Kitchen Stories

Lees verder na de advertentie.
Kook-apps, die staat toch voor ellenlange lijsten van ingrediënten waar je nog nooit gehoord hebt, complexe technieken en een hoop recepten die je helemaal niet aanspreken? Dat is met de meeste recepten-apps misschien zo, maar allerminst met Kitchen Stories. Deze app draait rond eenvoudige gerechten, sterke hulpmiddelen, ze bevat Nederlandstalige tekst en ze komt zonder reclame. Bovendien lijkt ze wel speciaal te zijn ontworpen voor de Androidworld-lezer.
Het startscherm van de app wil je nieuwe dingen leren kennen. Je ziet ‘Ideeën voor ontbijt en lunch’, ‘Hartverwarmende klassiekers voor het diner’, ‘Pasta voor doordeweekse dagen’, ‘Hoofdgerechten zonder vlees’ en andere categorieën waar je kan doorbladeren. Kitchen Stories is erg visueel gemaakt, want je ziet telkens grote plaatjes van de gerechten samen met het aantal likes van de Kitchen Stories-gebruikers en de totale kooktijd.
Volgen op Instagram
Tik je een gerecht aan, dan zie je de score en het aantal beoordelingen. Je kan het recept ook meteen liken of opslaan. Wat je met je opgeslagen recepten kan doen, daar komen we later op terug. Vervolgens zie je ook wie het recept heeft gemaakt samen met een eventuele link naar Instagram. Je kan daarnaast ook in één keer tikken op de chef om al zijn of haar recepten te kunnen zien.
Zie je de Instagram-post van de Kitchen Stories-chef niet? Tik dan hier
Je kan onder de naam van de chef ook alle beoordelingen en reacties bij een recept bekijken alvorens je beslist om ermee aan de slag te gaan. Er is ook telkens een moeilijkheidsgraad en je leert hoe lang je moet koken, bakken of wachten tijdens het voltooien van de bereiding. Als je besloten hebt dat een recept je interesseert, kan je het aantal porties simpelweg aanpassen met plus-en minknoppen, en je kan de hele lijst toevoegen aan het geïntegreerde boodschappenlijstje van de app.
Gedetailleerde voedingsinformatie
Na de ingrediëntenlijst te bekijken, zie je ook wat voor keukengerei je nodig hebt en je je leert in één keer alles over de voedingswaarde van een gerecht. Dat is handig voor gebruikers die nauwlettend op hun voeding letten omwille van ziekten als diabetes of voor wie graag wat kilo’s wil kwijtraken om zijn of haar goede voornemens voor 2020 te respecteren.
Vervolgens kan je beginnen koken. Je ziet alle stappen die in mooie Nederlandse vertalingen zijn omschreven, telkens met een afbeelding erbij of zelfs een handige Nederlandstalige instructievideo. Je leert zo hoe je eiwit stijf klopt of op welke manieren je het best een ui snijdt. Er zijn verbazingwekkend veel filmpjes en de kwaliteit ervan is ook ontzettend hoog. Ze maken Kitchen Stories ideaal voor de beginnende kok of voor wie zijn of haar kookvaardigheden wil verbeteren. Onderaan het recept zie je nog gerelateerde gerechten voor wanneer het recept net niet helemaal is wat je zoekt. Er zijn ook tags voor ingrediënten en andere eigenschappen van het recept.
Casten naar je grootste scherm
We schreven al dat deze app schijnbaar speciaal voor de Androidworld-lezer is gemaakt, en dat lijkt ook echt het geval. Heb je een tv vlakbij je keuken of misschien een smart display? In dat geval kan je de content uit de app ook op het grote scherm toveren dankzij de cast-knop rechtsboven in de app.
Heb je geen groot scherm in je buurt, dan kan je met de ‘Nu koken’-knop vanuit het recept ook alle stappen in grotere tekst op het volledig scherm laten weergeven. Je veegt dan eenvoudigweg doorheen de verschillende stappen. Bij elke stap zie je de benodigde ingrediënten en het materiaal afzonderlijk. Beter en eenvoudiger wordt het echt niet.
Zoek doelgericht
Ben je helemaal weg van de instructiefilmpjes? Dan vind je ze onderaan allemaal terug in het tabblad ‘Instructies’. Zo kan je jezelf gemakkelijk kookles geven en een nieuwe techniek leren. Hoe maak je bijvoorbeeld een ganache? Je leert het hier. Hou je van filmpjes over koken, dan is het ook aangeraden om het YouTube-kanaal van de app te volgen, waar leuke en informatieve filmpjes te vinden zijn.
Voor wie meer doelgericht op zoek gaat naar recepten laat de app je ook zoeken in het ‘Zoeken’-tabblad, verrassend toch? Misschien wil je specifiek een bereiding die snel klaar is, een gerecht zonder vlees of een zoetigheid, dan duid je dat filter aan. Je kan ook zoeken op naam van het recept of op ingrediënten.
Een Kitchen Stories-reeks over koken met ingrediënten uit de Provence-streek
Boodschappenlijstje
Je kan Kitchen Stories gebruiken om alle gerechten te bepalen die je doorheen de week wil koken, en om het je ook gemakkelijker te maken in de supermarkt is er een ingebouwd boodschappenlijstje. Je kan alle ingrediënten in één klap toevoegen aan je lijstje in de app. Wil je het lijstje liever uit de app trekken en gebruiken in een app als Keep? Dat kan kan ook, want met de deelknop kan je de tekst uit de lijst naar je klembord kopiëren om hem dan in Keep of een andere app te plakken.
Stel, je vindt een leuk recept, maar je wil het liever voor later bewaren, of misschien wil je een recept dat je goed vindt, later weer toepassen. In dat geval kan je een recept ook opslaan, en vanuit het ‘Profiel’-tabblad kan je dan je opgeslagen recepten bekijken. Je vindt ze eenvoudigweg in ‘Favorieten’, maar er is ook een leuke manier om ze meer te structureren.
Maak eigen kookboeken
Ga daarvoor naar ‘Kookboeken’ waar je een eigen kookboek kan samenstellen. Zo bundel je bijvoorbeeld je favoriete recepten per categorie zodat je ze makkelijk kan bekijken en er één kan uitkiezen. Kitchen Stories laat je ook eigengemaakte recepten uploaden, maar daarvoor moet je wel met de Engelstalige versie aan de slag. Tik rechtsboven op het icoontje van ‘Instellingen’ en kies onder ‘Systeem’ voor ‘Talen’.
In de instellingen vind je ook nog andere handige features. Je kan het automatisch afspelen van instructievideo’s beperken of volledig uitschakelen, maar nog interessanter is de ‘Weergave’. Standaard biedt de app ondersteuning voor de systeembrede donkere modus van Android 10, dus als alle lichten uitgaan op jouw telefoon, gebeurt dat ook in de app. Als je wil kan je hier ook een licht of een donker thema te allen tijde forceren, afhankelijk van je voorkeuren.
Jouw favoriete recepten-apps?
Wat zijn dan de minder goede punten aan de app? Wel, er zijn er een paar. De filtermogelijkheid in ‘Zoeken’ lijkt soms te beperkt om vlot door alle recepten te zoeken. Daarnaast kan je in ‘Instructies’ niet eenvoudig zoeken in de filmpjes, waardoor je door het bos de bomen niet ziet. Als laatste zijn de cast-mogelijkheden te beperkt, want je kan enkel filmpjes op je scherm tonen en geen stappen.
Kende jij Kitchen Stories al? Wat vind jij van de app? Zijn er misschien nog andere recepten-apps die je kan aanbevelen? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Ik heb de voorkeur voor thuisbezorgd.
Ik gebruik zelf Paprika als App.
Deze ga ik zeker ook proberen.
De functie die ik in Paprika ook erg fijn vind is ‘Provisiekast’ je kunt producten die je in je voorraad (en vriezer) hebt hier toevoegen met gekocht- en/of houdbaarheidsdatum.
Waar liggen de pannen?
Staat er in hoe ik een ei kan bakken?
Mooi, zou me vrouw is godverdomme snel laten leren ?
Interessant….. Kan ik ook eindelijk leren koken ?