Samsung Galaxy S24: nu met korting oplopend tot €576!

Interview: “Niet zeker dat NFT’s succesvol blijven in de huidige vorm”

Redactie Androidworld
Redactie Androidworld
6 april 2022, 16:25
10 min leestijd
Interview: “Niet zeker dat NFT’s succesvol blijven in de huidige vorm”

Lees verder na de advertentie.

Crypto groeit nog steeds aan populariteit, maar tegelijk worden de digitale munten ook in verband gebracht met nieuwe trends zoals de metaverse en NFT’s. Wat mogen we daar precies van verwachten? Zijn het blijvers of een korte hypes om van weg te blijven? We vragen het aan Axel van den Bogaard van BLOX, een bekende Nederlandse app voor cryptomunten.

Nieuwe cryptotrends

Vorig jaar is de markt van cryptomunten opgebloeid dankzij bekende mensen als de Elon Musk die de investering in de digitale valuta openlijk omarmde, maar ook door financiële spelers en bedrijven die crypto aanvaardden als betaalmiddel of een deel van hun kapitaal omzetten in Bitcoin.

Vorig jaar legden we tijdens onze cryptothemaweek op Androidworld nog uit wat cryptomunten precies zijn en met welke apps je aan de slag kan. BLOX, één van de bekende cryptospelers van Nederland legde ons toen uit hoe hun crypto-app werkt en hoe je veilig en verantwoord kan investeren. Maar vandaag is zo’n introductie over crypto voor veel mensen geen vereiste meer. We spreken met BLOX, maar over de laatste trends: van NFT’s tot de metaverse. Anderzijds wordt crypto nog steeds geassocieerd met betaalmiddelen, maar is het daar wel voor geschikt.

Crypto als betaalmiddel

“Nee, het is een foute gedachte dat elke cryptomunt zomaar zou kunnen dienen als een virtueel betaalmiddel dat geld kan vervangen. Heel wat cryptomunten zijn volatiel, en dat geldt ook voor bekende munten zoals Bitcoin en Ethereum. Je wil liever niet betalen met iets wat schommelt in waarde”, dat legt Axel van den Bogaard uit, content marketeer voor BLOX en BTC Direct.

“Maar de onderliggende technologie van crypto is dan weer wel heel geschikt voor betalingen. Enerzijds omdat transacties onmiddellijk gebeuren en zonder hoge kosten, maar ook omwille van het decentrale aspect van blockchain. Met je vermogen aan cryptomunten ben je voor niets afhankelijk van het bankensysteem, want je downloadt gewoon een gratis app en je kan er meteen mee aan de slag. In heel veel landen wereldwijd is de toegang tot dat systeem beperkt en dan kan crypto een oplossing bieden. “

AW: We zien al wereldwijd een opkomst van crypto als betaalmiddel en het lijkt vooral dat Meta daar een voortrekkersrol speelt. In de Verenigde Staten test het bedrijf een systeem waarmee je in WhatsApp kan betalen met crypto

“Klopt, Meta maakt gebruik van een zogenaamde ‘stable coin’ en dat is echt de sleutel die crypto interessant maakt voor betalingen. Een stable coin volgt een munt zoals de euro of dollar waardoor hij constanter blijft in waarde. Je koopt dan met geld die stable coin om dan van de voordelen van de meeste voordelen van cryptobetalingen te genieten.”

whatsapp crypto
Meta test alvast betalingen via crypto in WhatsApp

AW: Maar het gaat Meta niet van een leien dakje. Het bedrijf wil een eigen cryptomunt introduceren, maar die is uitgesteld. Er zijn ook twijfels bij financiële regulators en het bedrijf heeft de diensten al meermaals een nieuwe naam gegeven voor ze goed en wel gelanceerd zijn.

“Dat is inderdaad zo en voorlopig gaat het ook om een beperkte test in de Verenigde Staten en Guatemala. En er is nog een bedenking, want Novi (zo heet de de digitale portefeuille van Meta, nvdr.) werkt ook niet decentraal, wat atypisch is voor crypto. Dat wil zeggen dat Meta meer touwtjes in handen houdt en dat brengt mogelijk nadelen. De dienst kan platliggen en Meta kan makkelijker gegevens verzamelen over gebruikers.”

“Toch denk ik wel dat dat het er komt, omdat Meta een grote techspeler is die dat zal doordrukken. Op termijn denk ik ook dat het betaalsysteem, eens het goed en wel beschikbaar is, positief kan afstralen op de cryptomarkt in zijn geheel. En zeker als mensen ook zien dat het werkt en dat een belangrijke naam – eentje waarbij ze meerdere sociale media-accounts hebben – crypto omarmt. “

AW: Overwegen jullie eigenlijk om een eigen Nederlandse app te maken voor betalen met stable coins, of misschien kan het een functie worden voor BLOX?

“We houden het zeker in de gaten zodat we er eventueel op kunnen inspelen zodra er nog meer vraag naar komt. Maar op dit moment zijn er geen concrete plannen. Of het een functie van BLOX kan worden, dat lijkt me niet. Een belangrijk onderdeel van de beveiliging van BLOX is dat je cryptomunten niet kan verzenden naar een andere wallet. Je kan ze alleen omzetten naar euro en dat geld dan overschrijven naar je eigen geverifieerde bankrekening.”

Virtuele huizen en NFT-kunst

AW: Cryptobetalingen gaan ook belangrijk worden in de metaverse. Ofwel virtuele werelden die je kan bezoeken met een virtuele reality-headset. Je zal samen met je vrienden in een virtuele kroeg kunnen zitten om dan met crypto te betalen. Bedrijven kondigen ook producten aan die gericht zijn op de metaverse. Gaat dit concept een breed publiek aanspreken?

“De metaverse wordt soms nogal snel afgeschilderd als een buzzword en een tijdelijk trend. De belangrijkste stappen voor de metaverse zijn al gezet met de enorme populariteit van sociale media. Er zijn al mensen die op vakantie gaan om achteraf leuke plaatjes op Instagram te zetten. Ons leven is al sterk gedigitaliseerd en het ook echt virtueel beleven is dan geen al te grote stap meer. “

Kies voor de meer gevestigde projecten en investeer alleen datgene wat je bereid bent te verliezen. Verkoop zeker niet je huis om dan een virtueel huis in de metaverse te kopen.

Axel van den Bogaard

“Het is ook niet dat de metaverse pas een succes kan worden genoemd als ook je grootmoeder en tante dagelijks een headset opzetten. Om te beginnen zie ik het als een niche dienen, maar het zou ook tot een soort luxeproduct kunnen uitgroeien. Nu zien we al dat de rijken der aarde virtuele grond en huizen kopen en dat bekende rappers crypto en NFT’s in de etalage zetten.”

AW: Mensen geven al miljoenen uit aan objecten en virtueel bezit. Dat lijkt natuurlijk erg onverstandig, of is er toch een manier waarop zo’n investering goed kan uitdraaien?

“Het is een heel groot risico en maar een heel kleine groep van die investeerders gaat er strak de vruchten van plukken. Niet alle diensten die digitale huizen en grond verkopen gaan straks overleven en als zo’n dienst wordt opgedoekt, gaat ook je investering in rook op. Het was net als in 2017 toen veel cryptovaluta zijn verschenen. Een paar ervan zijn toen heel groot geworden, maar een groot deel is gewoon doodgebloed.” 

Heel wat techbedrijven richten zich plots op producten voor de metaverse

“Los daarvan denk ik wel dat het een interessant markt is die ontwikkelt, maar doe dan vooraf goed onderzoek voor je erin stapt. Kies voor de meer gevestigde projecten en investeer alleen datgene wat je bereid bent te verliezen. Verkoop zeker niet je huis om dan een virtueel huis in de metaverse te kopen.”

AW: We zien ook steeds meer plaatjes verschijnen, digitale kunstwerken waarbij uitwisseling en eigendomsrechten in verbinding staan met de blockchain. NFT’s zijn de voorbije maanden sterk gegroeid, ook al blijkt uit informatie in Google Trends dat de interesse in NFT’s ondertussen weer is afgenomen.

“De achterliggende techniek waarmee je digitale objecten onderling uitwisselt en je eigendomsrechten kan vastleggen, is erg waardevol. Dat zal zeker een blijver zijn, maar of het op termijn vooral voor digitale kunst wordt gebruikt is twijfelachtig. We zien we dat alle cryptovaluta waarmee je NFT’s koopt in waarde zijn gestegen.”

Crypto en de BLOX-app

AW: Sinds ik vorig jaar met je collega Toon Schraven sprak is er ook bij BLOX wel wat veranderd. Er zijn meer cryptomunten bijgekomen in de app, maar hoe maken jullie die selectie?

“Er zijn veel factoren die een rol spelen. We kijken enerzijds naar de vragen vanuit onze community, want munten waar veel vraag naar is komen bij ons in het vizier. Maar toch zijn er ook praktische zaken die een rol spelen. Er moet ten eerste genoeg handelsvolume zijn zodat het ook gekocht en verkocht kan worden. We vermijden ook cryptomunten die enkel op één beurs te verkrijgen zijn en kijken altijd naar het concept en het team achter een bepaalde cryptomunt.

“We gaan geen valuta aanbieden waarvan we al op voorhand zeker weten dat er problemen mee zijn. Maar het aanbod blijft wel groeien. Vorig jaar hadden we een aanbod van 30 en nu van 55 cryptomunten.”

AW: Crypto is bij jongeren ook erg populair, maar tegelijk zijn ze soms te jong om de risico’s in te schatten. Wie moet jongeren daarop wijzen?

“Ik zie daar een rol voor apps als BLOX, maar ook voor ouders en scholen. BLOX sponsort bijvoorbeeld de Belgische voetbalteam Club Brugge en dan weet je dat je ook onder meer jongeren bereikt. Wij wijzen in onze app regelmatig op risico’s aan de hand van meldingen, maar de ouders kunnen ook een grote rol spelen, net zoals je jongeren met geld leert omgaan. Met de hoge inflatie is het voor iedereen aangewezen om op één of andere manier te investeren, maar het is aan ouders om bij hun kinderen een oogje in het zeil te houden. Daarnaast zouden ook scholen een rol kunnen spelen.”

BLOX is een Nederlandse dienst die zelf zijn app ontwikkelt

AW: Ik sprak vorig jaar met Toon Schraven ook over nieuwe functies die BLOX mogelijk wil uitrollen, zoals een feature om limietorders in te stellen of automatisch maandelijks aan te kopen. Maar voorlopig zijn deze functies nog niet in de app beschikbaar.

“Klopt, we doen de ontwikkeling volledig zelf en de ene nieuwigheid is al wat tijdrovender om goed te krijgen dan dan de andere. Die dingen staan nog steeds op het verlanglijstje, maar het is ook altijd een prioriteit dat zo’n nieuwe functie goed werkt en dat stabiliteit van de app niet in het gedrang komt.”

“Momenteel focussen we ons op prijsnotificaties. Je kan daarmee voor een bepaalde cryptomunt een prijs opgeven en als die wordt bereikt, krijg je een meldingen. Dat zijn handige herinneringen om te kopen of verkopen, maar ze zijn minder dwingend dan een limietorder. Wanneer een bepaalde prijs bereikt is, kan je op het moment zelf overwegen wat je zet zal zijn.”

AW: En hoe belangrijk is jullie support en het feit dat vragen van jullie gebruikers tijdig worden beantwoord? 

“We willen de app laagdrempelig maken, maar dat betekent ook dat we onze gebruikers moeten kunnen begeleiden. We geven geen advies over investeren, maar mensen moeten makkelijk kunnen aankloppen als ze bepaalde technische vragen hebben.”

AW: Staan jullie eigenlijk veel in contact met gebruikers?

“Ja, ik doe graag een omroep om via onze website contact op te nemen bij feedback en ideeën voor de app. Je kan kan ook altijd suggesties doen over het aanbod op BLOX, want zoals gezegd houden we daar ook rekening mee.”

AW: Erg bedankt voor dit gesprek.

“Jij bedankt.”

Wat denk jij van de bevindingen van Axel van den Bogaard over NFT’s en crypto als betaalmiddel? Ben jij een BLOX-gebruiker en welke functies zou jij graag in de app zien? Deel jouw mening in de reacties onderaan dit artikel.

BLOX Crypto en Bitcoin Trading

BLOX (Weareblox) - bitcoin & other crypto currency

8,2
Gratis
Via Google Play

Dit weekthema wordt gesponsord door BLOX. BLOX heeft geen invloed op de inhoud van de artikelen die de redactie van Androidworld publiceert.

Heb je tips of ideeën?

Androidworld is de grootste Android-community van Nederland en België. We doen dit dus samen! Heb jij dus een vraag over het onderwerp dat we bespreken tijdens de themaweek of juist ideeën of tips? Laat het dan weten in de reacties onder dit artikel. Je kan ons ook mailen via dit e-mailadres of een berichtje achterlaten op FacebookInstagram en Twitter. Daarnaast kan je ons vragen stellen via deze Telegram-groep. Wil je liever één van de redacteuren een tip sturen? Dan kan ook!

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

0

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

8 april 2022, 18:01

Wat was de gedachte achter dit “interview” Hey Blox we weten nog een leuke advertentie vorm? Jullie zeggen wat over nft’s want die zijn hip en zo werken we naar de promotie van jullie app. Dit soort advertorials zijn al net zo kwalijk als het promoten van gokken in de Gov. of poker advertorial. Als je dan ove nft’s wilt schrijven en eenredaxctioneel van maakt laat dan meerder experts aan het woord. En niet alleen de content marketeer voor BLOX en BTC Direct. Of noem het gewoon een advertorial.

6 april 2022, 20:20

We beleven momenteel de grootse energie crisis in decennia, en er wordt geen enkele critische vraag gesteld over het stroomverbruik van crypto mining ?

Gewist profiel
6 april 2022, 18:32

Wat een raar artikel dit hebben ze niks beter te doen met hun meta leven