Naar content
Trending apps
 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger: gratis sms'en en videobellen

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • POCO X3

 • Google Pixel 5

 • Google Pixel 4a

 • OnePlus Nord

 • Samsung Galaxy A51

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Pujie Black

AW interviewt: Paul Ivan van de watchface-app 'Pujie Black'

· 16 mei 2017

AW interviewt is een nieuwe rubriek op Androidworld. In deze rubriek laten we Nederlandse ontwikkelaars aan het woord. We willen onder andere weten wie de persoon achter een app is, wat zijn favoriete app is en of hij kan leven van zijn app. Deze keer interviewen we Paul Ivan bekend van Pujie Black, de watchface-app.

Paul Ivan

Wie ben je, wat doe je, waar kom je vandaan?

Mijn naam is Paul Ivan. Geboren en getogen Amsterdammer en woon daar nu nog steeds met mijn vriendin en ons zoontje van 4. Ik heb Econometrie gestudeerd aan de UvA en daarna een master Bedrijfswiskunde en Informatica gevolgd aan de VU. Inmiddels ben ik al bijna 10 jaar werkzaam als software-ontwikkelaar bij het Amsterdamse computer vision bedrijf VicarVision en werk daarnaast sinds zo’n 2,5 jaar aan mijn eigen Android Wear watchface-app Pujie Black.

Ik beleef heel veel plezier aan het maken van software. Zowel het programmeren als het ontwerpen van de interface en vooral ook bedenken van de gebruikersinteractie. Ik kan uren rondkijken op websites als Material Up , Behance en dribbble. Wat dat betreft is een watchface-designer de perfecte toepassing voor mij, het is eigenlijk vooral tekenen met code.

Wat maak je?

Pujie Black is een watchface-designer. Het stelt je in staat om de wijzerplaat van je Android Wear-smartwatch te ontwerpen. Je kan dit op de simpele manier doen, door een groot aantal instellingen te tweaken. Maar je kan ook complexere ontwerpen maken. Zo bevat de app een vector-tekenomgeving waarmee je je eigen wijzers en achtergronden kunt tekenen. En kan je volledig instellen wat er gebeurt als je op een van de 'Indicators' drukt. Eén van de leukste dingen van de app vind ik dat alle ontwerpen gemakkelijk gedeeld kunnen worden met andere gebruikers, zodat ook anderen kunnen genieten van jouw ontwerp. Inmiddels is er een grote actieve community waarin de wijzerplaten worden uitgewisseld.

Pujie Black

Voor welk platform ontwikkel je apps en waarom?

Pujie Black is alleen beschikbaar voor Android (Wear). Op het moment is het nog niet mogelijk om custom watchface-apps for de Apple Watch te maken. Tizen voor de Samsung Gear S2/S3 zou wel al kunnen, maar aangezien dit weer een volledig nieuwe code base vergt, zou dit nu teveel tijd vergen. Bovendien ligt mijn hart ook wel echt bij Android. Dat is wat mij betreft wel de belangrijkste reden om nu niet ook voor een ander OS te gaan.

Op welke app/game ben je het meest trots en waarom?

Het meest trots ben ik uiteraard op Pujie Black. Het is me met deze app gelukt om een behoorlijk grote groep gebruikers te vergaren. Onlangs heeft de de app de mijlpaal van meer dan 100.000 installs gehaald, dat is toch niet slecht voor een betaalde app. Qua functionaliteit ben ik vooral trots op de vector-tekenfunctionaliteit, dat heeft me flink wat tijd gekost, maar het is een sterk onderdeel van de app. Realtime vector shapes met de hand manipuleren op je telefoonschermpje is unieke functionaliteit, geen andere watchface-designer heeft dit.

Pujie Black - vector

Wat zijn je toekomstplannen, wat ga je in de toekomst ontwikkelen?

Voor de toekomst wil ik meer functionaliteit aan Pujie Black toevoegen. Er zijn nog zoveel toevoegingen te bedenken! Hopelijk betreden Android Wear en smartwatches de mainstream markt de komende jaren. Android Wear 2.0 heeft een flinke tijd op zich laten wachten, maar het lijkt nu toch eindelijk echt naar de bestaande watches uit te rollen. Dit creëert nieuwe mogelijkheden. Vooral de 'External Complications' zijn echt een aanwinst voor watchfaces. Over een aantal maanden komen er een flink aantal nieuwe smartwatches uit, een groot deel daarvan zijn door grote fashion-merken ontwikkeld. Ik hoop dat de smartwatch hierdoor meer gaat leven bij het grote publiek.

Wat is je verdienmodel? Kun je ervan leven?

Pujie Black is een betaalde app. Je betaalt eenmalig een bedrag en daarvoor krijg je de volledige functionaliteit. Dit geeft je ook direct toegang tot alle designs van andere gebruikers (mits ze deze gedeeld hebben natuurlijk). De inkomsten die de app genereert leveren aanzienlijke bijverdiensten op naast mijn baan.

Zijn er nog zaken met betrekking tot ontwikkelen voor Android waar Google meer rekening mee moet gaan houden?

Het zou volgens mij goed zijn de reviews in de Play Store los te koppelen van support-vragen. Nu wordt het door gebruikers vaak gebruikt om snel een vraag te stellen (of eens flink te klagen). Het gebeurt regelmatig dat ze, nadat ik ze heb geholpen via datzelfde review-system, niet meer terug komen om hun review aan te passen. Als er ook een publieke support (vraag en antwoord) sectie in de Play Store zou zijn, zouden de reviews niet gebruikt hoeven te worden voor het stellen van vragen.

Heb je nog een tip voor mensen die zelf een app willen ontwikkelen?

Met Pujie Black heb ik qua timing een hoop geluk gehad denk ik. Android Wear was een kleine 3 jaar geleden spiksplinternieuw. Ik volg Android al jaren op de voet en was er daardoor als één van de eerste watchface-apps bij. Die timing is erg belangrijk in de Play Store. Ik denk dat het belangrijk is dat je Android goed kent en de nieuwe ontwikkelingen goed in de gaten houdt.

Daarnaast is het volgens mij belangrijk dat je app er goed uitziet, Google heeft dit een stuk makkelijker gemaakt doordat ze de Material design specs uitgebreid hebben beschreven. Kijk eens op de site met richtlijnen voor Material Design en lees het helemaal door als je de tijd hebt.

Welk toestel gebruik je als daily driver? Wat is je favoriete Androidsmartphone? Wat was je eerste Androidsmartphone?

Mijn daily driver is een carbon Nexus 5X. Hiervoor had ik de Nexus 5, en daarvoor de 4. Ik ben een groot fan van Stock Android, hierdoor vallen eigenlijk alle andere telefoons een beetje af. Ik zou graag de Pixel willen hebben, maar vanwege de prijs wacht ik denk ik op de tweede generatie. Op het moment ben ik nog erg tevreden met mijn Nexus 5X. De camera is heel goed en eigenlijk vind ik het simpele ontwerp ook erg mooi. Mijn eerste smartphone was de G1, de allereerste Androidtelefoon in Nederland.

Ik heb een aantal Android Wear-smartwatches liggen om Pujie Black te testen. Het meest draag ik de Huawei Watch, die heeft het mooiste scherm en is niet zo groot. Qua ontwerp vind ik de Moto 360 ook nog steeds erg mooi.

Pujie Black en G1

Wat is jouw favo app?

Ik gebruik Google Play Newsstand heel veel om op de hoogte te blijven van al het Android- en technologienieuws. Je kan via de app heel makkelijk alle tech-blogs en websites lezen.

De relatief nieuwe Twitter-app Flamingo van Sam Ruston is een bron van inspiratie voor goed Android-design en interactie. En de Play Console-app is heel handig om snel op reviews te kunnen reageren.

Wat wil je nog kwijt aan Androidworldlezers?

Bedankt voor het lezen van dit interview. En schroom niet om contact op te nemen mochten er vragen zijn over Pujie Black! Hebben jullie ook zoveel zin in Google I/O?

Zou je nog iets aan de gebruikers van je app willen meegeven?

Ontzettend bedankt voor alle reviews en mooie designs, zonder de gebruikers zou er weinig te beleven zijn. En er komen (over een tijdje echt) weer een hoop nieuwe features aan!

Ben je ook Nederlandse of Belgische ontwikkelaar en lijkt het je leuk in de rubriek 'AW interviewt' te verschijnen, stuur dan een mailtje naar redactie at androidworld.nl.

De nieuwste artikelen over Watch Face - Pujie Black for Wear OS and Tizen

Pujie Black is nu ook beschikbaar voor Samsung Galaxy-smartwatches

Watchface-designer Pujie Black krijgt veel nieuwe functies

Watchface-ontwerp-app Pujie Black krijgt nieuwe functies

Pujie Black-update zorgt voor meer nog meer designmogelijkheden watchfaces

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (3)
Bezig met laden van reacties...