Veel mensen zijn zich er nog niet van bewust, maar de e-sim kan echt heel handig zijn. Dit is een digitale simkaart die direct aan je smartphone gekoppeld is. Je hebt daardoor geen gedoe met dingen overzetten en hoeft dus ook niet te priegelen met zo’n klein, breekbaar kaartje. In dit artikel zetten we een aantal fijne eigenschappen van de digitale kaart op een rij.
Priegelen met de simkaart
Bij het installeren van een nieuwe smartphone is het een vaste traditie dat je een simkaart in de lade plaatst. Dit kan je oude kaart zijn, of een nieuwe die je onlangs van een provider ontvangen hebt. Je pakt dat kleine priegelding erbij om de sleuf voor de simkaart te openen, houdt het steeds kleiner wordende simkaartje voorzichtig vast, laat hem waarschijnlijk een keer vallen en stopt hem uiteindelijk voorzichtig in de houder. Je vraagt je dan nog even af: zit het simkaartje aan de juiste kant? Of zit het kaartje verkeerd om? Kortom: deze traditie is toe aan wat modernisatie.
Lees verder na de advertentie.
E-sim is moeiteloos te installeren
Die modernisatie is er al: de e-sim. Deze digitale kaart hoef je niet meer fysiek te installeren. Sterker nog: je hebt helemaal geen fysiek kaartje meer. Dat levert een aantal voordelen op. Je hoeft niet te wachten tot de nieuwe kaart binnenkomt en je hoeft niet meer te priegelen om de kaart over te zetten. In plaats daarvan kun je de e-sim gewoon activeren vanaf de smartphone die je op dat moment gebruikt. Je scant een qr-code en binnen enkele minuten ben je online. In die tijd kun je mooi je gloednieuwe smartphone op je gemak instellen.
Minder grote impact op het milieu
Als we even een kort uitstapje buiten onze eigen smartphone- en simkaartervaring maken, dan is het ook fijn om te weten dat zo’n digitale kaart een minder grote impact op het milieu heeft. Fysieke kaarten moeten gemaakt, verscheept en bezorgd worden. Dat kost materialen, middelen en mankracht. Hiermee kun je dus – hoe klein ook – je eigen co2-voetafdruk mee verminderen. De kaarten belanden na gebruik ook niet op de grote elektronische afvalberg, waardoor de e-waste ook afneemt. Hoe klein de winst ook is, winst is in ons boekje winst.
E-sims zijn veiliger in gebruik
Een ander voordelen van e-simkaarten is dat ze veiliger in gebruik zijn. Zo kun je de e-sim nooit kwijtraken. Soms wil je een microSD-kaartje vervangen en dan kan het gebeuren dat je niet doorhebt dat je fysieke simkaart eruit valt. Pas wanneer het te laat is, en je al van huis bent, merk je dat je geen mobiele (internet)verbinding hebt. Met een e-sim in je smartphone heb je dit probleem niet. De kaart is namelijk digitaal gekoppeld aan je toestel, waardoor je hem niet kunt kwijtraken. Tenminste, tenzij je je smartphone verliest – maar dan heb je een ander, groter probleem.
Daarnaast kun je een fysieke simkaart beschadigen tijdens het wisselen, maar een e-sim natuurlijk niet. En als je een smartphone zonder microSD-kaartsleuf hebt (die alleen met e-simkaarten werken) dan kan dit de waterdichtheid ten goede komen. Je hebt immers een opening minder om je druk om te maken. Je kunt een verloren smartphone mogelijk ook eerder terugvinden, omdat een dief de kaart er niet uit kan halen. Zodra die de gestolen telefoon aanzet en het systeem verbinding maakt, heb je diegene vrijwel direct te pakken.
Lees verder na de advertentie.
Verder kan het gebeuren dat een kwaadwillend persoon je simkaart steelt of kloont. Een dief die de beschikking heeft over je simkaart, kan de informatie daarop buitmaken en de data klonen. Dat is dan weer nadelig voor de contacten die je daarop opgeslagen had, aangezien die mogelijk spam ontvangen. Aangezien een e-sim digitaal werkt, moet iemand je volledige telefoon stelen. Hackers hebben op afstand geen toegang tot een e-simkaart. Verder ben je als eigenaar van zo’n kaartje niet vatbaar voor iets als simkaart-swapping.
Werkt goed samen met dual-sim
Als je smartphone dual-sim ondersteunt, dan heb je met de e-simkaart een goed alternatief voor een tweede nummer. Je hoeft dan wederom dat priegelproces niet te doorstaan en kunt gewoon een tweede simkaart met nummer aanvragen. Na het activeren ben je op beide nummers bereikbaar. De meeste smartphones ondersteunen meerdere simkaarten tegenwoordig, waardoor wisselen een eitje wordt. Helemaal ook als je vaak in het buitenland bent en daar een aparte kaart voor nodig hebt. Hoe minder gedoe, hoe beter de ervaring.
Natuurlijk hebben e-simkaarten ook nadelen, maar voor het onderwerp in dit artikel focussen we ons daar nu niet op. Maak jij gebruik van een e-simkaart of een fysieke variant? Deel je ervaringen in de comments!
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Wat een onzin zoals de eSIM hier wordt opgehemeld. Mijn ervaring met een eSIM van Vodafone:
“Je hoeft niet te wachten tot de nieuwe kaart binnenkomt”
Nou wel dus, Je zult een QR code moeten hebben die alleen op dat toestel werkt. Dat zou natuurlijk heel gemakkelijk via de email kunnen (maar ook dan moet je wachten) maar Vodafone wil dat alleen per post opsturen. Dus als voordeel noemen dat het niet meer verscheept hoeft te worden klopt niet, al zou de provider daar in dit geval verandering in kunnen brengen. De QR code staat op een kaartje die net zo groot als het sim kaartje wat je anders ontvangt.
Ook wordt er als voordeel genoemd dat een dief een eSIM niet kan klonen, zodat je opgeslagen contacten gespamd kunnen worden; wie slaat z’n contacten nu nog op de simkaart op???
En als je van telefoon gaat wisselen? Een fysieke kaart haal je uit je oude en stop je in de nieuwe en werken maar. Bij een eSIM moet eerst je provider weer van alles gaan regelen om een nieuwe QR code te krijgen wat in de praktijk ook wel minimaal een dag wachten inhoudt.
Nee, een eSIM is op dit moment alleen handig als je voor vakantie of werk naar een ander land buiten de EU gaat.
Ik maak al geruime tijd dankbaar gebruik van de eSim. Daarnaast heb ik een fysieke Sim voor een 2de nummer van de vereniging. Ideale combinatie. Overzetten naar een andere telefoon ging ook zonder problemen (Simyo abonnement met Pixel 6pro).
Dus voor
eSIM is top. Het is alleen jammer dat de meeste providers er 5 euro per maand voor vragen in Nederland.
Het is zo jammer dat het nog niet gewoon is om een telefoon uit te brengen met eSIM functie. Je ziet het steeds meer, maar nog te weinig. Ik heb een Xiaomi 12 Pro en gebruik een eSIM sim kaart van 5ber om van eSIM functionaliteit gebruik te maken. Werkt met bijna alles eSIM aanbieders perfect. Heb ook JMP en 9esim aangeschaft met vergelijkbare functionaliteit. Mede door eSIM heb ik mn huidige abonnement opgezegd, maak ik gebruik van prepaid op sim slot 1 om te bellen en voor sim slot 2 data via de eSIM sim kaart. Data in Nederland is duur. En zo kan ik aardig wat kosten drukken.
Ik vind het erg handig. Wat gezegd wordt geen gepriegel meer en ik hoef niet iedere keer een nieuwe te kopen. Enige is het omschakelen is omslachtig. Doe dat in een WiFi omgeving dan Kost het geen roaming en zorg dat je sms wel kostenvrij kunt ontvangen en versturen. Verder met vpn erbij kun je dus bijna moeiteloos schakelen. Een dat je het milieu en beetje helpt is mooi meegenomen.
Blijf gewoon de oude kaartjes gebruiken. Wat een onzin dat e-sim beter voor het milieu is. Als ze alleen die chips maken of die sim kaarten dan blijft dat hetzelfde inpact houden.
Het moet allemaal gemaakt, verscheept enzo worden. Als je bij blijft aanbieden dan geef ik je gelijk maar bij 1 niet.
@ stier.
Ik ben het helemaal met je eens.
Er word hier overdreven met de zogenaamde voordelen.
1) Priegelen met de simkaart wordt er gezegd.
Dat valt mega mee want is heel heel makkelijk en als je er moeite mee hebt laat je het door iemand anders doen, plus daarbij is het 1 keer in de drie vier of vijf jaar als je van telefoon zou wisselen.
2) impact mileu zou ik pas opnoemen als ze telefoon uitbrengen met vervangbare batterij en niet betreft dat micro sim kaartje wat je meestal ook kan aanhouden als je alleen wisselt van telefoon !
Helaas werkt het overzetten van een e-sim naar een ander toestel niet goed bij de diverse providers. Bij de KPN bijvoorbeeld werkt dit niet. Maar ook bij Vodafone niet. Daarbij hebben best veel toestellen helemaal geen ondersteuning voor e-sim zoals de Xiaomi 14 ultra. Dus nee niet handig en nee niet standaard ondersteund op de meeste toestellen
Precies! e-sim is echt niet handig, ik koop bijna elk jaar een nieuwe telefoon, ik ga de s serie af… nou wat een geneuzel ik heb gehad met zo’n e-sim… ik zweer bij een simkaart dat is veel fijner, van de ene telefoon naar de andere, zo simpel!!
Ik gebruik ze uitsluitend in het buitenland zoals in de Filipijnen.
Jammer dat Hollands Nieuwe ze nog niet heeft.
Ze zijn vooral ideaal voor Smartwatches.