Nokia maakte in de jaren ‘90, begin jaren ‘00 enorm goede telefoons met dat geweldige spel Snake erop. Het was zo populair, dat Nokia moet hebben gedacht: “waarom maken we niet een handheld-telefoon?” Al gauw was de Nokia N-Gage geboren. Klinkt als een rare naam, maar als je het uitspreekt op zijn engels is het ‘engage’, een meeslepende ervaring dus. Maar, was het dat ook? In deze Flashback Vrijdag kijken we terug op deze bijzondere gametelefoon.
Nokia N-Gage
Momenteel vinden we gamen op een smartphone de gewoonste zaak van de wereld, al missen sommige mensen wel knoppen. Die had Nokia N-Gage wel: heel veel zelfs. Een klein kleurenschermpje in het midden en daaromheen een heel arsenaal aan toetsen: rechts de gewone telefoongetallen en rechts een vierpuntsdruktoets, beltoets, radiotoets en zelfs nog meer. Deze telefoon was dus niet verticaal georiënteerd zoals ongeveer alle telefoons, maar horizontaal. Als we het apparaat met een gamehandheld moeten vergelijken, dan is dat niet de Game Boy, wel de Game Boy Advance.
N-Gage verscheen in 2003 en het was vrijwel meteen al een soort Chrysler Cruiser: of je vindt het een prachtding of je moet er niet aan denken ermee te worden gezien. Het 2,1 inch schermpje met 4.096 kleuren was zo slecht nog niet: sowieso waren de specificaties helemaal niet slecht. Het had een 104 MHz ARM 920T CPU met 3,4 MB intern geheugen en je kon er kaartjes in doen om het geheugen uit te breiden. Je kon ermee e-mailen, je kon er video’s op kijken, radio mee luisteren en zelfs MP3’s mee luisteren. Bluetooth was er ook. De batterij was 850 mAh en daarmee kon je destijds maar liefst een dag vooruit, gamend en al.
Gamen of bellen?
Dat gamen ging best goed (hoewel dat scherm in portretformaat niet ideaal was), de specificaties waren goed, maar het toestel als telefoon was toch wat minder. Je moest het apparaat schuin houden om te bellen, want de speaker en de microfoon zaten aan de bovenkant van het apparaat. Sowieso was de vorm van het apparaat voor velen een probleem: het was ook wel een gigantisch apparaat. Ook hielp het niet dat je elke keer de achterkant eraf moest trekken als je games moest vervangen. Ook waren er niet zo heel veel games en kostten ze meer dan die van Nintendo, wat het al met al niet het meest geslaagde gameproject allertijden maakte.
Jammer, want Nokia wilde het juist opnemen tegen de Game Boy Advance die op dat moment populair was. Echter waren ook nog eens te veel knoppen, waardoor het gewoon niet lekker werkte. Het was dus een combinatie van heel veel dingen die niet lekker gingen. Deze telefoon, die vaak een taco werd genoemd, kende wel nog meerdere varianten. De gewone N-Gage, maar ook de N-Gage QD die in 2004 verscheen. Het mocht echter niet baten, het waren beide apparaten die niet het verkoopsucces wisten te geven waar Nokia zo naar verlangde. In de eerste week nadat het apparaat uitkwam werden er 100 Game Boy Advance-handhelds verkocht voor elke ene Nokia die werd verkocht.
Het apparaat kostte destijds 199 euro los en dat is ook het bedrag dat mensen er nu nog voor vragen op Marktplaats, al kun je hem voor 150 euro ook wel vinden. Ook staan er hier en daar wat games op Marktplaats voor het apparaat, zoals Spider-Man 2, Asphalt en Tomb Raider. Het is op zich een flink bedrag, maar N-Gage is wel een museumstuk. Het is zo’n bijzondere telefoon met zo’n interessante inval. Op zich was het ook een goed idee, dat stond ook niet ter discussie. Een logische stap, maar het was vooral de executie waar het hem aan schortte.
Zou jij het apparaat nu nog kopen, gewoon uit nostalgie en had jij er eentje toen hij twee decennia geleden op de markt was? Deel het nu in de reacties onder dit artikel.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Ik heb hem gehad, om te bellen inderdaad niet handig!
3xxx series waren de beste in die tijd 🙂
Goede oude tijd met veel verschillende telefoons.