De één gebruikt het omdat hij het mooier vindt, de ander omdat het je telefoon minder moeite kost om dingen te laden: de donkere modus. De afgelopen jaren was het een ware trend onder appmakers: ook een donkere variant te maken van hun app. Maar, is die donkere modus wel zo’n zege? Het is goed voor je batterij, maar dat hangt wel van een belangrijke factor af.
Donkere modus
De donkere modus betekent dat de achtergrond van je menu in je telefoon, maar ook de achtergrond in apps niet wit is maar zwart. Dat zou de telefoon aanzienlijk minder energie kosten, omdat er veel minder licht nodig is. Ook zou een donkere modus sneller laden, naast dat veel mensen het er mooier uit vinden zien en het prettiger is als je je in een donkere omgeving bevindt, omdat veel telefoons zelfs met de helderheid op het laagste punt alsnog vrij veel licht uitstralen.
Een studie van Purdue University toont aan dat we ook weer niet moeten denken dat de donkere modus een geweldige uitvinding is voor je batterij. Het blijkt namelijk helemaal niet zo heel veel invloed te hebben op de accuduur, tenzij je eerst de lichte modus altijd in volle helderheid gebruikte en dan overschakelt naar de donkere modus.
Het gaat om de helderheid
Er werd in het onderzoek gekeken naar het energiegebruik van verschillende apps in donkere modus: Calculator, Google Agenda, Google Maps, Google Nieuws, Google Telefoon en YouTube. De toestellen die ervoor zijn gebruikt hebben allemaal OLED-schermen, namelijk Pixel 2, Moto Z3, Pixel 4 en Pixel 5. De apps werden 1 minuut gebruikt op zwarte modus en wat opviel was dat er bij een helderheid van 30 tot 50 procent slechts 3 tot 9 procent van de batterij werd bespaard. Ga je echter naar 100 procent helderheid? Dan scheelt dat 47 procent (!) in batterijduur, zo bleek uit de tool die de onderzoekers hadden gebouwd om dit onderzoek te verrichten.
Ook interessant is dat het soms per app verschilt wat er gebeurt. De Google Nieuws-app bijvoorbeeld vraagt op Pixel 5 hetzelfde aan stroom op 20 procent helderheid in gewone modus, vergeleken bij 50 procent helderheid in de donkere modus. Die donkere modus wordt nooit meegenomen in de batterijduur die telefoon aan je doorgeeft, waardoor de onderzoekers een tool hebben ontwikkeld waarmee je dat wel kan zien: Android Battery+. Die app is echter niet verkrijgbaar in de Play Store, maar is wel te vinden op open source-platformen.
Maak jij gebruik van de donkere modus? Laat het achter in de reacties onder dit artikel.
AW Basics tips
Dit is een AW Basics-artikel. AW Basics zijn artikelen voor degenen die meer willen weten over de basisbeginselen van Android, of hun Androidtelefoon. Alhoewel deze howto’s, tips, en achtergrondartikelen voor zowel beginners als gevorderden interessant zijn! Bekijk hier al onze AW Basics!
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Binnenkort ff een nieuwe batterij in mijn S20FE laten zetten. Heb besloten dat ik er nog 2 jaar mee wil doen. Nieuwe accu is een stuk goedkoper dan een nieuwe phone. Er is sowieso niks bijzonders uit op het moment.
Mijn huidige batterij is na 3 jaar wel aan vervanging toe. Verder binnen altijd dark mode en buiten light mode.
Ik gebruik ook geen donker modus. Wit is beter leesbaar voor mij.
Telefoon in je zak houden scheelt ook een hele hoop*
* = Getypt vanuit de broekzak
Met of zonder handen getypt ?
Op advies dat het batterij zou besparen gebruik ik de donkere modus vanaf de start. Zoals zoveel adviezen blijkt achteraf dat die besparing niet veel oplevert. Ik blijf de modus gebruiken omdat ik het rustiger vind voor de ogen.
Ik maak geen gebruik van de donkere modus, ik ben er geen liefhebber van.
Daarnaast maak ik mij ook niet druk over accuduur, het is tenslotte een smartphone dus die moet je gewoon gebruiken zonder je daar druk over te maken.
Opladen indien nodig, ook al wijkt dat af van het vaste schema, kan met de huidige accu’s echt geen kwaad. Zeker als je toch gemiddeld na 1 – 3 jaar een toestel vervangt.
Dus je gebruikt ook geen hoesje? Zoals ik tenminste..
Nee. En ook geen screenprotector.
En mijn toestellen zien er nog uit als nieuw.
Ik heb donkere modus ingesteld als systeemstandaard en als apps die systeemstandaard volgen, gebruik ik ze dus ook in donkere modus. Maar blijkbaar is dat dus niet echt batterijbesparend, zoals ik dacht.
We moeten niet vergeten dat als iedereen met een telefoon enkele procenten minder batterij verbruikt, dat enorme impact is op mondiale schaal.
Daarnaast bespaar je dus wel degelijk tientallen procenten als je bijvoorbeeld buiten bent.
“The average phone power saving across the apps on the 4 phones is significantly diminished from 40%, 39%, 42% and 47% under 100% brightness level to 9%, 9%, 7% and 9% under 50% brightness level and 3%, 6%, 6% and 4% under 30% brightness level, respectively.”
Uit het gelinkte onderzoek (2021).
Het heeft veel meer impact als iedereen eens minimaal 5 jaar met zijn telefoon zou doen en niet om het jaar of zelf ieder jaar een nieuw exemplaar zou aanschaffen.
Daar verbleekt het verschil in energieverbruik bij.
Dan ben ik al goed bezig, want mijn smartphone is van 2020 in dienst. Oké, nog geen 5 jaar, maar toch al over de helft.
Tuurlijk! Stoppen met vliegen helpt ook, maar alle beetjes helpen uiteindelijk.
Ik geloof dat m’n laatste reis met vliegtuig van 2005 of 2006 dateert, zeker ben ik niet. Maar m’n partner heeft nog nooit in een vliegtuig gezeten en sinds ik m’n partner ken, heb ik niet meer met het vliegtuig gereisd, geen behoefte meer aan ook. Een auto hebben we niet, we nemen meestal het openbaar vervoer of reizen met iemand mee.