5 apps die je beter kunt verwijderen als je om je smartphone geeft

5 apps die je beter kunt verwijderen als je om je smartphone geeft

1. Facebook

Met Facebook sta je constant in verbinding met je vrienden, ontvang je notificaties van likes, reacties en natuurlijk de onvermijdelijke verjaardagsmeldingen. Maar dit heeft ook een keerzijde. De Facebook-app gebruikt niet alleen de nodige data, maar zorgt er ook voor dat de accu je smartphone sneller leegloopt. Door de constante verbinding, eventuele notificaties en een relatief 'zware' app, doet de Facebook-app niet veel goeds voor je smartphone.

Als je nu denkt: "NEEEEEEE, ik kan niet zonder Facebook", dan zijn er gelukkig alternatieven. Denk bijvoorbeeld aan Tinfoil for Facebook, een bijzonder licht alternatief. Ook kun je Facebook Lite gebruiken, een officiële Facebook-app die eigenlijk alleen in opkomende markten beschikbaar is. Ben je op zoek naar een lichtgewicht Material Design-app voor Facebook, dan kun je Metal proberen.

2. Antivirus-apps

Het is een eeuwige discussie, zijn antivirus-apps voor Android echt noodzakelijk? Het antwoord is niet eenduidig, maar met gezond verstand en de ingebouwde beveiliging van Android kom je al een heel eind. Bezoek geen vreemde websites, installeer apps en games alleen vanuit de Play Store en gebruik al helemaal geen illegale software.

Het Android-systeem heeft onder de motorkap ook de nodige maatregelen ingebouwd om je te beschermen tegen kwaad van buitenaf. Uiteraard is er ook een versleuteling van gegevens aanwezig binnen Android. De vaak bijzonder populaire antivirus-apps voegen relatief weinig toe, kwaadwillenden komen niet zo snel op je smartphone bij verantwoord gebruik. Daarnaast vragen deze apps vaak veel van je smartphone, niet alleen qua opslag, maar ook het accuverbruik kan er sterk door beïnvloed worden.

3. Cleaners en boosters

Er zijn talloze apps in de Play Store te vinden die een snellere smartphone beloven. Dit doen ze veelal door processen af te sluiten en 'onnodige bestanden' op te ruimen. Ze hebben vaak één ding gemeen: ze verbruiken veel accu en zitten vol, maar dan ook echt vol met flink in het oog springende advertenties.

Wil je snel je cache verwijderen, een functie die praktisch elke cleaner-app bevat, ga dan naar instellingen>opslag en kies voor cache verwijderen. Wil je dit per app doen, ga dan naar instellingen>apps en kies de betreffende app om de cache te legen.

4. Standaard-browser

Er zijn veel alternatieve browsers in de Play Store te vinden, waarvan Chrome absoluut de populairste is. Vaak leveren fabrikanten ook een eigen browser mee, maar hiermee kun je bijvoorbeeld niet synchroniseren met de desktop. Daarnaast zijn deze vaak niet zo veilig en goed als de alternatieven. Dus, heb je een andere standaard-browser dan Chrome, zorg dan dat deze uitgeschakeld wordt.

Ga naar instellingen>apps en zoek daar de browser op. Klik vervolgens op 'uitschakelen' en deze zal niet meer gestart worden op de achtergrond. Volledig verwijderen van systeem-apps kan niet zonder roottoegang, maar op deze manier heb je er weinig last van.

5. Weer-apps

Ja, het is handig even het weer te checken en precies te weten of het de komende dagen gaat regenen. Maar bedenk wel, deze apps doen niet veel goeds voor je smartphone. Los van het feit dat ze over het algemeen flink wat data consumeren, kost het ook genoeg accu. Wil je de app niet volledig verwijderen, zorg dan dat het verversen van de gegevens op handmatig staat, dit kan al veel schelen.

Ben je op zoek naar een alternatief, dan kan Google Now uitkomst bieden. Hier wordt ook het weer getoond voor de komende dagen met een eventuele doorklik naar Google.

Met deze lijst verplicht ik je niet alle apps te verwijderen, in tegendeel. Graag maak ik smartphone-gebruikers bewust van het nut en eventuele onzin van bepaalde apps met daarbij de invloed op jouw toestel.

Artikel geïnspireerd door AndroidPit

Lees meer over:
Androidapplicaties

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Lees meer