Zoek op de website van KPN, Ziggo of Odido naar prepaidkaarten en je merkt: het is even zoeken. De grote providers bieden het alle drie nog wel aan, maar het is duidelijk geen speerpunt van de merken. Toch zullen ze er waarschijnlijk niet heel binnenkort mee stoppen. “Prepaid-simkaarten zijn nog altijd populair onder een selecte groep klanten.”

Lees verder na de advertentie.
Prepaidkaarten
Voor veel mensen roept het idee van een prepaid simkaart al de nodige nostalgische gevoelens op. Op onze redactie bijvoorbeeld, de een denkt terug aan de tijd dat ze als 14-jarige nog bij haar moeder moest zeuren om alsjeblieft meer beltegoed om haar vriendje te kunnen sms’en, de ander gebruikt zelfs nu nog steeds een prepaidkaart onder het mom van: ‘Je hebt toch overal wifi?’ Dus zelfs op de redactie van Androidworld wordt er nog van een prepaid-simkaart gebruikgemaakt.
Lees verder na de advertentie.
Providers zien ook dat prepaid nog steeds wel wordt gebruikt onder een selecte groep klanten. Jasper de Boer, woordvoerder van Vodafone, zegt: “Prepaid-simkaarten zijn nog altijd populair onder een selecte groep klanten maar we zien wel een stevige afname in de afgelopen 15 jaar waarbij het grootste gedeelte van onze prepaid-klanten is overgestapt naar een mobiel abonnement.” Woordvoerder Klaas Jan Lageschaar van Odido: “We zien dat het populair is bij jongeren zonder abonnement, ouderen die weinig bellen en reizigers die tijdelijk een Nederlandse simkaart nodig hebben.”
Toeristen, jongeren en ouderen
Vodafone: “Toeristen kiezen bijvoorbeeld vaak voor prepaid met (onbeperkt) data voor tijdens hun reis, maar ook ouders geven hun kinderen vaak zo’n simkaart om hen te laten wennen aan het gebruik van een mobiele telefoon.” KPN-woordvoerder Gerd De Smyter: “Prepaid wordt vooral gebruikt door twee doelgroepen: jongeren onder toezicht van de ouders, zodat zij controle houden over het gebruik, en ouderen die eraan gewend zijn en hun telefoon minder intensief gebruiken.“
Odido ziet vooral dat het gebruik echt verschoven is naar data, dus waar het vroeger voor bellen en sms’en werd gebruikt, daar is dat nu wel anders. “Opwaarderen gebeurt nu vooral digitaal in plaats van met opwaardeerbonnen. De meeste gebruikers waarderen tussen de 10 en 20 euro per maand op.” KPN beaamt dat: “Prepaid is sterk gedigitaliseerd, waardoor klanten nu eenvoudiger online kunnen opwaarderen via onze online kanalen.” “Mensen gebruiken daarnaast volop databundels, en dan vooral de onbeperkte internetbundels zonder snelheidsbeperking, stelt Vodafone.
Lees verder na de advertentie.
Prepaid blijft nog wel even
In ieder geval zullen providers prepaid nog niet zo snel gedag zeggen. KPN: “We blijven de ervaring verbeteren door ook functies zoals automatisch opwaarderen aan te bieden, zodat klanten nooit zonder tegoed komen te zitten.” Prepaid is er dus zeker nog wel, maar het heeft na 15 jaar dus wel een heel andere vorm aangenomen met data en online opwaarderen.
Gebruik jij een prepaid simkaart of heb je een abonnement? Deel het in de reacties.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Ik gebruik prepaid voor mijn alarmsysteem en 1 om een schakelaar mee te schakelen.