Kan je de Samsung Galaxy Z Fold 6 ook als e-reader gebruiken?

Marloes Urff
Marloes Urff
10 augustus 2024, 13:58
4 min leestijd
Kan je de Samsung Galaxy Z Fold 6 ook als e-reader gebruiken?

Lees verder na de advertentie.

Met de Samsung Galaxy Z Fold 6 in handen en een grote passie voor lezen vroeg ik me af: hoe geschikt is de foldable voor het lezen van ebooks? Na de smartphone flink onder handen te hebben genomen vertel ik je de voor- en nadelen om hem als een e-reader te gebruiken.

Voordelen

1. Groot en comfortabel scherm

Het binnenste scherm van de Samsung Galaxy Z Fold 6 is vrijwel even groot als een e-reader: 7,6 inch. Hierdoor kan je handig je boek lezen. In veruit de meeste e-reader-apps, zoals Kindle en Kobo, kan je het lettertype en tekstformaat aanpassen en zelf bepalen hoe de tekst op het beeld verschijnt en hoe vaak je wil bladeren.

Het grote voordeel bij de Galaxy Z Fold 6 is bovendien dat je dit scherm kunt inklappen. De meeste e-readers zijn compact, maar passen niet in een broekzak (wellicht wel in een baggy jeans uit de jaren 90). De vouwbare smartphone past ook gemakkelijk in elke tas.

Een ander voordeel van de Galaxy Z Fold 6 is dat het scherm goed is af te lezen in de zon. De piekhelderheid is 2600 nits. Onder een felle lamp of op een zonnige zomerdag vlieg je dus zonder problemen door je boek heen.

samsung galaxy z fold 6 binnenste scherm aan

2. Genoeg opslagruimte

De Samsung Galaxy Z Fold 6 heeft een aantal behoorlijke keuzes op het gebied van opslagruimte. Je kan bij de foldable gaan voor 256 GB, 512 GB of zelfs 1 TB opslag. Een gemiddeld ebook heeft een bestandsgrootte tussen de 120 KB en 3 MB. Je kan er dus gemakkelijk duizenden boeken op kwijt zonder significant ruimte voor andere apps en games te moeten opgeven.

3. Updatebeleid

Voor de Galaxy Z Fold 6 belooft Samsung een updatebeleid van 7 jaar aan nieuwe versies en beveiligingsupdates. Een behoorlijk updatebeleid waar je tot ongeveer 2031 mee vooruit kan. Alleen Fairphone biedt een langer updatebeleid: 8 jaar. Het merk biedt echter op dit moment (nog) geen vouwbare smartphones aan.

De meeste e-readers krijgen zo’n vier tot vijf jaar nieuwe versies en beveiligingsupdates. Denk hierbij aan merken zoals Boox, Kobo en Kindle. Let wel op dat veel e-readers van Boox op een verouderde Android-versie draaien en dat je hiermee dus iets meer moet oppassen als het gaat om malware en hackers.

4. Meerdere platforms mogelijk

Heb je ebooks gekocht bij zowel Amazon Kindle als Kobo? Dan is het erg fijn dat je met je Z Fold 6 gemakkelijk de apps van beide partijen kan downloaden en zo al je boeken kan lezen. Bovendien is het via beide apps gemakkelijk nieuwe ebooks aan te schaffen. 

Maak je naast de Fold 6 nog gebruik van een Kindle- of Kobo-e-reader, dan is het fijn om te weten dat je voortgang in een boek wordt gesynchroniseerd. Waar je voor het laatst gebleven bent op je e-reader, ga je automatisch weer verder op je foldable. Zo hoef je zelf niet te onthouden waar je ook alweer gebleven bent.

verschillende lees-apps op de galaxy z fold 6

Nadelen

1. Prijzig

Eerlijk is eerlijk: de Galaxy Z Fold 6 koop je hoofdzakelijk als smartphone en niet als e-reader. Waar de meeste luxe e-readers maximaal 750 euro kosten, is een prijskaartje vanaf 1999 euro enorm hoog als je de smartphone enkel als e-reader wil gebruiken. Je legt dit waarschijnlijk enkel neer omdat de smartphone op meerdere vlakken interessant voor je is. Een vouwbaar scherm, het erop kunnen zetten van al je favoriete apps en games, maar ook -je zou het bijna vergeten- om er bereikbaar mee te zijn.

2. Minder comfortabel voor je ogen

E-readers zijn wereldwijd immens populair en daar zijn meerdere redenen voor. Een daarvan is dat het scherm van een e-reader een prettige technologie bevat: E Ink. Dit geeft geen blauw licht af en simuleert fysieke pagina’s. Je krijgt daardoor geen vermoeide of droge ogen, wat gezonder is.

Bij de Samsung Galaxy Z Fold 6 heb je te maken met een regulier smartphone-scherm, dat wel blauw licht produceert. Het kan helpen om de nachtmodus in te schakelen, waardoor het licht en scherm van je smartphone geler worden. Desondanks krijg je dan nog altijd het licht binnen, wat ervoor kan zorgen dat je ogen vermoeid raken.

kobo libra 2

3. Meer afleiding

Even lekker in je boek duiken op je Fold 6, totdat er een WhatsApp-berichtje binnenkomt waar je echt op moet reageren. Of er komt een notificatie binnen van je favoriete webwinkel: ‘De sale duurt nog maar drie uur, dus wees er snel bij!’ Voordat je het weet ben je je boek vergeten en druk met alles wat er op de smartphone gebeurt.

Bij een e-reader heb je meestal maar één doeleinde: lezen. Bij een Kobo of Kindle zijn er geen apps op te zetten en kan je dus ook minder snel afgeleid worden. Geen notificaties van WhatsApp, Facebook of iets anders: volle focus op dat spannende verhaal. 

whatsapp man met telefoon in hand

4. Korte accuduur

Waar een smartphone vaak iets meer dan een dag gemiddeld op een enkele laadbeurt doet, haalt een e-reader vaak meerdere weken. De Kobo Libra 2 kan bijvoorbeeld tot wel zes weken doen met een keer laden. Dit komt mede door E Ink-schermen, die zeer weinig stroom nodig hebben. Wat wel een rol speelt, is hoe vaak je gebruikmaakt van schermverlichting. Wil je dus op vakantie of onderweg veel en zorgeloos lezen, is een e-reader echt de betere keuze.

Lees jij weleens boeken via je smartphone? Laat het weten in de reacties!

Goed om te weten: dit artikel is redactioneel. Het bevat enkele gesponsorde linkjes waarvoor Androidworld eventueel een financiële vergoeding ontvangt.

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!