Heb je soms het idee dat smartphone-apps je volgen? Daarmee bedoelen we dat zo’n apps ongecontroleerd gegevens over je verzamelt en doorstuurt naar één of andere malafide server of partij, die daaraan flink kan verdienen. Zo merk je of dat het geval is.

Lees verder na de advertentie.
Apps die je volgen
Op het internet en misschien wel in je eigen omgeving hoor je flink wat horrorverhalen over: apps die elke stap die je maakt kunnen volgen. Nu gebeurt dit aan de lopende band, maar er zit een verschil tussen zien wat je doet en écht volgen wat je uitspookt. Het zit hem in feit wat er na het volgen mee gebeurt: sommige bedrijven gebruiken die data om hun eigen diensten te verbeteren, terwijl andere partijen ermee aan de haal gaan en die extern aanbieden om er geld mee te verdienen. Als een app dat doet, dan noemen we die in veel gevallen malafide.
Lees verder na de advertentie.
Vier tekenen aan de wand
Als een app je volgt dan merk je dat vaak aan vier duidelijke tekenen aan de wand. Eén van de meest voorkomende ergernissen is het feit dat de accu van je smartphone snel(ler) leegloopt dan voorheen. En dat terwijl je niet per se meer of andere apps bent gaan gebruiken of veel nieuwe applicaties gedownload hebt. Je gamet niet lang, werkt aan je doomscrolling en die video’s op YouTube laat je ook al wat vaker achterwege, maar toch haalt de batterij in je smartphone het midden van de dag niet. Wat is er dan precies aan de hand?



Nou, het kan dan dus zijn dat er een malafide app op de achtergrond lekker aan het wroeten is. Dergelijke volgapps vreten veel systeemmiddelen op. Ze moeten je volgen (en gebruiken misschien ongeoorloofd het gps-signaal), synchroniseren met servers en moeten simpelweg altijd op de achtergrond actief zijn. Het kan zelfs zijn dat de microfoon van je apparaat constant in gebruik is – een ultiem horrorscenario. Houd daarom je batterij in de gaten op vreemd gedrag en beperk achtergrondprocessen waar het kan – en download niets wat je niet vertrouwt.
Iconen en rechten
Aangezien malafide appmakers steeds genieperiger worden, en weten dat apps veel systeemmiddelen nodig hebben om te kunnen draaien, zorgen ze ervoor ze zo licht als mogelijk zijn. In dat geval merk je niet altijd dat er iets op de achtergrond gebeurt. Gelukkig kun je het soms ook aan de voorkant zien dat een app onverwacht gedrag vertoont. Zie je tijdens het scrollen, gamen of kijken ineens dat er een locatie-icoontje in de statusbalk staat, terwijl je zeker weet dat geen énkele app momenteel je locatie nodig hebt? Dan moet je op onderzoek uitgaan.
Het kan zijn dat het een weerapp is of iets dergelijks – maar in principe hebben apps op de achtergrond geen reden om je locatie te pingen. In het verlengde hiervan is het verstandig om de rechten te doorlopen. Apps hebben namelijk rechten nodig om hun functies uit te kunnen voeren. Daar moet je expliciet toestemming voor geven, maar kwaadaardige appmakers weten dat soms op sluikse wijze te omzeilen. Zoek binnen de instellingen op rechtenbeheer en loop alles geregeld na om te voorkomen dat apps je gegevens kunnen stelen zonder dat je dat weet.
Lees verder na de advertentie.
Je verbruikt opeens veel data
Tot slot kan dataverbruik apps die je volgen verraden. Het is geen gek idee dat sommige apps veel gegevens nodig hebben, zeker niet als je (online) aan het gamen bent of muziek of video’s streamt. Dan valt dat datagebruik binnen de verwachting. Maar als je merk dat je wel heel snel door je bundel heengaat, omdat de provider je maandelijks daarover bericht, dan moet je even nagaan of er niet eigenlijk iets anders speelt. Volgapps verbruiken veelal immens veel data, omdat ze mogelijk ondertussen (onzichtbare) advertenties laden of crypto aan het mijnen zijn.
Als je veel data verbruikt, is het tijd om per app na te lopen welke de boosdoener is. Via de simkaartinstellingen kun je checken wat het datagebruik per app is. Staat er een app tussen die je niet kent, dan moet je kijken of je die kunt verwijderen. Betreft het een bekende app, zoals een browser, dan is er mogelijk niets aan de hand – maar het kan ook zijn dat er nog een tab openstaat die dan als een idioot data verbruikt. Natuurlijk zijn er meer tekenen aan de wand – maar dit zijn de vier meest duidelijke waarmee je een kwaadaardige app snel opspoort.
Hoe zorg jij ervoor dat er geen malafide apps op je Android staan? En wat doe je als je er toch één opspoort? Deel je ervaringen in de comments.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten