Naar content
Trending apps
 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger: gratis sms'en en videobellen

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • POCO X3

 • Samsung Galaxy Note 20 Ultra

 • Google Pixel 4a

 • OnePlus Nord

 • Samsung Galaxy A51

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Facebook gehackt? Volg deze 5 stappen en je bent weer veilig

· 31 mei 2015

Niets is vervelender dan dat je account gehackt wordt en je dan ook nog eens allemaal vreemde berichten en foto's ongewild de wereld in hebt geslingerd. Is je Facebook gehackt? Plaats je ineens foto's van RayBan of Oakley-zonnebrilen, dit kun je er tegen doen.

Facebook gehackt, help!

Uiteraard zag ik als niet-zo-actieve Facebook-gebruiker ook wel eens vaker die vervelende foto's verschijnen waarin in allerlei mensen getagd zijn van zonnebrillen of andere producten, maar heb er nooit veel aandacht aan besteed. Ik dacht: er zal wel weer eens iemand op een verkeerde link geklikt hebben. Totdat het mij vanochtend zelf overkwam, ik kreeg een telefoontje en meerdere berichtjes dat ik Facebook aan het spammen was en tot mijn grote verbazing had 'ik' inderdaad 16 foto's geüpload met daarin 120 vrienden die getagd werden. Uiterst vervelend, ze krijgen allemaal een melding dat ik ze genoemd hebt en ook nog eens een melding dat er een reactie geplaatst is op de foto, ook door 'mij'. 

Facebook

Dank voor screenshot Jacco

Nu ben ik zelf geen actieve Facebook-gebruiker en ben ik eigenlijk alleen ingelogd om Facebook-pagina's van onder ander Androidworld te beheren. Ik plaats praktisch nooit iets, laat staan dat ik andere apps of diensten toegang geeft tot Facebook om in te loggen. Ik doe dit alleen met diensten die ik vertrouw(de) zoals Spotify, Buffer, Runkeeper en nog een aantal. Een logische verklaring voor deze hack heb ik nog steeds niet gevonden, maar mijn vermoeden is dat het toch een externe app geweest moet zijn. Uiteraard gebruikte ik ook een uniek wachtwoord van 10+ tekens met hoofdletters, kleine letters, cijfers en leestekens. Wat de reden ook is, het is vervelend! Overkomt je dit ook, of wil je dit voorkomen, onderstaand een stappenplan om te zorgen dat het jou niet (meer) overkomt. Allereerst de acties die je moet ondernemen als je account gehackt is, wil je de hack voorkomen, begin dan bij stap 3!

1. Bekijk activiteit en verander je wachtwoord

Facebook houdt exact bij welke activiteiten er plaatsvinden via jouw account. Dit wil zeggen, er is een overzicht van alle actieve en geautoriseerde sessies die op dit moment plaatsvinden. Hierin is geen IP-adres te zien, maar wel is vaak te achterhalen op welk besturingssysteem de computer of smartphone draait. Via instellingen > beveiliging > waar je bent aangemeld is dit terug te vinden (klik voor instellingen). Hier kun je wellicht wat verdachte activiteiten herkennen. Niet noodzakelijk, maar geeft meer inzicht. 

Het allerbelangrijkste als je gehackt bent, verander direct je wachtwoord! Doe dit als volgt:

1. Ga naar instellingen>algemeen (link) en klik op wachtwoord bewerken.

2. Zorg ervoor dat je een niet te makkelijk wachtwoord neemt en maak het uniek. Dus niet hetzelfde als je mail-account, inlog voor school, werk of een andere dienst. Gebruik ook minstens één hoofdletter, kleine letters, leesteken(s) en cijfer(s). 

3. Facebook zal vragen om alle actieve sessies te beëindigen, kies ervoor om dit te doen. Dit zorgt ervoor dat andere ingelogde PC's, smartphones of tablets het wachtwoord opnieuw moeten opgeven om jouw Facebook te gebruiken. Ook degene die je account gehackt heeft zal dus jouw nieuwe wachtwoord moeten weten om in te loggen. 

We hebben er in ieder geval voor gezorgd dat er niemand meer kan inloggen. Hou er wel rekening mee dat je nu ook op je smartphone, tablet of ander apparaat opnieuw moet inloggen. 

2. Verwijder alle foto's en berichten die de spammer heeft geplaatst

Nu is het tijd om alles te verwijderen en acties terug te draaien waar de hacker voor heeft gezorgd. In mijn geval was er een nieuw album aangemaakt, dit heb ik via foto's>albums volledig verwijderd. Maar check ook zeker even je eigen tijdlijn en het tabje 'Activiteitenlogboek weergeven'. Hierin zie je precies welke foto's of andere statussen jij hebt geliked of op hebt gereageerd. Kun je hem niet vinden, probeer dan deze URL (wel even je username aanpassen) https://www.facebook.com/GEBRUIKERSNAAM/allactivity.

Facebook activiteitenlogboek

Nadat je alle verdachte zaken hebt verwijderd, kunnen we verder naar de volgende stap. In principe ben je nu 'clean' en veilig, maar we zijn er nog niet. 

Voorkom een Facebook-hack:

3. Welke apps hebben toegang tot jouw Facebook?

Vele apps, diensten en websites bieden de mogelijkheid (of verplichten je) om met Facebook te registeren of in te loggen. De kans is aanwezig dat de boosdoener van de hack hier tussenzit, dus het doorlopen en opschonen van deze lijst is belangrijk.

1. Ga naar instellingen > apps (of deze link)

2. Haal hier alles weg waarover je twijfelt, je niet meer gebruikt of je niet bekend voorkomen. Twijfel je, haal dan alles weg. Dit kan er wel voor zorgen dat je bijvoorbeeld ook opnieuw toegang moet geven tot Spotify of andere diensten, maar je begint met een schonen lei. 

3. Herhaal deze stap elke maand, een opgeschoond bestand zorgt voor minder kans op hacks.

4. Extra beveiligingsmaatregelen

Facebook biedt gebruikers extra opties en mogelijkheden om een account beter te beveiligen. Onderstaand een aantal opties, die ik persoonlijk allemaal heb aangezet.

1. Meldingen over aanmeldingen (instellingen>beveiliging>Meldingen over aanmeldingen) - hierdoor krijg je bij elke nieuwe aanmelding direct een e-mail met informatie. Dit beveiligt niets, maar zorgt wel dat je sneller actie kunt ondernemen. 

2. Aanmeld goedkeuringen (instellingen>beveiliging>aanmeld goedkeuringen) - Log jij (of iemand anders) in een nieuwe browser in, dus op een niet bekend apparaat, dan wordt er een extra code gevraagd. Deze kan via SMS of de codegenerator toegestuurd worden (meer hierover in stap 3) en inloggen is pas mogelijk nadat de juiste unieke code is ingevoerd. Deze code verloopt ook weer na een beperkte periode en kan dus niet opnieuw gebruikt worden.

3. Codegenerator - (instellingen>beveiliging>codegenerator) Naast de SMS-codes is het ook mogelijk om met de Facebook-app een code te generen om in te loggen op andere apparaten. Dit wordt gedaan door de app en kan bereikt worden via 'menu>codegenerator' waarbij elke code 30 seconden geldig is.

Facebook code

Nee, deze code werkt niet meer:-)

Na inschakelen van optie 2 (en eventueel 3) is er dus altijd een extra code nodig om in te loggen. Dit zorgt er, over het algemeen voor, dat de kans op hacks veel kleiner wordt. Geen garantie, maar je maakt het eventuele hacker wel zo lastig mogelijk. 

5. Regelmatig wachtwoord wijzigen en gezond verstand

Het regelmatig wijzigen van je wachtwoord en vooral het kiezen van een uniek password is erg belangrijk. Misschien is het gebruik van je gezond verstand nog wel belangrijker dan alle bovenstaande opties, log niet in in vreemde apps of andere verdachte toepassingen. Nu is dit ook geen garantie want persoonlijk dacht ik dit ook niet te doen. Maar na het doorlopen van bovenstaande stappen ben je in ieder geval optimaal beveiligd voor hackers.

De nieuwste artikelen over Facebook

Facebook brengt berichten van Instagram en Messenger samen

‘Facebook begint samenvoeging Instagram en Messenger-gesprekken’

Consumentenbond start massaclaim tegen Facebook

‘Facebook start openbare testen donkere modus voor mobiele apps’ [update: ook in Nederland]

Facebook en Twitter gaan graag aan de slag met de Android 11-bubbels

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (39)
Bezig met laden van reacties...