De Duitse overheid wil dat smartphonemakers zeven jaar lang beveiligingsupdates blijven uitrollen voor hun telefoons. Wij zijn benieuwd naar jullie mening.
Updates en Android
Updates en Android zijn altijd al hot items geweest op Androdiworld en daarom is het ook goed om te zien dat fabrikanten hier ook meer tijd en energie aan besteden. Zo leidt Samsung de top 10 als het gaat om een goed updatebeleid. Veel Galaxy-telefoons kunnen drie jaar lang rekenen op nieuwe Android-versies en vier jaar lang beveiligingsupdates. Als voorbeeld: de Galaxy S21-serie krijgt Android 12 in 2021, Android 13 in 2022 en Android 14 in 2023. Samsung geeft zijn high-end Enterprise-smartphones zelfs vijf jaar beveiligingsupdates.
Andere fabrikanten geven ook meer aandacht aan de beveiliging van hun telefoons. OPPO en Vivo verlengden onlangs de termijn voor updates van twee naar drie jaar en OnePlus heeft onlangs ook een aantal wijzigingen in zijn updatebeleid doorgevoerd. Google loopt met zijn Pixeltelefoons nog achter. De zoekgigant garandeert namelijk drie jaar lang Androidversie-updates en minimaal drie jaar lang beveiligingsupdates. Mogelijk zullen de nieuwe Pixel 6-telefoons vijf jaar lang updates ontvangen.
Duitsland gaat nog een stap verder
Duitsland wil nu nog een stuk verder door zeven jaar updates af te dwingen voor smartphonefabrikanten. Dat is langer dan het voorstel van de Europese Commissie dat vijf jaar updates voor klanten garandeert. Tijdens deze periode wil de Duitse overheid dat fabrikanten beveiligingsupdates uitrollen en reserve-onderdelen beschikbaar stellen.
Het is niet eenvoudig om dit te bewerkstelligen want ook chipmakers zoals Qualcomm en MediaTek zullen in dit proces moeten worden betrokken. Daarnaast zullen de telefoons naast zeven jaar beveiligingsupdates ook langer nieuwe versie-updates moeten krijgen. Telefoons die langer beveiligingsupdates krijgen worden langer gebruikt. Maar veel apps zoals WhatsApp ondersteunen oudere Androidversies niet meer, en ook bepaalde functies zullen in oudere Androidversies niet meer werken. Dan nog rijst de vraag, wie gebruikt zijn of haar telefoon zeven jaar lang en wie wil er meer betalen voor langere ondersteuning?
AW Poll
Wat denk jij, is zeven jaar ondersteuning een redelijk voorstel, of ben jij tevreden als fabrikanten vijf jaar lang of minder je telefoon blijven ondersteunen? Laat je stem achter in de poll en vertel ons ook in de reacties.
Deze poll is gesloten
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Een fabrikant wil zoveel mogelijk verkopen. Dat is ondermeer de reden waarom ze updates beperken. Als die fabrikant te lang updates moet geven omdat dit bij wet wordt bepaald, verzinnen ze iets anders om de consument te laten kopen, Bijvoorbeeld de snelheid afknijpen, zoals Apple deed/doet. Uit milieu oogpunt slim van de Duitsers. Dit kunnen ze op hun lijstje zetten om de CO2-afspraken te halen. Dan hoeven ze niet zoveel boeren te onteigenen. Maar ik twijfel aan het effect voor de consument, die (nu nog) niet wil inleveren op innovatie.
Ik zou zeggen dat volmaakte transparantie van een fabrikant over de versie-updates en veiligheidsupdates de eis zou moeten zijn. Dan kun je als consument daar een weloverwogen keuze in maken en ook de bijbehorende prijs voor betalen. Ik vind wel dat een minimum van 3 jaar aan versie updates en 5 jaar aan veiligheidsupdates redelijk is (gerekend vanaf de laatste officiele verkoopdatum en niet vanaf introductie). Maar 7 jaar is wel heel veel en komt met een hoge prijs voor een telefoon die mensen in de praktijk geen 7 jaar zullen hebben.
Aanvullend: Overheid zou eisen mogen stellen aan repareerbaarheid alsook het recht om zelf te repareren met behoud van garantie en statiegeld zodat ongebruikte telefoons niet in een la verdwijnen. De wegwerpmaatschappij moet echt grondig op de schop en het gelul rondom de petflessen (als de supermarkt hem niet herkent mag hij weer mee naar huis) geeft aan dat we NIETS hoeven te verwachten van de corporates en het dus van wetgeving moeten hebben.
7 jaar is te overdreven. 3 of 5 jaar is goed op dit moment.
ik vind de versie updates en stuk minder belangrijk dan de beveiliging updates. als ze dit bijvoorbeeld naar 3 versie en 6 of meer beveiliging zetten zou het voor mij voldoende zijn. buiten de beveiliging updates zouden ze ook het vervangen van de batterij makkelijker moeten maken. mijn ervaring is dat deze na een jaar of 3.5/4 wel aan vervanging toe is. het is leuk dat we de updates lang willen maar dan moeten veel slijtende onderdelen ook makkelijk vervangbaar zijn
Ik begrijp het niet. Een aantal merken nemen hele goede stappen en willen zich hiermee onderscheiden, en dan gaat Duitsland zich ermee bemoeien.
Ik klink misschien als een liberaal, maar laat het lekker de markt bepalen, alleen ingrijpen als het nodig is (bv recht op reparatie)…
In 7 jaar tijd heb je al twee keer de accu hebben moeten vervangen wil het toestel bruikbaar blijven. En dat terwijl de accu moeilijk vervangbaar is. Heb ik liever 5 jaar en een makkelijk te vervangen accu.
ik heb hier niet zo veel vertrouwen in 7 jaar. 3 jaar eerder is beter in 3 jaar veranderd er veel in techniek.
En dan meteen ook kijken naar de herstelbaarheid van de toestellen. Heeft geen zin om wisselstukken te hebben als alles is samengelijmd. En als wisselstukken enkel beschikbaar zijn bij de leverancier.
Uitstekend idee. Een extra stap op weg naar de
niet-wegwerpmaatschappij.
JA !! Dat is zeker een goed idee. versie updates mogen wat mij betreft ook wel wat langer.
Ik denk dat het voor fabrikanten een hele dure grao zal zijn.
Als fabrikant zou ik in Duitsland 1 duur en 1 midrange toestel verkopen and that’s it.
Ik denk dat ze anders alleen maar verlies draaien.
Als de hele EU het gaat eisen….