Als je op zoek bent naar een set oordopjes, dan hoef je daarvoor helemaal niet diep in de buidel te tasten. Je moet wellicht je verwachtingen iets naar beneden schroeven, maar dat lagere segment heeft over het algemeen meer dan genoeg te bieden. We geven vier redenen waarom dat zo is.

Lees verder na de advertentie.
Het leven is al duur genoeg. Dus daarom kan het geen kwaad te kijken naar onderdelen of producten waarop je kunt besparen. En hoewel bijvoorbeeld oordopjes geen spullen zijn die je echt nodig hebt om te kunnen leven, zijn het wel welkome accessoires die het leven op allerlei momenten comfortabeler kunnen maken. Je kunt ze gebruiken tijdens het werk, sporten of gewoon wanneer je buiten wandelt en naar je favoriete podcasts luistert. Meestal zijn mensen geneigd duurdere oordopjes aan te schaffen, maar wij geven in dit artikel vier redenen waarom dat niet hoeft.
1. Specificaties en functies
En voor reden één gooien we belangrijke aspecten meteen op één hoop. Want goedkopere oordopjes zijn de afgelopen jaren flink in kwaliteit gestegen. Je hoeft namelijk niet meer diep in de buidel te tasten om toegang te krijgen tot moderne audiocodecs, bluetoothversies of certificaten voor water- en stofdichtheid. Veel goedkopere oordoppen zullen bijvoorbeeld nog bluetooth 5.0 aanbieden. Maar als je goed zoekt, dan kom je ook varianten met bluetooth 5.2 of zelfs 5.3 tegen (dat is op moment van schrijven de meest recente versie, die onder meer Auracast aanbiedt).
Er zijn zelfs oordopjes die ldac van Sony aanbieden. Dat is een high-res audiocodec die audio in hoge kwaliteit ten gehore kan brengen. Vooral handig voor de muziekliefhebbers onder ons – andere luisteraars doen er goed aan te letten op aptX en diens varianten. Die zijn wat meer geschikt voor games en video. Qua accuduur zien we ook steeds vaker dat oordopjes zelf zes tot acht uur meegaan, terwijl het hoesje tot vaak kan oprekken tot 24 uur. En op het gebied van waterdichtheid is het zo dat ze vaak tegen zweet een regenbuien kunnen. Er echt mee zwemmen is echter een tweede.
Bovendien is het zo dat goedkopere oordopjes steeds vaker actieve ruisonderdrukking aanbieden. Toegegeven, die is niet van de hoogste kwaliteit. Maar als je 100 euro of minder betaalt, kun je dat ook niet verwachten. We zijn allang blij dat we merken dat de audiobeleving niet vertroebelt wanneer we de functie activeren. Verder kun je ook transparantie modi rekenen (die het geluid juist doorlaten) en draagdetectie. Die laatste optie komt nog niet zo heel vaak voor. Maar als dat zo is, dan pauzeert de muziek zelf wanneer je de doppen uitdoet. Superhandig en superluxe.

2. Audiokwaliteit
Vanzelfsprekend is audiokwaliteit enorm belangrijk. Goedkopere oordopjes hebben soms geavanceerde drivers ingebouwd die een flinke boost kunnen geven aan de muziek die je doorgaans luistert. Onze ervaring is dat sommige tonen nog wel eens afgemeten worden (we moeten wel eerlijk blijven), maar qua ruimtelijkheid en diepte hebben we in veel gevallen weinig te klagen. Zeker wanneer de oordopjes in kwestie ondersteuning aanbieden voor meerdere of betere audiocodecs. Binnen de instellingen kun je dan kiezen voor een betere geluidskwaliteit (mits je toestel die support).
De kanttekening hier is dat de drivers van goedkopere oordopjes vaak wat algemeen zijn ingesteld. Dat kun je als een nadeel zien, maar wij omarmen dit voordeel vanwege het veelzijdige karakter van dergelijke dynamische drivers. Ze zijn namelijk geschikt voor een breed scala aan muziekgenres. En laten we eerlijk zijn: ook duurdere oordopjes klinken niet voor elk genre goed. Bij de wat high-end merken kan het gebeuren dat bijvoorbeeld rock en metal aan het kortste eind trekken, terwijl pop, elektronische muziek en aanverwante genres beter uit de bus komen.
3. Goed voor het sporten
Goedkopere oordopjes worden nog wel eens aangeprezen als ultieme sportkompanen. Ze zitten comfortabel (en bieden vaak meerdere rubberen dopjes voor in je oren aan), blijven goed zitten en zijn behoorlijk duurzaam. Aangezien ze dankzij hun ip-certificaat tegen zweet en / of regenbuien kunnen, gaan ze ook niet snel kapot wanneer je je grenzen verlegt op een regenachtige of zware sportdag. Het enige waar je echt even scherp op moet zijn is het feit dat ze tenminste ipx4 als waardering hebben. Dan weet je zeker dat je ze ook tijdens het sporten kunt gebruiken.

4. Minder zorgen tijdens het gebruik
Tot slot: de kosten. We kunnen bij niemand in de portemonnee kijken, maar de lagere kosten voor dergelijke oordopjes zorgen er wel voor dat we de producten (die echt voor dagelijks gebruik bedoeld zijn) zorgeloos kunnen gebruiken. We vinden het minder erg om ze te verliezen of ergens te vergeten, omdat ze gemakkelijker vervangbaar zijn dan modellen van 200 euro of meer. Natuurlijk zal dit voor iedereen anders zijn, maar je begrijpt de tendens. De financiële impact is simpelweg lager. Zo neem je ze wellicht vaker ergens mee naartoe, waardoor je je investering er volop uithaalt.
Voorbeelden van betaalbare oordoppen
Ondergetekende test regelmatig oordoppen variërend van 40 tot meer dan 300 euro. Tijdens mijn werk ben ik regelmatig oordoppen tegengekomen die – ondanks hun lagere prijs – een fijne indruk achtergelaten hebben. Elk product heeft natuurlijk z’n nadelen, maar laat je daarvan niet weerhouden één van de onderstaande setjes eens uit te proberen. De zeven opties staan op volgorde van online (afgeronde) prijzen, op basis van kwaliteit of persoonlijke voorkeur:
- Fresh ’n Rebel Twins Elite (111 euro)
- Teufel Airy TWS (90 euro)
- Anker Soundcore Space A40 (90 euro)
- Sony WF-C700N (89 euro)
- Anker Soundcore Liberty 4 (87 euro)
- Jabra Elite 4 (69 euro)
- Oppo Enco Buds 2 (38 euro)
En jij? Gebruik jij dure of goedkopere oordopjes? Deel het nu in de reacties.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Ik weet dat het smerig klinkt maar het passen van de oordopjes zou voor mij echt een uitkomst zijn. Ze zijn namelijk altijd te groot! Waardoor ik er altijd met 1 blijf zitten.?? Ook de Sony uit de lijst.? Daar mis ik er 1 van.
Alhoewel ik zelf Sony link buds heb die 80 euro waren ipv 150 ( nu gem. 140) gebruikt mijn vriendin de Anker soundcore space A40 naar volle tevredenheid. Als ik de Sony oortjes niet voor een zacht prijsje had gevonden dan was ik ook vorr Anker gegaan.
Ik moet wel zeggen dat ik over het algemeen maar relatief weinig gebruik maak van oordopjes, maar ik gebruik nog steeds de Xiaomi Piston oordopjes die een jaar of zes terug in eens de wereld versteld deed staan met hun prijs-kwaliteitverhouding. Inmiddels heb ik wel een usbc2minijack adapter moeten aanschaffen om ze nog steeds te kunnen gebruiken, maar ze doen het nog altijd èn ze produceren een prima geluid.
Heb sinds kort de Bose ultra open geluid is waanzinnig en dat heb ik met mijn goedkopere oordopjes niet
Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een topmodel van 1 of 2 jaar geleden, die zijn vaak voor relatief lage prijzen te koop. Dan heb je goede kwaliteit en een lage prijs. Grootste nadeel van oordoppen vind ik dat ze smerig worden van het oorsmeer en dus regelmatig schoon gemaakt moeten worden. Daarom gebruik ik een normale koptelefoon.
Sennheiser zijn toch de beste in geluid als je van goede muziek houdt.
Zeker maar dan van de action van 15. Euron Dit omdat ik ze veel verlies
Sorry, maar nee. De goedkope oordopjes kunnen echt niet wat de duurdere kunnen. ANC zit bijv niet op de goedkopere OF niet zoals bij de duurdere.
Ik heb zelf soundpeats. Geweldig voor het geld. Regelmatig in de aanbieding op amazon ook
Ik zou niet zo heel snel voor de duurste oordoppen gaan. De kwetsbaarheid van het product, houdt mij tegen om veel geld aan oordoppen te besteden.
Rolfstone, goede ( en verschillende uitvoeringen ) oordopjes , Nederlands bedrijf met goede service.
Ik heb nu één jaar de Luna en bevalt nog steeds goed.
Qcy zijn goede oordopjes voor weinig.