Soms gebeurt het voor je gevoel zomaar, en soms wanneer je flink aan het gamen bent. Maar er zijn ook andere oorzaken voor een smartphone die oververhit raakt. In dit artikel leggen we uit hoe het komt en wat je daar zelf aan kunt doen om het te voorkomen. Merk je dus dat je smartphone soms wel heel erg heet is? De tips in dit artikel helpen je dat beter te beheersen.
Waarom een smartphone oververhit raakt
Een smartphone raakt – over het algemeen – niet zomaar oververhit. Meestal is daar een duidelijk aanleiding voor. Een bekende oorzaak is dat de telefoon zich in een te warme omgeving bevindt. Het kan zijn dat die te lang in de zon lag of te lang in je broekzak zat. Veel mensen maken zich ook schuldig aan hun smartphone gebruiken terwijl ze hem opladen. Telefoons produceren hitte wanneer ze gebruikt worden, maar ook wanneer ze opgeladen worden. Gebruiken tijdens het opladen (of snelladen) levert dus een dubbele hoeveelheid hitte op.
Daarnaast is het zo dat een toestel hitte genereert wanneer je de processor echt aan het werk zet. Bijvoorbeeld tijdens het gamen, of wanneer je simpelweg veel tabs binnen je browser open laat staan. Nu nemen appmakers wel maatregelen tegen dit soort praktijken, maar de processor is nog altijd leidend. Tot slot kan een tot hoge helderheid, een te slechte mobiele verbinding (de telefoon doet dan extra z’n best die verbinding te behouden) en veel apps open hebben staan op de achtergrond altijd roet in het eten gooien. Dingen om even bewust van te zijn.
Zo voorkom je die oververhitting
Wanneer je weet wat de oorzaken zijn van een oververhitte smartphone, dan kun je zelf waarschijnlijk al ontleden op welke manier je dat probleem kunt voorkomen. Toch gaan we er nog even dieper op in. Neem bijvoorbeeld de te warme omgeving. Dit kan ook gebeuren wanneer je smartphone te lang in de auto ligt, achter een raam in de zon licht of naast een apparaat rust dat veel warme lucht uitstoot. Wees je dus heel erg bewust van waar je je smartphone parkeert wanneer je hem even niet gebruikt – en geef hem ook eens wat persoonlijke ruimteâ¦
Het kan bovendien geen kwaad om zo nu en dan eens door je lading apps te gaan en te besluiten welke je niet meer nodig hebt. Dat is sowieso een religie die we op de redactie aanhouden: hoe minder apps, hoe minder problemen. Het kan zijn dat een bepaalde app al wat ouder is en geen updates meer ontvangt, waardoor die minder compatibel is met de hardware die je gebruikt. Dat kan achter de schermen voor problemen zorgen die je alleen oplost door die app te verwijderen. Wil je de app toch behouden? Check dan of er een update of een achtergrondproces actief is.
Verder kan het helpen de helderheid handmatig in en bij te stellen. Sommige toestellen hebben niet de beste automatisch stand, waardoor je smartphone mogelijk te veel middelen kwijt is aan het beheren van dat onderdeel. En als je constant van omgeving wisselt, kost het sowieso meer energie en dat leidt tot meer warmteontwikkeling. Daarover gesproken: gebruik het toestel niet of zo min mogelijk tijdens het opladen. Dan hoeft die niet twee dingen tegelijk te doen, waardoor die nog enigszins koel kan blijven. Sommige smartphones kunnen echt heet worden.
Wat kun je nog meer doen?
Er zijn nog twee andere dingen die je kunt doen om oververhitting van je smartphone te voorkomen. Voordat je een telefoon koopt, doe je er goed aan ervaringen en reviews op te zoeken. Zo kwam destijds al heel snel naar voren dat de Qualcomm Snapdragon 8 Plus Gen 1 behoorlijk warm kon worden onder normale omstandigheden. Dan kun je apps verwijderen wat je wil, de helderheid laag houden of de telefoon negeren tijdens het opladen – maar die warmte ontstaat dan nog steeds. Een goede voorbereiding is in dit geval al het halve werk.
En in het verlengde daarvan is het soms een wijselijk besluit heel even een paar dagen te wachten met het updaten van je smartphone. We weten het: we roepen altijd dat je dit zo snel mogelijk moet doen. Maar in het verleden is het wel eens voorgekomen dat gebruikers allerlei problemen met nieuwe software of updates melden, die – gelukkig – vaak ook snel opgelost worden. Door een paar dagen te wachten ontloop je die mogelijke problemen en kun je je toestel gewoon blijven gebruiken zoals je dat voorheen ook deed. Dan blijft je smartphone lekker koel.
Los van het feit dat een oververhitte smartphone oncomfortabel vasthoudt, is het ook zo dat er interne dingen stuk kunnen gaan. Reden genoeg de tips dus ter harte te nemen. Heb je zelf nog een tip voor de Androidworld-community? Deel die dan in de comments – daar hebben we allemaal wat aan!
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Ik vraag me af: wat is het slimst: scherm aan laten staan tijdens opladen of juist niet? Sommige merken trekken juist updates binnen tijdens het opladen, als dat niet bij mijn smartphone gebeurt, is het dan slim om updates uit te voeren als je aan het opladen bent? Ik zie ook soms meldingen van “Google one” dat de backup niet voltooid is, omdat ik blijkbaar sommige dingen niet lang genoeg doe. Wat is dus kortom de beste strategie mbt. temperatuurbeheer, updaten en opladen en backups maken?
Ik probeer er altijd op te letten, niet in de zon, niet 100+ tabbladen open hebben enz enz. Maar soms gebeurt het bij mij ook wel. Merk het vooral dat de accu echt leegloopt, als ik dan niks verander schiet te temperatuur omhoog idd.