Je hoort de term steeds vaker bij een aankondiging van een smartphone, en ook bij onze reviews komt het onderwerp nog weleens langs: pixel binning. Zo ook bij de Zenfone 11 Ultra. Een techniek die de afgelopen jaren het aan populariteit wint en best wat verschil maakt. Wat het is en hoe het werkt, leggen we je hieronder uit.
Terug naar de basis: pixels en resolutie
Even de basis: wat doet een pixel precies? Een pixel is eigenlijk een fysiek element in een camerasensor die licht opvangt om een afbeelding vast te leggen. Een pixelgrootte wordt vaak gemeten in een micrometer, een miljoenste van een meter.
Alles wat onder een enkele micrometer valt, wordt als ‘klein’ gezien. Je wil eigenlijk het liefst je pixels wat groter hebben, omdat een grotere pixel meer licht kan opvangen en zo een scherpere foto kan maken. Denk bijvoorbeeld aan een foto maken als het buiten donker is of als je in een restaurant een foto maakt.
Waar het uitdagender wordt, is dat camerasensoren tegenwoordig steeds kleiner moeten zijn om in smartphone-behuizingen te passen. Wil je dit omzeilen, krijg je camera’s die behoorlijk uitsteken.
Hoe kleiner de camera-sensor, hoe kleiner de pixels hierin ook moeten zijn, tenzij je minder gebruikt. Denk aan een camera met een lagere resolutie. De andere optie is om meer pixels te gebruiken, bijvoorbeeld een lens met een hogere resolutie.
Daarvan is het nadeel dat de sensor een stuk groter moet of de pixels extra klein. Dat laatste is funest voor het resultaat van een foto schieten in situaties met weinig licht.
Zo werkt pixel binning
Fijn, al die pixels, maar wat is dan het fenomeen pixel binning? Daarvoor hebben we een eenvoudig antwoord. Pixel binning is een proces waarbij vier pixels worden vermengd tot een enkele pixel.
Als je een foto schiet met je smartphone, maak je eigenlijk zelden gebruik van de volledige resolutie. Er kan bijvoorbeeld gebruik worden gemaakt van pixel binning. Zo wordt het fotobestand niet reusachtig, terwijl details grotendeels bewaard worden. Wel vallen er meer kleuren weg, waardoor de nauwkeurigheid iets afneemt.
Het nadeel van pixel binning is dat de resolutie van je camera in principe door vieren wordt gedeeld tijdens het fotograferen. Maak je een foto met bijvoorbeeld een camera van 48 megapixel, is het in werkelijkheid een afbeelding met de kwaliteit van 12 megapixel. Heb je een camera van 16 megapixel, dan resulteert dat in een foto van 4 megapixel.
Deze techniek betekent ook dat het aantal megapixel op een camera eigenlijk minder tekenend is voor de uiteindelijke fotokwaliteit. Pixel binning is mogelijk dankzij een Quad Bayer-sensor. Deze heeft een speciale structuur voor het groeperen van kleuren. Er kan daarna informatie uit vier verschillende pixels worden samengesteld in een grotere pixel.
Waarom je wel of niet voor pixel binning moet kiezen
De grote vraag: is het dan wel of juist niet slim om voor een smartphone te kiezen met pixel binning? Een groot voordeel is dat het formaat van je fotobestand relatief meevalt. Maak je een foto met de volledige resolutie, bijvoorbeeld met de 108 megapixel-hoofdcamera van de Samsung S21 Ultra, dan krijg je een joekel van een foto.
Het nadeel is dat je een foto met een lagere resolutie krijgt. Je kan jezelf afvragen hoe belangrijk je dat vindt: foto’s voor social media hoeven niet een ultrascherpe resolutie te hebben, omdat ze op social media al gecomprimeerd worden.
Wil je foto’s voor fysieke media gebruiken, bijvoorbeeld in een fotoboek of zelfs voor een tijdschrift of ander product? Dan kan je beter de pixel binning overslaan en met een volledige resolutie schieten. Eventueel kan je zelf nog je foto’s comprimeren met een programma om ze te verkleinen qua bestandsgrootte, maar wel met de juiste resolutie te bewaren.
Ook mag je je ervan bewust zijn dat verschillende merken het ook als marketingtool inzetten, want een camera met veel megapixel zegt niet alles over de fotokwaliteit. Helemaal als je het aantal megapixels door vieren deelt voor de daadwerkelijke foto, is de garantie er niet dat een 50 megapixel-camera beter presteert dan een van 24 megapixel.
Het is een slim trucje dat geregeld wordt toegepast: hoe meer foefjes en hoe hoger het getal bij een specificatie, hoe interessanter het door het brede publiek gevonden wordt. Het is daarom altijd goed om met enige scepsis naar aankondigingen over megapixels en pixel binning te kijken.
Voor het laatste nieuws rondom Android download je onze gratis Androidworld-app of volg je ons op Telegram, Facebook, Instagram en Twitter.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Dankjewel voor de duidelijke uitleg