'Betalen voor WhatsApp' advertentie is fake

'Betalen voor WhatsApp' advertentie is fake

Ruud Caris

door Ruud Caris

Laatst geüpdatet

WhatsApp betalen

De makers van de advertentie spelen handig in op een gevoelig onderwerp: het betalen voor WhatsApp. Veel gebruikers schrikken en denken de dienst niet meer te kunnen gebruiken. Niets blijkt minder waar, WhatsApp is in principe betaald, maar veel Android-gebruikers betalen nog steeds niet de € 0,89 per jaar die WhatsApp zou moeten kosten.

Het betalen van WhatsApp was al eerder in opspraak, onder andere door nepkettingbrieven. WhatsApp kost 'gewoon' € 0,89 per jaar en sinds kort kan dit ook door vrienden of familie betaald worden.

Advertentie via Consumentenbond

Misleidende advertentie

De Consumentenbond kwam met het bericht dat er een advertentie rondgaat waarin aangegeven wordt dat WhatsApp verloopt. Na hierop geklikt te hebben kom je uit bij de website van GoGoGy, een aanbieder van mobiele content. Hierbij worden een aantal credits geleverd waarmee bijvoorbeeld beltonen en afbeeldingen gedownload kunnen worden. Deze dienst kost € 5 per week en heeft geen banden met WhatsApp. De advertentie is zowel op iPhones als Android-toestellen te zien. De URL die genoemd wordt in de screenshot levert nu een onbereikbare pagina op, zowel op smartphone als PC.

Onderstaande advertentie suggereert dat er een update is voor een app, hetgeen geïnterpreteerd kan worden als een update voor de geopende applicatie of game. Na de klik verschijnt het scherm zoals hierboven, waarop aangegeven wordt dat het WhatsApp-abonnement verlopen is. Ook de slechte vertaalde Engelse tekst roept veel vraagtekens op. Kortom, het lijkt een bewust misleidende applicatie, vooral de 'Nu updaten!'-button. Ontwikkelaar Hugo Visser heeft al een klacht ingediend over deze advertentie, mede om het feit dat er uiteindelijk om het telefoonnummer van de gebruiker wordt gevraagd.

Bedankt Hugo voor de afbeelding.

Contact GoGoGy

Uiteraard hebben wij contact opgenomen met GoGoGy, een vrij onprofessioneel gesprek eindigde met het verzoek om de vraag per e-mail te stellen. Er kon niet aangegeven worden wanneer we een antwoord konden verwachten, dit kon een uur duren maar ook een maand. Deze mevrouw zou de e-mail naar de juiste afdeling doorsturen en zij zouden bepalen of en wanneer er een antwoord zou komen. Wij hebben zelf twee meldingen binnengekregen over deze advertentie maar ook de consumentenbond heeft er aandacht aan besteed. Op Klacht.nl zijn ook slechte ervaringen met GoGoGy te vinden.

Afmelden

Ben jij deze advertentie tegengekomen en heb je erop geklikt en de betaling gedaan, dan is het mogelijk om je af te melden via Stichting Gedrags Codes Mobiele Diensten. Hier dien je het mobiele nummer op te geven, vervolgens ontvang je een code via SMS waarmee je kunt inloggen. Hier staat een overzicht van alle SMS-diensten die geactiveerd zijn voor je nummer. Afmelden of eventueel blokkeren voor SMS-betaaldiensten is hier mogelijk.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk