Samsung Galaxy S24: nu met korting oplopend tot €576!

Wat zijn NFT’s en hebben we er iets aan?

Jelle Passchier
Jelle Passchier
4 april 2022, 17:00
5 min leestijd
Wat zijn NFT’s en hebben we er iets aan?

Lees verder na de advertentie.

Het is helemaal hot, trendy, swag en vele artikelen worden er op het internet ook aan gewijd: NFT’s. Maar wat zijn deze NFT’s precies? Zijn ze echt zo swag als men zegt? Wat zijn de voor- en nadelen? Waar moeten we rekening mee houden? En hebben we er wel iets aan? We bespreken het in dit artikel. 

Cryptoweek

Deze week staat Androidworld in het teken van cryptocurrency. We roepen deze week dan ook uit tot ‘Cryptoweek’ waarin we jullie graag wereldwijs willen maken in deze digitale wereld. We bespreken onder andere handige apps, brengen je tip- en uitlegartikelen en kijken ook naar de ‘gevaren’ die om de hoek kunnen liggen. In dit artikel gaan we het specifiek over NFT’s hebben en proberen we deze zo kort en begrijpelijk mogelijk voor je uit te leggen. 

Wat zijn NFT’s?

NFT staat voor ‘non-fungible token’ en je kunt het zien als een soort digitale verklaring of als digitaal certificaat dat een specifiek digitaal bestand van jou is. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan een video, een foto of een bericht dat ooit gedeeld is op een socialmediakanaal. Zo’n digitaal bestand kun je kopen en hiermee word je eigenaar van dit bestand. Let wel: je bent alleen eigenaar, meer rechten krijg je echter niet. Je kunt zeggen dat dit bestand van jou is en je kunt dit ook vastleggen in een zogeheten blockchain. Hierdoor kan iedereen zien dat het bestand ook daadwerkelijk van jou is, maarrrr je krijgt dus geen extra rechten over dit bestand. 

We nemen een voorbeeld. Androidworld wil graag onze memorabele Instagrampost met Bernie verkopen. We zetten dit vervolgens op een soort NFT-marktplaats en jij, als groot fan van Androidworld (of van Bernie, mag ook), koopt deze NFT. Gefeliciteerd! Jij bent nu eigenaar van dit bestand. Je kunt dit laten vastleggen en trots aan iedereen laten zien dat jij daadwerkelijk de eigenaar bent. Wij ,Androidworld, en eigenlijk iedereen op deze wereld, kan deze afbeelding echter nog wel altijd openen, kopiëren, versturen, bewerken en gebruiken. Maar jij bent de eigenaar van het originele bestand.

Wat heb je er dan precies aan?

Het nut van NFT’s heeft eigenlijk alles te maken met ‘waarde’. Je geeft een digitaal bestand (financiële) waarde mee. En dan bedoel ik in veel gevallen ook echt waarde. Als je bijvoorbeeld naar Valuables by Cent gaat, een voorbeeld van zo’n NFT-marktplaats, dan kun je zien wat voor astronomische bedragen er soms betaald worden voor een digitaal bestand. En in sommige gevallen kun je de waardebepaling wel enigszins begrijpen. Voor een fysiek schilderij worden soms ook miljoenen neergelegd, en de eerste tweet ooit heeft misschien wel net zo’n historische waarde als dat van Guernica van Picasso bijvoorbeeld. Het is immers ook een stukje geschiedenis.

NFT’s kunnen dus dienen als een soort bewijsstuk dat iets echt historische waarde heeft, en daar een financiële waarde aan koppelen. Daarbij kun je als eigenaar van zo’n ‘digitaal kunstwerk’ nu dus geld verdienen. Voor hen, en voor degene die graag kunst kopen, kunnen NFT’s dus interessant zijn. Samsung biedt zelfs al zo’n NFT-marktplaats voor digitale kunst aan op zijn smart-tv’s.

 

Maar pas op!

Er zijn dus mensen die een NFT aanschaffen waarin staat dat hij/zij de desbetreffende eigenaar is van dan een digitaal bestand, maar voor hoe lang kunnen zij beschikken over dit digitale bestand? Want ja, het blijft digitaal. 

We nemen weer een voorbeeld. Als jij 250.000 euro hebt uitgegeven voor de eerste afbeelding die Google ooit gepost heeft dan krijg jij het NFT waarin dus staat dat jij de eigenaar bent. Dit bestand van Google is een JPEG bestand, een bestandsindeling voor het opslaan van afbeeldingen in digitale vorm. Dit JPEG-bestand kun je op dit moment op zo’n beetje iedere laptop, tablet en/of smartphone openen en is op dit moment de standaard voor het opslaan van digitale foto’s. Het kan echter zo zijn dat we over vijf jaar een hele andere standaard hebben en JPEG niet gebruikt wordt en in de loop van tijd ook niet meer ondersteund wordt. En daar zit je dan met je 250.000 euro kostende NFT… 

We hopen in ieder geval dat je nu de basisprincipes van NFT’s begrijpt en we je voor een gedeelte wereldwijs hebben gemaakt in deze bijzondere digitale wereld. 

NFT’s en Android

Als je nou de digitale wereld van NFT’s en cryptomunten spelenderwijs iets beter wil leren kennen, dan zijn er in de Google Play Store nog enkele NFT- en crypto-games te vinden. Denk dan bijvoorbeeld aan Crypto Dragons en Upland. Games die je eens zou kunnen spelen om een idee te krijgen hoe het werkt. Tijdens de cryptoweek zal je nog veel meer apps en games tegenkomen die met NTF’s en crypto te maken hebben. Houdt Androidworld deze week dus extra goed in de gaten!

Wat vind jij van NFT’s en zou jij er ooit aan beginnen? Laat het weten in de comments onder dit artikel. 

Heb je tips of ideeën voor de cryptoweek?

Deze week is het Cryptoweek op Androidworld. Heb jij een vraag over het onderwerp dat we bespreken tijdens deze themaweek of juist ideeën of tips? Laat het dan weten in de reacties onder dit artikel (check ook onze Android-app). Je kan ons ook mailen via dit e-mailadres of een berichtje achterlaten op FacebookInstagram en Twitter. Daarnaast kan je ons vragen stellen via deze Telegram-groep. Wil je liever één van de redacteuren een tip sturen? Dan kan ook!  

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

0

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

4 april 2022, 19:22

Een andere waarschuwing is dat op veel marktplaatsen geen enkele controle is of het product door de rechtmatige eigenaar wordt aangeboden. Denk dus 2x na voor je iets koopt.