‘Facebook Messenger Rooms is een directe aanval op Zoom’

‘Facebook Messenger Rooms is een directe aanval op Zoom’

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Messenger Rooms

Met de uitbraak van het coronavirus wist Zoom flink te groeien, al kwamen er met deze groei ook een aantal problemen naar voren. Zoom werd door deze versnelde groei plots een dreiging voor andere platformen, zoals Microsoft Teams, Skype, Slack, Google Meet, Facebook Messenger en Houseparty. Vrijwel alle bedrijven besloten maatregelen door te voeren om hun diensten te verbeteren, of juist gratis extra’s aan te bieden – waardoor het thuiswerken iets gemakkelijker wordt. WhatsApp wist de videodienst op korte termijn uit te breiden, waardoor het maximaal aantal deelnemers voortaan op acht (8) ligt.

Uiterlijk Messenger Rooms

Zo worden de Messenger Rooms weergeven in Facebook

Facebook zit ook niet stil bij zijn Messenger-dienst. Op vrijdagavond lanceerde Facebook een nieuwe Messenger-functie, genaamd ‘Messenger Rooms’. Met de functie lost het bedrijf twee problemen op uit zijn Messenger-videodienst. Ten eerste is het niet vereist om over een Facebook-account te beschikken bij het gebruik van Messenger Rooms. Daarnaast kunnen voortaan meer mensen aan de videogesprekken deelnemen. Eerder lag het maximumaantal nog op vijf mensen; Messenger Rooms biedt ruimte aan vijftig personen. Wie meer ruimte nodig heeft, zal toch gebruik moeten maken van Zoom, Teams of Meet.

Geen encryptie

Volgens Facebook bevat de Messenger Rooms-functie momenteel nog geen end-to-end encryptie. In principe kan Facebook dus je videogesprekken inzien; wel belooft het bedrijf geen inzage te nemen in audio- of videogesprekken die via het platform lopen. Facebook zegt wel te werken aan encryptie voor Messenger Rooms, maar geeft aan dat er significante uitdagingen zijn die het moet overkomen. Content uit de Messenger Rooms is daarentegen wel beveiligd tussen gebruikers en is opgeslagen in servers in landen ‘met strenge regels (met betrekking tot dataverzameling, red.)’.

Uiterlijk Messenger Rooms

Messenger Rooms biedt ook verschillende AR (Augmented Reality) stickers

Bij het aanmaken van een Messenger Room kan de beheerder besluiten wie de groep mag betreden. Daarnaast kan een beheerder te allen tijde ongewenste gasten uit het gesprek verwijderen, en kan zo’n Messenger Room afgesloten worden als alle gewenste gasten zijn toegetreden. Facebook speelt daarmee in op ‘Zoombombing’, waardoor iedereen op het begin een Zoom-gesprekken binnen wist te treden. Inmiddels is een wachtruimte toegevoegd aan Zoom en dient een wachtwoord ingevuld te worden als er met een Zoom ID wordt ingelogd op een gesprek.

Messenger: gratis sms'en en videobellen

Messenger: gratis sms'en en videobellen

Facebook Messenger is de, zoals de naam al doet vermoeden, een messengerapplicatie van Facebook die het mogelijk maakt berichten naar andere gebruikers te versturen. ..

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk