Samsung Galaxy S24: nu met korting oplopend tot €576!

Hoe lang gaat een smartphone mee?

Laura Jenny
Laura Jenny
18 september 2021, 18:00
4 min leestijd
Hoe lang gaat een smartphone mee?

Lees verder na de advertentie.

Als je een smartphone koopt, dan kijk je naar specificaties. Wat heb ik nodig, wat kan het toestel en welk prijskaartje hangt daaraan? Wat veel consumenten over het hoofd zien, dat is de levensduur van een telefoon en die zit hem lang niet altijd in de hardware. Dit is hoe lang een smartphone ongeveer meegaat.

Levensduur van een smartphone

Er is veel wat je zelf kunt doen om te zorgen dat je telefoon lang meegaat. Sommige mensen stoppen hun telefoon zelfs in een washandje, om maar te zorgen dat er geen krassen op het toestel komen. De meeste mensen hebben een hoes of case om hun smartphone gedaan, zodat de kans wordt verkleind dat het scherm bij een val aan gruzelementen is.

Daarnaast kun je zuinig omgaan met je batterij, door het toestel niet constant in de lader te steken en te zorgen dat je niet steeds van 0 procent naar 100 gaat maar af en toe wat bijlaadt. Er is dus wel iets zelf te doen aan de duur van je smartphone, maar zeker is dat na twee jaar de accu van je telefoon minder lang zal meegaan dan in het begin.

Wanneer geeft de hardware het op?

De lithium-ion-accu van smartphones heeft namelijk maar een maximaal aantal levenscycli en naarmate je een telefoon langer gebruikt kan de accu in zo’n mate versleten raken, dat je telefoon in feite onbruikbaar wordt. Wanneer dat moment komt, zal veelal afhangen van jouw gebruik en je gewoontes met opladen.

Een accu kan in het allerslechtste geval na drie jaar hopeloos versleten zijn, maar er zijn evengoed gevallen waarbij een vijf jaar oude telefoon nog vlot de dag doorkomt. In dit artikel geven we tips om slim met je accu om te springen.

Een ander element dat de levensduur van je telefoon bepaalt, is de manier waarop je omgaat met de opslag. Zodra je geheugen vol is, kan je telefoon trager gaan werken, en er is dan ook geen ruimte meer voor software- en appupdates. Je zal dan snel merken dat je telefoon in een soort van aftakelproces terecht komt. In dit artikel leggen we je uit hoe je je telefoon er bovenop kan helpen.

Telefoon-updates

Een telefoon heeft regelmatig updates nodig van de software om te zorgen dat hij vernieuwingen in apps kan bijbenen. Daarnaast zijn beveiligingsupdates essentieel om te zorgen dat je veilig en alleen gebruik blijft maken van je smartphone. Het is aan fabrikanten om met deze soorten updates te komen en daarin zit nogal wat verschil.

De ene fabrikant belooft een smartphone jarenlang te blijven ondersteunen, terwijl een ander daar aanzienlijk minder moeite voor doet. Samsung koos ervoor om telefoons vier jaar lang van beveiligingsupdates te voorzien, en OnePlus doet hetzelfde voor zijn vlaggenschepen. Daarnaast zijn er merken als Xiaomi en OPPO die hun smartphones drie jaar lang van nieuwe patches voorzien. 

5 jaar ondersteuning?

Toch is het nog steeds de industrienorm dat Android-fabrikanten hun smartphones maar minstens twee jaar van updates moeten voorzien, en dat met patches per kwartaal. Al werken beleidsmakers in de EU wel aan een wet die fabrikanten dwingt om smartphones vijf jaar lang te ondersteunen. Voor de Duitse overheid mag het zelfs gerust zeven jaar zijn.

oneplus updates

Als ook die beveiligingsupdates stoppen, dan heb je waarschijnlijk niet van de ene op de andere dag een virus op je smartphone staan. Wel zullen hackers er hard aan werken om een zwak te vinden, dus na een paar maanden wordt je telefoon met de dag onveiliger. Wil je liever geen risico lopen dat je smartphone al na twee jaar onveilig wordt, dan kun je het beste kiezen voor een smartphonefabrikant die langere garanties geeft. 

Een tweede leven

Is de accu van je telefoon na enkele jaren versleten en je krijgt al lang geen beveiligingsupdates meer? Misschien wordt het dan wel tijd voor een nieuwe telefoon? Voor de aanschaf van een nieuwe smartphone laat je je het beste adviseren met de uitgebreide reviews van Androidworld. Al betekent dat nog niet dat je oude telefoon daarom per definitie waardeloos is. Je kan hem gerust voor iets anders gebruiken. Kijk daarvoor naar deze acht tips. Daarnaast heeft je oude telefoon ook vaak een omruilwaarde bij je provider, of rechtstreeks bij de fabrikant als je een nieuwe koopt.

Volgens een AW Poll die we regelmatig herhalen, gaan de smartphones van Androidworld-lezers steeds langer mee. Hoe lang gebruik jij je telefoon al, en hoe lang hoop je hem nog te gebruiken? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

0

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

20 september 2021, 11:08

Ieder jaar wel een nieuwe, vind de techniek gewoon leuk. Nu een Flip 3

20 september 2021, 10:49

Heb nog steeds een oneplus X, bijna 6 jaar oud, draait nu op lineage 18, originele accu die altijd maar tot 80% is geladen en nog 94% gezond volgens accubattery, dus ja, topaankoop voor 249 destijds ?

19 september 2021, 20:29

Ik hecht veel waarde aan mijn huidige smartphone, de OnePlus 3 en heb hem dan ook al meer dan 5 jaar. Gelijk gekocht tijdens de introductie. Dit is pas m’n 3de toestel na de Samsung S1 en S3. De batterij van m’n OP3 was na 2.5 jaar aan vervanging toe en heb ‘m laten vervangen. Dit was best prijzig en de accu was niet van dezelfde kwaliteit als de originele. Toen maar verdiept in het zelf repareren en verschillende onderdelen zelf vervangen. Na de laatste beveiligings update in oktober 2019 overgegaan naaar LineageOS 17.1 en ondertussen draait m’n OP3 op 18.1. Toestel werkt nog steeds top en voelt nog net zo snel aan als in het begin. Voor mij is het ondertussen een uitdaging geworden om zo lang mogelijk met het toestel te doen. En ja, ik hou steeds bij welke nieuwe smartphones er maandelijks uitkomen en dat kriebelt zeker om er één aan te schaffen. Sneller, betere accu’s, betere camera’s. Maar ben tot op heden nog steeds tevreden met m’n OP3. Waar ik nu naar uit kijk, is de Google Pixel 6 Pro en volgend jaar de OP10 Pro. Als deze mij kunnen overtuigen qua specificaties, dan zal ik waarschijnlijk overstappen naar een nieuwe. De prijzen rijzen de pan uit de laatste jaren. De vernieuwingen zijn ook niet meer wat het geweest is. Dus zolang je mee kunt met je huidige toestel moet je dat zeker niet laten. Ook goed voor je portemonnee.

19 september 2021, 18:15

Ik wissel elke 3 jaar van toestel, van diverse Nokia’s naar S2, S5, S8+ en nu S10 Lite. Ik koop nooit meteen na het lanceren, maar wacht een paar maanden. Dan koop ik hem vaak via Marktplaats van een spijtoptant of iemand die hem bij zijn abonnement kreeg maar niet zelf wil houden, of via een interessante aanbieding. De oude wordt dan weer verkocht.

19 september 2021, 15:10

Ik heb een OnePlus 6T, twee jaar geleden tweedehands gekocht van een collega. Daarvoor had ik een OnePlus One. Die laatste draaide op LineageOS en deed het nog prima.

Zolang mijn toestel het goed en soepel doet en ook nog updates ontvangt koop ik geen andere. Als mijn 6T geen updates meer krijgt vanuit OnePlus, zal ik gaan kijken naar LineageOS. Pas als hij technisch niet meer meekan, zal ik een andere aanschaffen.

Ondertussen volg ik wel de ontwikkelingen, zodat ik tegen die tijd weet wat ik hebben wil.

19 september 2021, 13:59

Ik heb dit jaar m’n in 2016 gekocht S7e ingevuld voor een S21+. Ik zou best vaker willen wisselen, maar vindt het doodzonde van het geld. Bovendien deed het ding het nog prima.
Mijn ega heeft nog een Oneplus One, die je destijds op inschrijving kon kopen. 299 euro in 2013. Ze wil nog steeds niet over en is nog steeds tevreden.

19 september 2021, 13:44

Wat ik mis in dit artikel is hoe eenvoudig je bij een van de vele smartphone fix adressen voor een paar tientjes een nieuwe batterij en/of een nieuw scherm laat plaatsen. Binnen 10 minuten sta je weer buiten met een vertrouwde telefoon die voelt als nieuw. Niet iedere smartphone gebruiker heeft perse de snelste nieuwste processor met mega geheugen nodig.
Groet uit Italië

19 september 2021, 13:41

Na twee jaar ga ik bewust kijken wat er te koop is op dat moment en welke ontwikkelingen er spelen. Verder heb ik een vast rijtje hard en software vereisten waaraan een telefoon moet voldoen. Als de telefoon niet fysiek kapot gaat dan vervang ik hem meestal rond de drie jaar. Maar ook al twee keer meegemaakt dat moederbord breuk en vesplinterd scherm mij noodzaakten om direct een ander aan te schaffen na 34 en 26 maanden. Je hebt het niet altijd helemaal zelf in de hand

19 september 2021, 13:28

Omwille totale afschrijving tengevolge totale arbeidsongeschiktheid na een vluchtmisdrijf ben ik me gaan verdiepen in de telecommarkt. Natuurlijk is het dan een droom van af en toe eens uitgenodigd te worden om toestellen te testen voor een review wat kan helpen aan het terugwinnen van het zelfvertrouwen dat je ontnomen is. Omdat dromen nu eenmaal altijd bedrog zijn zoek je zelf dan een weg om je bezig te houden op telecomvlak, vandaar ontzeg ik me zo ontzettend veel waardoor ik toch wel om de vier maanden gemiddeld een ander toestel probeer aan te schaffen en het vorige voor een nette prijs door te verkopen. Morgen wordt mijn Reno 6 pro geleverd en vind de find X3 neo zijn weg naar nieuwe gebruiker. ik kijk er volop naar uit dit toestel te gaan ontdekken en ben vooral benieuwd naar de algemene gebruikservaring en de nakende android 12 update die Oppo vanaf oktober voor de find X3 serie en november naar de Reno 6 serie gaat uitrollen.
Beleef nu eenmaal heel veel plezier aan regelmatig nieuwe toestellen te ontdekken. Een plaatsje in een testpanel zou heel leuk zijn ook al weet ik op voorhand dat platformen zoals AW , android planet, tweakers zich altijd beroepen op hun vaste kennissen en collega’s.

Gewist profiel
19 september 2021, 13:12

Ik geef hem meestal weg na 2 jaar dan neem ik nieuwe nu ze naar 3 jaar update gaan dan hou ik hem langer. Je heb er altijd bij die moeten elk jaar een nieuwe. Maar dat gaat veranderen door het gezeur met china en usa en de chips makers. Europa gaat ze zelf weer maken chips dus ook mobielen. China is op de terug weg. Ze kopiëren alles maar met dump prijzen dat maakt de Europese markt kapot. Maken oke maar niet op steel manier want dat doen ze gewoon.

19 september 2021, 10:34

Ik vindt het leuk om de nieuwste te hebben, ik weet dat de smartphone best lang mee kan. Mijn moeder heeft één van mij.. En die is nu in totaal 5 jaar in dienst..

19 september 2021, 2:40

de batterij van mijn Nokia 8 gekocht in november 2017 is inmiddels aan vervanging toe. hij is op Android 9 op zich nog snel genoeg om jaartje of 1 a 2 mee te kunnen. wanneer hij nog beveiligings updates zou ontvangen had ik er waarschijnlijk voor gekozen om de batterij te vervangen IPV een nieuw toestel te kopen. nu naar de a52s zodat ik komende 4-5 jaar weer updates krijg

19 september 2021, 0:23

Ik wil elk jaar een nieuwe. De oude wordt verkocht.

18 september 2021, 23:06

Motorola G5S van 2017, in 2018 nieuw gekocht. Nu dus 3 jr in gebruik en phone en accu doen het nog prima. Accu gaat gem. 2 dgn mee. Android 8.1 en laatste update aug.2019. Verwacht nog 1 tot 2 jr te gebruiken. EU initiatief om fabrikanten te dwingen voor 5 jr updates sta ik volledig achter; 7 jr m.i. te lang.