YouTube heeft een bijzondere mijlpaal bereikt: meer dan 100 miljoen mensen gebruiken Premium. Heel tof voor YouTube, maar hoe komt het nu precies dat zoveel mensen maandelijks zo’n bedrag van 11,99 euro per maand over hebben voor de dienst?

Lees verder na de advertentie.
Geen Lite meer
Eén van de redenen dat mensen op Premium zijn overgegaan is omdat YouTube helaas is gestopt met het Lite-abonnement. Dat betekent dat het goedkope abonnement waarmee je niet meer naar advertenties hoefde te kijken, maar een pro als YouTube Music niet hebt. Het was een ideaal abonnement, omdat het maar 6,99 euro is en dat is ongeveer de helft van wat het gewone Premium-abonnement kost. Het maakt het, zeker gezien de grote hoeveelheid streamingdiensten bovendien aantrekkelijker om op meerdere streamingdiensten geabonneerd te zijn.
YouTube Music
We noemden het net al even: YouTube Music is een van de voordelen van YouTube Premium. Het is de streamingdienst van YouTube waarmee je muziek kunt luisteren en videoclips kunt kijken. Een soort Spotify, maar dan van YouTube. YouTube heeft ook een versie met advertenties, maar die zonder, de Premium-variant (die je dus krijgt als je een YouTube Premium-account hebt) laat je ook afspelen op de achtergrond, wat handig is bij muziek luisteren, laat je muziek zonder advertenties luisteren en met of zonder videoclip.
Zoveel reclame
De grootste reden waarom veel mensen YouTube Premium gebruiken is eigenlijk niet zozeer uit positieve beweging, maar omdat YouTube de afgelopen jaren zo extreem veel reclames voor zijn video’s laat afspelen, dat je bijna niet anders kunt als je regelmatig video’s kijkt. Eerst was het maar één reclame die je ook nog na drie seconden kon skippen, maar tegenwoordig zijn het meerdere reclames die je lang niet altijd meer kunt skippen. Ook komen die advertenties vaak nog door video’s heen en uiteindelijk heb je dan toch veel tijd verdaan met kijken naar commerciële uitingen waar je eigenlijk niet op zit te wachten. Er was een tijd dat YouTube ook steeds dezelfde slecht gemaakte reclames herhaalde, maar dat is gelukkig nu iets minder hevig.
Offline kijken
Een groot voordeel voor mensen die bijvoorbeeld wel eens vliegen of niet zo’n groot data-abonnement hebben: met Premium kun je je YouTube-video’s ook downloaden. Je kunt ze dan offline kijken. Als MrBeast weer eens een video van 15-20 minuten maakt, dan kun je die dus mooi downloaden voor onderweg naar je werk, zonder dat het je data hoeft te kosten (uiteraard moet je hem dan wel even downloaden wanneer je nog thuis op de wifi zit).
Picture-in-picture kijken
Wil je een YouTube-video kijken, maar ondertussen appen met je vrienden? Dat kan niet, tenzij je een Premium-account hebt. Dan krijg je namelijk een picture-in-picture schermpje met YouTube en kun je rustig andere dingen op je telefoon doen terwijl YouTube lekker doorspeelt. Een luxe die je niet hebt als je het Premium-abonnement niet hebt, en waar mensen vaak pas laat achterkomen, niet begrijpende waarom YouTube niet gewoon klein wordt wanneer ze zelf van app switchen.
Enerzijds zijn er mensen die echt voor de plussen YouTube Premium nemen, omdat ze veel YouTube kijken en het niet erg vinden om ervoor te betalen, maar er zijn ook zeker mensen die het gevoel hebben dat ze haast wel moeten, door de vele commerciële uitingen die ze anders voor de kiezen krijgen.
Heb jij YouTube Premium en zo ja, waarom? Deel het in de reacties onder dit artikel.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Wij zijn met zes personen in onze family voor 18 euro per maand gelukkig met reclamevrije YT en muziek van MusicYT.
Bespaard ons een Spotify-abbo, terwijl je je oude mp3’s van enkele illustere bands gewoon zelf kan uploaden.
Ik heb hier zoveel meer plezier van dan van Netflix.
Zijn wel tevreden van YouTube premium waarbij je ook YouTube music krijgt. Voor 17,99 euro online shows opzoeken, kijken en downloaden of onbeperkt muziek streamen of downloaden aan best wel een aanvaardbare kwaliteit is echt niet zo duur. Je vind er ook veel meer muziek van over heel de wereld dan bij Spotify of dergelijke concurrentie die ondanks een EU wet toch regiobeperking opleggen waardoor je bvb met Spotify of Apple music op een Spaans residentieadres amper Belgische of Nederlandse muziek kunt vinden. Bij YouTube heb je die beperkingen dus niet.
“…hoe komt het nu precies dat zoveel mensen maandelijks zo’n bedrag van 11,99 euro per maand over hebben voor de dienst”
Ja, dat mochten ze willen dat het 10 miljoen keer 12 euro was. ? Zo betalen wij (via Argentinië) zo rond de 1,85 per maand. En zo zijn er tientallen landen waar dat bedrag natuurlijk véél lager is dan in Nederland.
Waarom zouden mensen dat niet er voor over hebben?
Ieder mens is anders
Ik zeg niet dat mensen het er niet voor hebben. Ik zeg alleen dat het er zeker geen 100 miljoen zijn (of ooit zullen worden) voor het bedrag wat wij in Nederland betalen. Prijzen wereldwijd variëren ruwweg van 1,50 (individual) tot 24,00 (family). Dus tientallen miljoenen mensen betalen minder dan wij in Nederland/Europa/Amerika (want dat zijn de duurste gebieden). En dat zij minder betalen is met een reden; lage(re) lonen.
Dat geld voor bijna alle producten (niet alleen tech) hier in Nederland. Wij betalen overal te veel.
Er zijn nog steeds duurdere landen. En een hoge-lonen-land betekent helaas ook hogere prijzen. Dat is hoe economie werkt (helaas?).
Eigenlijk is het belachelijk dat je ervoor moet betalen om geen reclame te zien. Al snap ik ook dat Google geld wil verdienen.
Maar het laat ook zien dat het creatieve armoede is dat je alleen met reclames of door ze af te kopen geld kan verdienen. Wat ook niet helpt: YouTube heeft geen echte concurrentie, dit remt hun innovatie.
Ja, die honderden miljoenen (miljarden?) video’s in alle videokwaliteiten tot 8K aan toe bewaar je niet op een SSD in een stoffige meterkast. Dat kost toch wel een beetje geld zullen we maar zeggen. En zolang wij onze filmpjes daar ‘gratis’ op kunnen plaatsen moet er op een of andere manier geld mee worden verdiend. Het is ook een bedrijf natuurlijk, en geen stichting zonder winstoogmerk.
Heb jij een creatiever idee hoe YouTube geld kan maken zònder advertenties of Premium abonnement?
Noem maar een andere manier om met youtube geld te verdienen waardoor de dure serverparken kunnen blijven draaien.
Ik wacht wel even ?
Google kan op verschillende manieren meer geld verdienen met YouTube:
-andere Google diensten beperken en/of duurder maken
-Youtube Ads toegankelijker en simpeler maken door erop te adverteren
-Hogere adfee bij populaire videos waardoor je er minder hoeft te laten zien
-lagere drempel voor aantal volgers om als influencer geld te verdienen met YouTube ads. Dit is nu 100.000 volgers dacht ik, dit kan best naar 60 of 75k volgers
-hoger percentage commissie. Dit is nu 30%
Kortom, genoeg ideeën voor Google van mij om meer te verdienen met YouTube, anders dan meer ads en dure premium abo’s. Ze zouden mij hier eigenlijk moeten inhuren:-)
Een organisatie die je op zo’n onsympathieke manier probeert te dwingen om te betalen wil ik niet steunen. Daarom gebruik ik Firefox met een handige extensie waardoor ik geen enkele advertentie te zien krijg.
Door mensen zoals jij heeft Google de oorlog verklaard aan ad blockers dus die werken straks niet meer.
Het zal ze niet lukken ?
De makers van de content die jij kijkt zullen vast blij met je zijn…
Ik heb geen probleem met advertenties, maar wel met de opdringerige wijze waarop YouTube de advertenties doorheen je video laat zien: midden in een gesprek of film, het volume extreem hoog en drammerige inhoud. Dat irriteert me enorm.
Premium is totaal niet nodig, om offline een video te kunnen zien kan je op andere manieren gratis die video downloaden. Zoals eerder gezegd copy & paste je de link van een video simpelweg in Telegram en speel je de video daar af zonder enige reclame. En je kan de clip als picture-in-picture kijken en chatten tegelijk
Dat is een leuke omweg voor veel mensen, maar ik vind het vooral geklooi. En super irritant dat het op elk device weer net wat anders kan werken (of niet werkt, zoals op de TV). Nee, die 1,85 per maand geef ik er met liefde aan uit.
Valt reuze mee, kanalen die ik wil volgen worden automatisch doorgestuurd naar een Telegram kanaal.
Gelukkig zijn dat er maar weinig en meestal verwijder ik ze weer omdat de rest gewoon bagger is voor de kliks.