De Samsung Galaxy S24 FE nu met Wireless Charger Duo t.w.v. €89,99 cadeau!

Wie is er het meest toegankelijk: Apple of Android?

Laura Jenny
Laura Jenny
28 september 2023, 20:27
4 min leestijd
Wie is er het meest toegankelijk: Apple of Android?

Lees verder na de advertentie.

Als je het niet echt nodig hebt, dan mis je het niet, maar als je het wel nodig hebt, dan weet je precies wat er allemaal aan schort wanneer het op smartphones aankomt: toegankelijkheidsopties. Het groter kunnen maken van het lettertype is essentieel voor slechtzienden om toch hun scherm te kunnen aflezen, en dat is slechts het topje van de ijsberg. Maar als we Apple en Android tegenover elkaar zetten: wie is er dan beter in toegankelijkheid?

Hardop voorlezen

Beide merken bieden de mogelijkheid om teksten hardop voor te lezen. Bij Apple heet het Live Speech en hierbij kun je een tekst op je Apple-apparaat intoetsen en dat wordt dan hardop voorgelezen. Handig als je om wat voor reden dan ook niet kunt praten. Android heeft het ook: tekst-naar-spraak. Je kunt dat in alle apps gebruiken, maar bijvoorbeeld ook in Note om hardop te laten voorlezen wat je wil zeggen.

Gezichtsauthenticatie

Het is niet echt een officiële toegankelijkheidsoptie, maar het maakt een telefoon wel heel toegankelijk: gezichtsauthenticatie. Dit hebben Apple en Android allebei en maakt het heel makkelijk om snel je telefoon te ontgrendelen door er alleen maar naar te kijken. 

Aanwijzen 

Apple heeft het nog niet, maar krijgt het binnenkort wel: Point and Speak. Hierbij kun je de camera gebruiken om te ontdekken wat er bijvoorbeeld op een liftknop staat. Android heeft dit al: het heet Select to Speak en hiermee kun je hetzelfde doen.

Gebaren

Ook deze functie is er nog niet bij Apple, maar die wordt wel binnenkort verwacht: de mogelijkheid om door gebaren te gebruiken te navigeren. Een andere optie is om een apparaat aan te sluiten op je toestel, bijvoorbeeld met fysieke knoppen. Android heeft dit al: het heet Switch Access.

Geluidsherkenning

Gaat er een alarm af en kun je dat niet horen, dan kun je zowel op iOS als op Android een melding krijgen dat er iets gaande is en wat dan. Een handige mogelijkheid die op diverse geluiden van toepassing is, afhankelijk van het besturingssysteem dat je gebruikt, waaronder een huilende baby. 

Knipperende led

Zowel Apple als Android bieden de mogelijkheid om bij meldingen een knipperend ledje weer te geven. Dat is handig als je gehoorproblemen hebt, maar ook als je ergens bent waar het heel stil is en je een bericht verwacht, zonder dat je iedereen dan met een geluidsmelding wil lastig vallen of 15 keer je toestel wil ontgrendelen. Wel zien we het wat minder bij Android-toestellen de laatste tijd, dus let goed op welk toestel je kiest. Nothing Phone (2) is de beste optie, als je dit soort informatieoverdracht belangrijk vindt.

nothing phone 2
Led-verlichting op de Nothing Phone 2

Live ondertiteling

Soms zet je het wel eens per ongeluk aan en dan vraag je je af waarom je overal ineens ondertiteling bij hebt, maar live ondertiteling is erg handig als je niet kunt horen of als je ergens bent waar je stil moet zijn. In je scherm verschijnt bijvoorbeeld bij een video ondertiteling: wel is dit live geïnterpreteerd, dus het kan voorkomen dat je telefoon compleet de mist ingaat.

Een voice-over

Je weet nu dat je telefoon teksten kan voorlezen, maar wist je dat er ook een functie is die Voice Over heet op iOS en TalkBack op Android? Hierbij vertelt je telefoon hardop wat je doet, waardoor je weet hoe je door menu’s heen gaat en waar je je ongeveer bevindt. Zowel Apple als Android biedt dit, maar het is een heel nuttige toegankelijkheidsfunctie.

Goed om te weten: Apple krijgt er binnenkort wel allerlei toegankelijkheidsopties bij, zoals Assistive Access, dat zorgt dat het hele uiterlijk van iOS er anders uit gaat zien wanneer je het inschakelt. Dat is iets wat Android niet heeft in zulke verregaande mate, maar het komt dus ook pas richting het einde van het jaar naar Apple-apparaten. Je zou er op Android wel voor kunnen kiezen een andere launcher te gebruiken, die het toestel wat toegankelijker maakt.

En de winnaar is…

Op dit moment loopt Android op Apple voor als het gaat om de toegankelijkheidsopties, al zijn we wel heel geïnteresseerd in de Assistive Access die er nog aankomt. Het lijkt heel ideaal om een schuifje om te kunnen zetten en een veel meer gefocust en duidelijk homescherm te hebben. 

Maak jij wel eens gebruik van de toegankelijkheidsopties van je toestel? Wat is je favoriet? Laat het nu achter in de reacties.

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

0

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

29 september 2023, 17:32

Ik kan niet vergelijken, want heb enkel ervaring met Android-toestellen. Maar ik gebruik talkback dagelijks, want zonder die toepassing kan ik m’n smartphone niet bedienen. Persoonlijk vind ik het jammer dat er weer vergeleken moet worden. Wie zich goed voelt bij apple, mag wat mij betreft gerust apple gebruiken en hetzelfde geldt voor android. Ik hoor over Apple zeggen, dat alles beter geïntegreerd lijkt en steeds op dezelfde manier werkt. Wie dat prettig vindt, kan best een aplle-toestel nemen. Apple kan misschien niet wat android kan, maar beide systemen zullen interessante troeven hebben die een gebruiker kunnen bekoren. Kies waar je je goed bij voelt.