Het Nederlandse Blox is een app die handelen in cryptomunten voor totale leken veilig en toegankelijk wil maken. Maar is het wel echt veilig om cryptomunten te verhandelen als het allemaal makkelijk kan met de telefoon in de hand? Wij gingen een gesprek aan met Toon Schraven van het Nederlandse BTC Direct.
Nederlandse Blox-app
De koers van cryptomunten gaat de afgelopen maanden de hoogte in naarmate steeds meer mensen de weg vinden richting digitale munten als Bitcoin en Ethereum. Cryptovaluta komt dus steeds minder vaak alleen terecht bij een kleine, niche doelgroep van geïnteresseerden die zich er helemaal in willen verdiepen.
Niet iedereen is helemaal mee met complexere hulpmiddelen om veilig cryptomunten uit te wisselen, zoals de zogenaamde ‘hardware wallets’ en hun ‘seed phrases’, maar daarom wil men wel zelf Bitcoin aanschaffen in de hoop dat de waarde van hun portefeuille zal stijgen.
Blox is een app van het Nederlandse BTC Direct en de app wil graag die nieuwe doelgroep aanspreken. Je maakt een account met een wachtwoord, vervolgens moet je jezelf verplicht identificeren door snel een foto te nemen met je identiteitskaart en je kan beginnen handelen in cryptomunten. Dat kan al met lage bedragen van vijf euro en je betaalt telkens 1 procent van het bedrag als transactiekost. Vervolgens volg je de koersen en zie je in de app hoe jouw kluis van cryptomunten het ervan afbrengt.
“We hebben vier jaar geleden onderzoek gedaan naar onze gebruikers, en we zagen dat een hele grote groep helemaal niet zo technisch onderlegd is, maar dat ook deze doelgroep toegang wil krijgen tot de markt van Bitcoin.” Aan het woord is Toon Schraven, het hoofd van marketing en communicatie bij BTC Direct.
“We vonden toen dat dat eenvoudiger moet kunnen, want een eigen wallet is niet voor iedereen geschikt. Dat is namelijk complex en het vraag heel veel verantwoordelijkheid. Verder merkten we dat er vraag is naar een mobile first-aanpak. Die inzichten hebben we gecombineerd, en zie daar: Blox.”
Toon Schraven is het hoofd van marketing en communicatie bij BTC Direct
Veiligheid en eenvoud?
AW: Een makkelijke app is natuurlijk iets wat iedereen wil, maar is het wel zo’n goede zaak dat Blox eenvoudig werkt? Even een account maken, jezelf snel identificeren en beginnen handelen. Gaan eenvoud en veiligheid wel hand in hand?
“Dat is vooral een publieke opinie die stevig gevoed wordt door de media die zelf weinig kennis heeft over cryptocurrencies. Het is inderdaad al weleens mis gegaan in de cryptomarkt, maar dat is dan vooral door mensen die hebben aangetoond dat ze niet voldoende kennis hadden over het zelf bewaren van hun tegoeden en er ook niet de verantwoordelijkheid van konden dragen. Blox is juist voor die mensen het geschikte product. Wij doen het namelijk voor jou. Ik durf zeggen dat Blox voor 95 procent van de mensen de veiligste oplossing is. Als je een fout maakt met je eigen beheer, dan is dat ook onomkeerbaar.”
AW: Wat zijn dan dingen die je kan fout doen als je zelf je munten beheert met een fysieke wallet of andere oplossingen?
“Ik ben er zelf slachtoffer van geworden. Eind 2013 of begin 2014 heb ik zelf cryptomunten gekocht, maar ik ben toen het wachtwoord van die portefeuille vergeten, waardoor ik de toegang volledig ben verloren. Vandaag druk je met Blox op ‘Wachtwoord vergeten’ en je maakt een nieuw aan. Het is een van de meest voorkomende fouten bij mensen die een wallet hebben. Daarnaast gebeurt het ook dat het apparaat dat toegang geeft tot de coins kwijtraakt. Er zijn heel veel van dat soort van verhalen en sommige bereiken ook de media omdat het om miljoenen gaat.”
AW: Maar de fout ligt toch niet altijd bij de personen die munten voor eigen beheer aanschaffen? In het verleden zijn exchanges, zoals Blox er een is, toch ook al het slachtoffer geweest van hackingaanvallen. Kan jullie app met zijn eenvoudige werking niet het doelwit worden?
“Gelukkig is dat in ons geval niet echt een vrees. Dat komt omdat hackers er baat bij hebben om zo’n aanval uit te voeren als coins online toegankelijk zijn, om dan de coins naar hun eigen wallet te sturen. In het geval van Blox staan die coins niet online. Slechts een heel klein percentage voor directe liquiditeit, dus om ze direct te kunnen uitleveren. Onze coins worden veilig offline opgeslagen en kunnen alleen verzonden worden als meerdere personen op eenzelfde moment de transactie ondertekenen. Het merendeel van de investeerders in crypto kan het zelf dus niet veiliger bewaren en er is ook geen aanleiding om Blox te viseren.”
AW: In Blox is er de optie om tweestapsverificatie aan te zetten, maar als hackers toch toegang weten krijgen tot een individueel account, wat kunnen ze dan?
“Als ze er in slagen om een account te hacken dan kunnen ze zien welke cryptomunten je bezit en ze kunnen je transactiegeschiedenis bekijken. Ze zien dus alles wat de gebruiker ziet in zijn of haar app, maar ze kunnen ook alleen doen wat de gebruiker doet. Dat is cryptovaluta omzetten naar euro en geld versturen naar de bankrekening van die gebruiker. Dus voor alle duidelijkheid: niet naar hun eigen bankrekening. Je moet een bankrekening namelijk eerst verifiëren in Blox door een overschrijving te doen.”
AW: En de bekende exhanges zoals een Binance, kan een hacker daar dan wel zomaar cryptomunten verkopen om het geld over te schrijven naar zijn eigen rekening?
“Ja daar loop je dat risico absoluut. Als het om essentiële bedragen gaat en je bent geen actieve trader, met andere woorden je houdt de Binance-app niet de hele dag in de gaten, dan zou ik nooit mijn tegoeden bij zo’n partij durven laten staan. Ik zeg dat niet om iedereen te waarschuwen en naar Blox te sturen, maar het zijn wel de feiten. Het is in de geschiedenis best vaak voorgekomen. “
Nieuwe start
AW: Hoe staan jullie als Nederlandse speler ten opzichte van grote internationale namen?
“Onze Nederlandse identiteit beschouwen we wel als een troef, en doordat onze app minder complex is dan bijvoorbeeld Binance, kunnen we in principe een bredere doelgroep aanspreken. Apps als Binance spraken voornamelijk de cryptokenners, aan die de complexe features snappen en volledig weten hoe het crypto traden werkt. Bij ons kan die ervaren trader ook terecht, maar mensen die niet die ervaring hebben ook.
AW: De afgelopen maanden is er een groeiende aandacht geweest voor cryptomunten. Door die stijgende vraag heeft de Blox-app zelfs problemen ervaren met de server en transacties die niet konden worden uitgevoerd. Wat was daar precies aan de hand?
“Een serverprobleem is niet het juiste woord. Kijk, Het is belangrijk dat er geen downtime is, want we beheren namelijk de tegoeden van gebruikers. En als er wel downtime is dan is dat bijna altijd op cruciale momenten waarop enorm veel gebruikers tegelijk actief zijn in de app. Op dat moment was er een overload van de app. We hadden al gerekend op groot succes, want we begrijpen de markt natuurlijk en hebben ons product daaraan aangepast.”
“Maar deze aantallen hadden wij niet zien aankomen. We hebben dus moeten boeten omdat er op twee van zo’n cruciale momenten net downtime was. Dat was bij de pump and dump [wanneer gebruikers massaal een cryptomunt kopen om hem dan snel weer te verkopen, nvdr.] van eerst ‘Dogecoin’ en daarna ‘Ripple’.”
AW: Blox is een tijdje ontoegankelijk geweest omdat jullie verbeteringen hebben voorbereid. Nu is de app wel weer toegankelijk, maar wat hebben jullie dan juist aangepast?
“We hebben er ook een aantal blogartikelen over geschreven en ik nodig je zeker uit om die te lezen. het belangrijkste wat we in de beginfase hebben gedaan, is focussen op de bestaande gebruikers en nieuwe gebruikers lieten we een tijdlang niet toe.
We hebben ook een aantal verbeteringen uitgevoerd van functies die veel data vragen, zoals het controleren van de koersen wat op een halve dag meer dan een miljoen keer werd gedaan. Het minimumbedrag waarmee je kan aankopen is ook van één euro naar vijf euro verschoven. De servercapaciteit hebben we ook nog meer opgeschaald, het support-team is uitgebreid, en ook het ontwikkelaarsteams is in aantallen verdubbeld.
We zijn dus helemaal klaar om mensen te ontvangen en we we hadden een heel lange wachtlijst van gebruikers die we inmiddels hebben afgewerkt. Er komen nu elke dag duizenden mensen bij.”
Cryptostormloop
AW: Je zegt dat het aantal supportmedewerkers is uitgebreid, maar waarvoor kan je terecht bij die support? Is dat voor adviezen over welke munten je op dat moment beter wel of niet kan kopen?
“Nee dat zou een mooie dienstverlening zijn, maar dat kunnen we helaas niet doen, want dan kunnen we daar ook voor verantwoordelijk worden beschouwd wanneer het fout gaat. We hebben de duidelijke disclaimer: ‘investeer nooit meer dan wat je bereid bent om te verliezen’. Wij bieden een technisch platform en de risico’s zijn voor de gebruiker. De support-medewerkers zijn er dus vooral om te ondersteunen bij de dienstverlening. Wanneer er een probleem is met inloggen of betalingen, dat soort zaken.”
AW: Wat was volgens jou de oorzaak van de stormloop die dit jaar is ontstaan? Goede berichten rond Bitcoin, de plotse aandacht voor ‘Dogecoin’, één van de alternatieve coins?
“Wel, Dogecoin kan je uitsluiten, want als er plots een stijgende populariteit is dan begint die altijd bij Bitcoin. Het belangrijkste argument voor dit succes heeft met de fundamenten van Bitcoin te maken. Eigen lijk, hoef je maar twee dingen te onthouden over Bitcoin. Als eerste dat het decentraal is, en niemand zit dus aan de knoppen om iets aan het Bitcoin-protocol te wijzigen. Er is geen centraal instituut als een centrale bank die geld blijft bijdrukken waardoor het minder waard wordt.”
“Als tweede is er dan ook de schaarste. Er worden maar 21 miljoen Bitcoin gemaakt en daarna stopt het. Gelukkig kan je Bitcoin blijven opdelen, want als het te veel waard wordt kan je er bijvoorbeeld geen brood meer mee kopen. Dat opdelen zegt natuurlijk niets over de schaarste, want die blijft. Elke vier jaar vindt er een halvering plaats en neemt het aanbod af. Als dan de vraag ook gelijk blijft, stijgt de prijs. Vervolgens krijg je meer vraag en stijgt de prijs nog verder en ontstaat er een katalysator. Dat is dus nu het geval.
Toch is er nog meer aan de hand, want met deze bull run [een langere periode waarin de prijs stijgt, nvdr] is er iets extra speciaal. Voor het eerst in de twaalfjarige geschiedenis van Bitcoin zien we dat meer institutionele partijen betrokken raken. Bedrijven zetten bijvoorbeeld een deel van hun kapitaal om naar crypto of ze gaan het zelfs faciliteren. Dat merken we bijvoorbeeld bij Visa, Mastercard en PayPal. Dit gaat echt heel groot worden en we zijn nog maar net begonnen.”
Bitcoin als betaalmiddel
AW: Het is inderdaad opvallend dat Bitcoin steeds meer geaccepteerd wordt al betaalmiddel door die grote spelers die je noemt. Je zal ook al met Bitcoin kunnen betalen met Apple Pay en Google Pay zou volgens geruchten snel volgen. Wanneer zal ik met mijn cryptomunten kunnen betalen in Blox?
“Op termijn zal dat kunnen. Maar voor ons is de eenvoud en veiligheid van de app het belangrijkste. En beide beloftes kunnen we maken, juist doordat er geen coins uit de app kunnen. Betalen met Bitcoin vanuit Blox is dus een manier van munten die uit de app gaan.”
AW: Maar kan je het niet net als bij contactloos betalen organiseren, dat het enkel met kleinere bedragen werkt? Is dat niet veiliger?
“Dat zou kunnen, maar het risico blijft even groot als bij grote bedragen, want als je zo’n functie inbouwt, zet je een potentiële deur open voor hackers. Maar goed, ik denk wel dat we tegen afzienbare tijd ermee aan de slag gaan en er een mooi product voor ontwikkelen. We hebben namelijk al wel wat mogelijke oplossingen op de radar waarmee we enerzijds veiligheid en eenvoud kunnen waarborgen en toch die betalingen kunnen mogelijk maken, maar ik kan daar helaas nog niets meer over zeggen. We kijken daarvoor ook naar behoefte in de markt.”
AW: Het klinkt als een interessante verbetering. Zijn er er zo nog manieren waarop je nog meer uit de app kan halen? Ik denk bijvoorbeeld aan ondersteuning voor meer cryptovaluta dan het huidige aanbod van 30 verschillende cryptomunten. Anderzijds zou het ook handig zijn dat je orders kan inplannen.
“Dat zijn twee dingen die je noemt die wij inderdaad al op de planning hebben staan en de bedoeling is dat ze op heel korte termijn worden gerealiseerd. Als eerste kijken we inderdaad of er nog meer coins zijn die we kunnen aanbieden, kijken naar welke onze gebruikers behoefte hebben. Automatische orders zijn zeker ook belangrijk, een zogenaamd limietorder. Het zou ook handig zijn als je een koersdoel kan instellen, dat wil zeggen dat je een melding krijgt, wanneer een bepaalde munt een prijs heeft bereikt die jij hebt ingesteld.”
“We denken ook aan een spaarfunctionaliteit, ofwel de mogelijkheid om maandelijks automatisch een bedrag aan munten te kopen. Het voordeel is dat je er zelf dan niet aan om hoeft te kijken en dan koop je altijd volgens een vast gemiddelde in. Onderzoek heeft aangewezen dat dat de meest effectieve strategie is voor onervaren handelaars die aan crypto willen doen. Dat zijn allemaal functies die we graag willen toevoegen.”
AW: Kan je al iets meer zeggen over wanneer we dit allemaal mogen verwachten?
“Dat is per functie verschillend en afhankelijk van hoeveel belang we eraan hechten. Binnenkort nodigen we alle gebruikers van Blox uit om daarover mee te denken en een stem uit te brengen. We hebben al enig inzicht verworven op basis van onze Q&A’s die we iedere maand met de gebruikers organiseren. Heel vaak zijn er namelijk bij die vragen verzoeken bij voor nieuwe functies.
Nu gaan we een shortlist maken van mogelijke functies die we met onze gebruikers delen zodat ze hun stem kunnen uitbrengen. Daarna gaan we met het ontwikkelaarsteam en marketingteam terug naar de tekentafel en kijken we welke nu echt prioriteit hebben. Belangrijk is ook hoe veel tijd elke functie kost om te maken. Sommige van de dingen die ik genoemd heb kan je volgende maand verwachten en op andere zal je een halfjaar moeten wachten. Ik kan al wel zeggen dat er zeker op heel korte termijn meer verschillende coins komen.
AW: Toon Schraven, bedankt voor dit gesprek.
“Graag gedaan.”
BLOX Crypto en Bitcoin Trading
BLOX (Weareblox) - bitcoin & other crypto currency
Themaweek op Androidworld
Dit artikel is onderdeel van de themaweek over cryptocurrency op Androidworld. Heb jij een vraag over het onderwerp dat we bespreken tijdens deze themaweek of juist ideeën of tips? Laat het dan weten in de reacties onder dit artikel. Je kan ons ook mailen via dit e-mailadres of een berichtje achterlaten op Facebook, Instagram en Twitter. Daarnaast kan je ons vragen stellen via deze Telegram-groep of deze Signal-groep. Wil je liever één van de redacteuren een tip sturen? Dan kan ook!
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Geen 2FA maar wel zijn verhaal klaar om het keihard recht te lullen.. “Nee ze kunnen alleen maar al je data zien maar ze kunnen er niets mee”.. ehm, dat is een data-lek voor die gebruiker. leuk man. En dat alleen omdat je te beroerd bent 2FA mogelijk te maken voor een app waarvan je een aantal regels terug nog loopt te verkondigen dat beveiliging zo belangrijk is.
Heb hier een tijdje mee gehandeld maar de fee is echt te hoog. Dit is alleen interessant als je iets koopt en vasthoudt tot je voldoende winst hebt.
bitvavo is ook een erg fijne app. en maar 0,25% transactie kosten
En wat is hier nu het verschil ten opzichte van LiteBit? Die doen exact hetzelfde?
Alles van waarde is over een paar jaar waardeloos je heb er verder niks meer aan. Gaat met veel dingen straks zo geen eigen auto bezit meer, ook huizen dat gaat niet meer je eigendom worden gaat allemaal veranderen. En mensen worden overbodig dat is de laatste stap. Dan ben jij niets meer waard
Gewoon de Binance of Kucion app gebruiken. Zit er ook geen andere app(partij) tussen
Succes, en nodig je ons tegen die tijd uit op je jacht?
Super fijne app. Gebruik hem al enige tijd!
Makkelijke app, verificatie ging goed.
Meteen even uitproberen.
Over een paar jaar kijken voor een mooi jacht….?