NFT’s, ofwel ‘non-fungible tokens’, kun je momenteel in verschillende kleuren, geuren, soorten én maten kopen. Zo kun je NFT’s kopen waarin staat dat jij eigenaar bent van een bepaald (digitaal) kunstwerk. De markt hierin groeit en er worden soms torenhoge bedragen uitgegeven aan zo’n soort NFT. In dit artikel pikken we de vier duurste NFT’s van dit moment eruit en kijken we naar de astronomische bedragen die men hiervoor uitgegeven heeft.
Cryptoweek
Deze week staat Androidworld in het teken van cryptocurrency. We roepen deze week dan ook uit tot ‘Cryptoweek’ waarin we jullie graag wereldwijs willen maken in deze digitale wereld. We bespreken onder andere handige apps, brengen je tip- en uitlegartikelen en kijken ook naar de ‘gevaren’ die om de hoek kunnen liggen. We hebben al verschillende artikelen over crypotcurrency geschreven, een selectie daarvan vind je hieronder, en hier vind je het complete overzicht met themaweek-artikelen. In dit artikel duiken we dus iets dieper in de duiten en kijken we naar de vier duurste NFT’s ooit.
- Wat zijn NFT’s en hebben we er iets aan?
- Leven we straks in de metaverse waar we betalen met crypto? (Opinie)
- Samsung laat je digitale kunst kopen via NFT-marktplaats op smart-tv’s
4. CryptoPunk #7804: 6.3 miljoen euro
In de top vier van duurste NFT’s tot nu toe staan drie CryptoPunks. Dit is een collectie van unieke pixel-figuren. Elke CryptoPunk is enig in zijn soort en heeft zo zijn eigen kapsel, uiterlijk, hoedje en/of accessoire. De CryptoPunks kwamen in 2017 op de markt als één van de eerste NFT’s ooit en ze zijn ontworpen door Larva Labs. Tegenwoordig gaan ze als zoete broodjes over de digitale toonbank. Voor zo’n leuke CryptoPunk betaal je op dit moment namelijk minimaal zo’n slordige 250.000 euro.
En dan heb ik het over minimaal 250.000 euro. Eén van duurste is namelijk CryptoPunk nummer 7804. Voor deze CryptoPunk met pijp en stoere zonnebril, is namelijk zo’n 6.3 miljoen betaald. Waarom dan zoveel voor deze CryptoPunk? Waarschijnlijk omdat CryptoPunk #7804 de enige is met zo’n pet én pijp, wat hem dus uniek maakt en daardoor waardevoller voor de kopers.
3. CryptoPunk #7523: 9.9 miljoen euro
Een moderne CryptoPunk met een mooie rode muts, prachtig grijs vormgegeven mondkapje én een gouden oorbel. Helaas is niet alleen de oorbel van (digitaal) goud, voor deze nog uniekere CryptoPunk moest je namelijk maar liefst 9.9 miljoen euro ophoesten. Deze CryptoPunk is op 10 juni verkocht in een veilinghuis van Sotheby’s en gekocht door Shalom Meckenzie, een ondernemer uit Israël. De NFT is inmiddels naar zijn digitale portemonnee verstuurd.
2. CryptoPunk #5822: 21 miljoen euro
Op 12 februari werd de duurste CryptoPunk ooit verkocht. CrypyoPunk #5822, met de Rafael Nadal-achtige hoofdband, werd toen namelijk verkocht voor 23.7 miljoen dollar, zo’n 21 miljoen euro. Hij werd gekocht door Deepak Thapliyal, CEO van blockchainbedrijf Chain. Eén van de grootste blockchainbedrijven ter wereld. Door het kopen van CryptoPunk #5822 is hij nu de eigenaar van het originele bestand.
1. Everydays: The First 5000 Days- ruim 58 miljoen euro
Er is natuurlijk altijd ‘baas boven baas’ en in dit geval is dat Mike Winkelmann, een digitaal kunstenaar én grafisch ontwerper uit de Verenigde Staten. Voor het NFT van zijn werk ‘Everydays: The First 5000 Days’, een digitaal kunstwerk bestaande uit 5000 plaatjes van afbeeldingen die hij in de afgelopen dertien jaar heeft gemaakt, betaalde iemand maar liefst 58,2 miljoen euro. En dit heeft het werk onder andere te danken aan het feit dat het verkocht is door veilinghuis Christies. Het grootste en misschien wel bekendste veilinghuis ter wereld.
Wat krijgen de kopers nou daadwerkelijk?
Elke koper van zo’n digitaal bestand krijgt het NFT hiervan. Oftewel de digitale verklaring dat een specifiek digitaal bestand van hem of haar is. Let wel: zij zijn alleen eigenaar, meer rechten krijgen de kopers van een NFT niet. Zij kunnen zeggen dat het digitale bestand van hen is en ze kunnen dit ook vast laten leggen in een zogeheten blockchain waardoor iedereen kan zien dat het bestand daadwerkelijk van hen is.
In dit artikel lees je overigens meer over NFT’s en over de (mogelijke) gevaren die ze met zich meebrengen. En wil je nou zelf NFT’s maken, kopen en/of verkopen? In dit artikel bespreken we de beste NFT-apps en geven we je enkele tips.
Heb je tips of ideeën voor de cryptoweek?
Deze week is het Cryptoweek op Androidworld. Heb jij een vraag over het onderwerp dat we bespreken tijdens deze themaweek of juist ideeën of tips? Laat het dan weten in de reacties onder dit artikel (check ook onze Android-app). Je kan ons ook mailen via dit e-mailadres of een berichtje achterlaten op Facebook, Instagram en Twitter. Daarnaast kan je ons vragen stellen via deze Telegram-groep. Wil je liever één van de redacteuren een tip sturen? Dan kan ook!
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Dit is gewoon oplichting in het criminelen gebied je bent knetter gek om er in te stappen gerv je geld dan gewoon aan mij als je te veel heeft en er gaan banken omvallen jullie zijn gewaarschuwd door annunaki
En een door Annunaki gewaarschuwd mens telt voor twee NFT’s ?
Mooi onderbouwd antwoord ?
NFT’s zijn bullshit.