Samsung 2025? Maak nu kans op een Music Frame t.w.v. €449!

Met deze 20 tips haal je nog meer uit je Android-telefoon

Laura Jenny
Laura Jenny
23 november 2023, 15:05
9 min leestijd
Met deze 20 tips haal je nog meer uit je Android-telefoon

Lees verder na de advertentie.

Je bent ongetwijfeld veel met je telefoon bezig. Maar net als dat veel mensen hun interieur ook eigenlijk nooit veranderen als ze het eenmaal op een bepaalde manier hebben neergezet, zijn er ook veel functies die je waarschijnlijk helemaal niet gebruikt. Zonde, want ontwikkelaars werken hard aan nieuwe mogelijkheden die dan nooit worden ontdekt. Waarschijnlijk ken je een aantal functies wel, maar in dit artikel noemen we maar liefst 20 tips om meer uit je Android-telefoon te halen. Daar zitten er vast wel een paar bij waar je nog niet aan hebt gedacht.

1. Meerdere apparaten op Bluetooth aansluiten

De apparaten moeten het ook kunnen, maar het is mogelijk om meerdere apparaten tegelijk te verbinden via Bluetooth. Op die manier kun je bijvoorbeeld een extern toetsenbordje aansluiten en tegelijkertijd naar muziek blijven luisteren. Heel handig.

Instellingen -> Verbindingen -> Bluetooth

2. Telefoongesprekken opnemen

Het is niet netjes om het te doen zonder dat iemand het weet, dus meldt het in je gesprek wel altijd even: je kunt telefoonoproepen opnemen. Door een opname te maken van wat er wordt gezegd heb je mooi vastgelegd wat er is afgesproken of kun je een romantisch gesprek met je partner die ver weg is nog eens terugluisteren voor eigen plezier. 

Ga in het gesprek naar ‘opname maken’

3. Vergrootglas

Handig voor als je een visuele beperking hebt, maar ook gewoon heel fijn als je op een site bent waar ze kleine lettertjes erg letterlijk nemen. Soms kun je vergrote letters wel gebruiken zonder dat je meteen in je instellingen altijd en overal grote letters aan hoeft te zetten. Daarvoor is het vergrootglas heel makkelijk. Je moet er wel voor naar de instellingen, maar dan via de toegankelijkheidsopties.

Instellingen -> Toegankelijkheid -> Verbeteringen zichtbaarheid -> Vergrootglas

4. Eénhandsmodus

Telefoonmakers gaan er met hun grote toestellen vanuit dat je je telefoon met twee handen bediend, maar soms is dat helemaal niet praktisch. Gelukkig bieden ze ook altijd wel een ‘eenhandsmodus’ waardoor het hele scherm kleiner wordt gemaakt en je dus makkelijker met je duim overal bij kunt. Handig als je bijvoorbeeld je andere hand nodig hebt voor koken, of voor het vasthouden van een baby.

Instellingen -> Geavanceerde functies -> Bediening met één hand

5. Batterijbesparende modus

Sommige mensen klagen steen en been over hoe snel hun toestel leeg is. Nu treedt dit vaak op bij toestellen die al wat ouder zijn, maar dat hoeft zeker niet te betekenen dat je die snel leeggaande batterij hoeft te accepteren. Je kunt de batterijbesparende modus aanzetten. Bij sommige telefoons is die erg rigoureus, maar bij anderen merk je bijna geen verschil met de gewone modus. Wel gaat de helderheid van je telefoon er flink door naar beneden, omdat dat nu eenmaal een van de meest energiekostende zaken zijn op je telefoon.

Instellingen -> Batterij -> Meer batterij-instellingen -> Prestatieprofiel

6. Vind mijn telefoon instellen

Je denkt er meestal pas aan dat deze optie er is, als het te laat is, en dan werkt de optie niet, dus je kunt het beste Vind mijn telefoon meteen inschakelen als je je telefoon aan het installeren bent. Of anders nu je dit leest en je je telefoon toch in je handen of in de buurt hebt. Vind mijn telefoon zorgt ervoor dat je sneller weet waar je je telefoon bent kwijtgeraakt en eventueel zelfs waar hij zich nu bevindt. Er wordt gebruikgemaakt van de GPS van je toestel om hem terug te vinden, dus als de batterij leeg is, dan wordt het wel een stuk moeilijker om je telefoon te lokaliseren. Wel kan deze functie je telefoon veel herrie laten maken (als hij tenminste aan is): handig voor als je toestel wel in de buurt is, maar je gewoon echt niet weet waar. 

Zoek ‘Vind mijn apparaat’ in de instellingen

7. Maps offline gebruiken

Google Maps biedt de mogelijkheid om Maps offline te gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld op vakantie buiten Europa toch je weg vinden in de stad waarin je je bevindt, zonder dat je internet nodig hebt. Je kunt zelf kiezen hoe groot de kaart moet zijn die offline beschikbaar is: zo kun je bijvoorbeeld in een stad als Delhi altijd de weg terugvinden naar je hotel.

Google Maps -> rechtsboven op profiel -> Offline kaarten

8. De wifi-hotspot gebruiken

Is er door werkzaamheden in je straat even geen internet? Of ben je op een plek waar de wifi niet zo goed is als werd geadverteerd? Je kunt gewoon doorwerken, want je maakt van je telefoon een soort wifi-modem door de wifi-hotspotfunctie te gebruiken. Hiermee kun je je internetconnectie via je data-abonnement delen met andere toestellen. Zo kun je gewoon op je laptop blijven doorwerken door je smartphone met data-abonnement in te zetten.

Naar beneden swipen vanaf boven in het homescherm -> Mobiele hotspot

9. Tikken met je stem

Altijd maar dat getik op dat scherm: soms lijkt het veel makkelijker om gewoon hardop te zeggen wat je wil typen. Dat kan ook. Je kunt op je telefoon een functie vinden om met je stem een heel verhaal te ‘schrijven’, want de telefoon luistert en neemt over wat je zegt. Zo kun je een heel boek schrijven door simpelweg af en toe even in je luie stoel te gaan zitten en te vertellen. Ook handig bij het schrijven van lange e-mails, zoals een goede, boze brief.

Instellingen -> Taal en toetsenbord -> Spraakinvoer

10. Meldingen muten

Soms wil je iets afmaken maar blijven er maar notificaties in beeld komen: heel storend. Gelukkig kun je meldingen ook muten: hierbij kun je zorgen dat bepaalde apps je een bepaalde tijd geen meldingen sturen. Zoals even geen WhatsApp als je je presentatie aan het oefenen bent, of even geen Candy Crush-verleidingen als je aan het werk bent. 

Het kan per app, maar ook via Instellingen -> Meldingen -> Niet storen

11. Noodoproep gebruiken

Stel dat je in een ernstig ongeluk verwikkeld bent en je wil snel 112 bellen. De hulpdiensten moeten komen, maar in al je stress weet je totaal niet meer wat je moet doen. Met noodoproep kun je door een bepaalde knoppencombinatie te drukken snel 112 bellen. Op die manier zijn de hulpdiensten ook sneller aanwezig, dan wanneer je eerst moet bedenken hoe je je telefoon ook alweer ontgrendeld. Deze functie werkt namelijk ook als de telefoon op slot is.

Instellingen -> Veiligheid en noodsituaties -> SOS noodgeval

12. Donkere modus inschakelen

Als je in de zon loopt is de donkere modus vaak niet zo handig, maar over het algemeen scheelt het wat batterij en is het ook wat vriendelijker voor de ogen als je ‘s avonds je telefoon gebruikt. Hierdoor schijn je beter in slaap te vallen. Dark mode, zoals het in het Engels heet, zorgt dat apps een zwarte achtergrond krijgen en dat scheelt je telefoon weer aanlichten. Naast dat het er ook erg stijlvol uitziet natuurlijk.

Instellingen -> Display -> Donkere stand

13. Berichten later versturen

Ben je eigenlijk nog veel te laat online maar wil je graag een berichtje sturen voordat het uit je hoofd is en je er niet meer aan denkt? Je kunt ervoor kiezen om berichten later te versturen, zodat je iemands nachtrust -mocht hij of zij zijn telefoongeluid aan hebben- niet verstoord. Het gaat daarbij om sms-berichten, dus dat is bijvoorbeeld handig als je in een internetloos buitenland bent. Of als je iets echt heel graag kwijt wil en het bericht wel graag later wil versturen.

Berichten -> tik naast het bericht op Plannen

14. Schermtijd checken

‘Je zit altijd maar op die telefoon!’ Het is een groter wordend probleem in relaties. Er is zelfs een naam voor: Phubbing. Wil je je partner bewijzen dat het echt allemaal wel meevalt, dan kun je in je telefoon zien hoeveel schermtijd je nu werkelijk dagelijks hebt. Er zijn ook telefoons die je elke week melden dat je meer of minder tijd op je telefoon zat dan de week ervoor. Let wel, het kan zijn dat je partner toch wel gelijk krijgt, dus bekijk de schermtijd vooral waar hij of zij niet bij is.

Instellingen -> Digitaal welzijn 

15. Navigatie met gebaren

Wil je geen knoppen gebruiken om te navigeren, maar juist een knoploze telefoon waarin je navigeert door swipen en andere gebaren? Dat kan. Bij het instellen van een Android-telefoon krijg je altijd de optie tussen de twee, maar als je ‘verkeerd’ hebt gekozen dan kun je dat gewoon aanpassen. Dus ook als blijkt dat die gebaren maar niet bij je in de vingers willen.

Instellingen -> Display

16. Snelle antwoorden instellen

Je kunt wat slimme antwoorden instellen zodat je iemand die een korte vraag stelt ook even snel van antwoord kunt voorzien, zonder dat je daar weer een heel bericht voor moet tikken. Denk aan een appje als: ‘Ja, is goed. Groetjes Laura’ of ‘Nee, hoeft niet hoor, dank!’ Je kunt je eigen slimme antwoorden inschakelen om een ander snel en efficiënt van repliek te voorzien.

Instellingen -> Oproep instellingen -> Snelle antwoorden

17. QR-codes lezen

 QR-codes zijn zwart-witte codes waar een url onder schuilgaat: door ze je met je telefoon te scannen kun je snel naar een specifieke website gaan. Je hoeft geen aparte app te hebben om QR-codes te kunnen lezen. De meeste smartphones bieden die optie automatisch al aan wanneer je de camera opent. Zo niet, dan kun je Google Lens gebruiken, de app die ook meteen dingen voor je kan vertalen en opzoeken.

Camera of Lens openen

18. Documenten sturen via NFC

Near Field Communication kennen we natuurlijk van contactloos betalen, maar er kan veel meer mee. Zo kun je er ook bestanden mee verzenden. Handig als er bijvoorbeeld even geen internet is en je toch iets naar iemand in dezelfde kamer wil verzenden. Je moet hiervoor wel NFC aan hebben staan, wat je in het hoofdmenu vindt wanneer je omlaag swipet vanaf boven in het homescherm.

Wanneer je in een document bent -> Delen

19. Klembord-geschiedenis inzetten

Als je tekst kopieert op de computer, dan kun je alleen die tekst plakken die je het laatst hebt gekopieerd. Op een telefoon werkt dat anders. Daar kun je zelfs een hele geschiedenis zien van je prikbord. Zo kun je kopiëren-plakken tot een ware kunst verheffen, want er is nog meer om te plakken. Ook erg handig als je een fout hebt gemaakt met kopiëren en je iets ouders wil terughalen. 

Ga in je toetsenbord naar de vier blokjes en kies dan klembord

20. Screenshots maken

Het werkt niet op alle telefoons hetzelfde, maar even snel een screenshot kunnen maken van een gek Tinder-profiel, van een ticket-barcode of van iets anders is heel makkelijk. Het is vaak een combinatie van de volumeknoppen en de aan/uit-knop indrukken om snel een foto te maken van wat er op dat moment op je scherm te zien is.

Instellingen -> Geavanceerde functies -> schermafbeeldingen en schermrecorder

Het kan voorkomen dat de instellingen op jouw telefoon op een andere plek zitten of anders heten, maar de meeste van de bovenstaande functies zou je ook gewoon op jouw telefoon moeten tegenkomen. Hopelijk kun je zo meer halen uit de Android-ervaring.

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

3

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

24 november 2023, 1:21

Voor welke Android versie zijn die 20 tips? Ik ben wel benieuwd waar of hoe je de dat telefoongesprek opneemt. ACR werkt bij mij niet meer sinds Android 14.