net alsof het de officiële app is, maar dat is zeker niet het geval.

Onderstaande app is wat duidelijker te herkennen. Er staat een vreemd teken naast de naam van de app en de naam van het bedrijf.

Ook deze app verhult heel goed zijn ware bedoelingen. De screenshots, het app-icoontje, alles duidt erop dat het om de echte WhatsApp-gaat, maar dat is niet het geval. Ten eerste staat de categorie op 'Weer' terwijl dit zeker geen weer-app is. De omschrijving van de app is daarnaast onsamenhangend.

Weer een andere fake-app heeft 'Dating' als categorie een een aanhalingsteken in de bedrijfsnaam en deze app noemt zichzelf WhastApp Lite. De naam is ten eerste al verkeerd gespeld en een lite-versie van WhatsApp bestaat helemaal niet. Inmiddels zijn er ook neppe WhatsApp Business-apps in de Play Store verschenen. Nog meer redenen dus om extra goed op te letten.

Welke apps zijn van WhatsApp?

WhatsApp is zelf als WhatsApp Inc. in de Play Store geregistreerd. Als je op deze link klikt, zul je zien dat ze in totaal twee apps in de Play Store hebben staan, WhatsApp en WhatsApp Wallpaper.

In de adresbalk van je browser zul je deze omschrijving zien staan bij WhatsApp en WhatsApp Wallpaper:

Kwaadaardige bedoelingen

Alle overige apps zijn op geen enkele manier verbonden met WhatsApp, waarbij het mogelijk is dat een aantal van deze niet-officiële apps kwaadaardige bedoelingen hebben.

We hebben het dan over apps die een andere url (in de adresbalk van je browser), een andere app-naam of bedrijfsnaam hebben. Deze apps zijn dus niet afkomstig van WhatsApp, het is dus niet bekend wat ze precies voor doel hebben.

Kom je een 'foute' WhatsApp-app tegen in de Play Store? Dan kun je deze app onderaan de pagina in de Play Store markeren als ongepast.

Niet eerste keer...

Voor velen is dit gesneden koek, voor anderen (nog) niet. Daarom is het altijd goed om twee keer na te denken voordat je zomaar iets installeert. Hieronder vind je de drie officiële apps die van WhatsApp zijn.

WhatsApp Messenger

WhatsApp Messenger

WhatsApp is de ongekend populaire chat-dienst die onder andere beschikbaar is voor Android, maar ook voor andere platformen zoals iOS. Met deze app kun je berichten ..
WhatsApp Wallpaper

WhatsApp Wallpaper

WhatsApp Wallpaper is een achtergronden-app voor de messenger WhatsApp. Deze app bevat dus een aantal achtergronden, die je kunt gebruiken in WhatsApp-chats. ..
WhatsApp Business

WhatsApp Business

WhatsApp Business is de speciale app voor bedrijven waarmee ze via de messenger contact kunnen houden met klanten. ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk