Samsung Galaxy S25 Ultra: tot 633 euro upgrade voordeel

Waarom de fysieke simkaart voorlopig niet weg hoeft

Wesley Akkerman
Wesley Akkerman
25 december 2024, 18:00
4 min leestijd
Waarom de fysieke simkaart voorlopig niet weg hoeft

Lees verder na de advertentie.

Hoewel een e-sim erg handig kan zijn, is het nog geen goed idee om volledig afscheid te nemen van de fysieke simkaart. Dat kleine, handige kaartje heeft namelijk zo zijn voordelen, waardoor die voor veel mensen toch de betere optie kan zijn. In dit artikel nemen we een aantal van die voordelen met je door.

De fysieke simkaart vs e-sim

Eerder op Androidworld hebben we een soort pleidooi geschreven over hoe handig de e-sim is. Die moderniseert de simkaartervaring als het ware. Je kunt hem moeiteloos installeren (en hoeft dus niet te priegelen met dat kleine stukje gereedschap), hebt een minder grote impact op het milieu en ze zijn veiliger in gebruik. Bovendien activeer je daarmee heel gemakkelijk dual-sim. Dat er veel voordelen zitten aan de e-sim en dat verscheidene smartphone met e-simfunctionaliteit uitgerust worden, betekent niet dat we de voordelen van de fysieke simkaart zomaar achterwege laten of aan de kant schuiven. Dat kaartje is nog steeds handig.

Lees verder na de advertentie.

Geen beperkingen

Alleen al omdat er beperkingen bestaan in het gebruik van de e-sim. Niet elke smartphone of provider ondersteunt de technologie namelijk. En dan zijn er ook nog landen die er niets mee doen. Het grote voordeel van e-sim is dat je er internationaal prima mee rondkomt, maar alleen in de landen waar de digitale kaart werkt. Met een fysieke simkaart heb je geen last van dit soort dingen. Je kunt overal een (lokale) kaart kopen en gebruiken, en zodoende altijd in verbinding staan met de rest van de wereld. Ongeacht het land, ongeacht de smartphone.

Je hebt dus veel meer opties als het gaat om smartphones en providers wanneer je kiest voor een fysieke simkaart. Je bent niet verplicht een abonnement af te sluiten bij een specifieke aanbieder en kunt bovendien gewoon het toestel uitkiezen dat je wil gebruiken. En in het kader van duurzaamheid kan het juist handig zijn om toestellen met fysieke kaartsleuven te blijven kopen. Want zo weet je zeker dat de volgende eigenaar (via tweedehands verkoop, bijvoorbeeld) ook gewoon zijn of haar eigen kaart kan installeren, zonder gedoe of beperkingen.

Gemakkelijker van provider wisselen

We willen nog even inzoomen op een specifiek punt, namelijk het gemakkelijk kunnen wisselen van providers. Het kan namelijk heel voordelig zijn om geregeld van aanbieder te wisselen, om zo gebruik te maken van eventuele welkomstbonussen (als die er zijn). En anders zie je wellicht elders een goedkoper abonnement met dezelfde hoeveelheid data of belminuten; ook dan is het handig dat je gewoon kunt wisselen waar en wanneer je wil. Heb je een e-sim in je smartphone zitten, dan zijn die opties helaas beperkt – beperkten dan met de fysieke simkaart.

Als je een nieuw toestel krijgt bij een abonnement of deal, dan kun je heel snel je eigen simkaart overzetten. Het is misschien even priegelen met dat pennetje, maar over het algemeen is het zo gepiept. En als je een nieuwe simkaart ontvangt voor in je oude toestel, dan geldt hetzelfde: met een simpele handeling haal je de ene kaart eruit en stop je de andere kaart erin. Je moet dan alleen nog even je pincode invoeren, maar dan ben je good to go. Als je met een e-sim werkt dan heeft dat overstapproces wat meer voeten in de aarde (al ontloopt het elkaar niet veel).

Lees verder na de advertentie.

Je moet ten eerste dus checken of je nieuwe provider wel of juist e-simkaarten ondersteunt. Ook moet je zeker weten dat je oude of nieuwe smartphone daar ruimte voor heeft. Is dat allemaal het geval dan moet je de digitale kaart downloaden en activeren. Nu zijn die laatste stappen niet het probleem, maar niet iedereen heeft zin in dat korte onderzoek. Verder is het zo dat je gemakkelijker een back-upsmartphone instelt met een fysieke sim. Dat kan zonder het internet. Het enige dat je nodig hebt, is dat pinnetje (dat bij ons standaard in de pasjeshouder zit).

Enkele nadelen

Om een compleet beeld te geven van het gebruik van een fysieke simkaart, benoemen we toch kort wat nadelen. Zo kan het zijn dat je een fysieke kaart verliest of beschadigt wanneer je hem wil omwisselen. Of dat je hem vergeet mee te nemen op reis (zoals hier wel eens gebeurt op een perstrip). En als je met meerdere nummers werkt, moet je maar hopen dat je smartphone een tweede kaart ondersteunt. Tot slot is het zo dat je met de fysieke simkaart vatbaarder bent voor simkaartswapping. Ook kan het kaartje gestolen worden.

Maak jij gebruik van een e-simkaart of een fysieke variant? Deel je ervaringen in de comments!

Bron afbeelding: Pixabay

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

2

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

26 december 2024, 12:43

ik gebruik de fysieke kaart