5 big techbedrijven: welke beschermen je privacy echt (niet)?

5 big techbedrijven: welke beschermen je privacy echt (niet)?

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Amazon, Apple, Google, Meta en Twitter zijn van de grootste techbedrijven, maar ze verzamelen elk op een andere manier gegevens van gebruikers. Wij raadplegen twee onderzoeken om duidelijk te maken bij welke van deze techgiganten je gegevens echt privé zijn.

Big techbedrijven en privacy

Regelmatig zie je artikelen verschijnen over een nieuwe rechtszaak waarin Google, Amazon of Meta in is beland. Enkele bedrijven zijn zo succesvol dat ze kapitaalkrachtiger zijn dat het bruto binnenlands product (bbp) van een land. In veel gevallen misbruiken ze hun sterke leiderspositie om kleinere concurrenten te onderdrukken en zo komen ze veelal terecht in rechtszaken over machtsmisbruik. Maar in veel gevallen speelt ook privacy een rol.

Een van de bekendste en grootste privacyschandalen van de moderne geschiedenis is dat van Cambridge Analytica in 2018. Dat bedrijf voor gegevensanalyse wist via Facebook op een onrechtmatige manier de persoonlijke gegevens in te zien van 87 miljoen burgers wereldwijd.

Cambridge Analytica maakte toen misbruik van een simpele quiz op Facebook, maar het ging aan de haal met de gevoelige data van quizzers en hun vrienden. Zo raakten ook tienduizenden Nederlanders en Belgen betrokken die bevriend waren met Amerikanen. Het leverde Meta een jaar later een recordboete op van 5 miljard dollar. Cambridge Analytica werkte op dat moment voor de Trump-campagne toen die voor het eerst presidentskandidaat was. Met die grote gegevensbank kon de campagne doelgericht adverteren.

Gerelateerde artikelen

Onderzoek big techbedrijven

Dit voorbeeld schetst vooral de macht die big techbedrijven hebben over onze persoonlijke gegevens, maar ook de grote gevolgen van wanbeleid rond privacy. We bespreken de huidige stand van zaken met big tech en privacy. We bekijken recente onderzoeken van Security.org en StockApps, die dit jaar analyseerden welke gegevens door techbedrijven worden verzameld en of zij die gegevens met derden delen.

In het onderzoek van StockApps wordt gekeken of de verschillende categorieën waarin bedrijven informatie verzamelen, op basis van het aantal 'data points'. Daarmee onderzoekt het bedrijf vooral hoe breed de dataverzameling werkt bij Google, Meta, Amazon, Apple en Twitter.

Security.org telt dan weer het aantal verzamelde gegevens binnen deze vaste categorieën:

  • Persoonlijke data: van je naam tot je thuisadres, foto's en video's
  • Apparaatgegevens: van je apparaattype tot het besturingssysteem en je IP-adres
  • Activiteitsgegevens: onder andere je berichten, bekeken video's, info over oproepen en zoekgeschiedenis
  •  Locatiedata: gps-gegevens, sensorgegevens van je apparaat en locatie-info gedeeld door zendmasten en wifi-hotspots
  • Publieke data: gegevens die uit een externe publieke bron over je beschikbaar zijn. Informatie van adverteerders, artikelen van mediasites en je geschiedenis van kredieten.

Resultaten

In onderstaande tabel komen sommen we het aantal informatietypes op dat StockApps onderzocht, samen met het aantal verzamelde gegevens binnen de categorieën die Security.org gebruikt. Security.org geeft elk van de bedrijven een beoordeling via een letter.

Google Meta Amazon Apple Twitter
Aantal informatietypes (StockApps) 39 14 23 12 24
Persoonlijke data 9 6 9 5 5
Apparaatgegevens 9 1 3 3 5
Activiteitsgegevens 16 7 5 2 10
Locatiedata 3 1 2 2 2
Publieke data 3 / 3 / 2
Beoordeling F C B A+ C

Conclusie

De onderzoeken van StockApps en Security.org hebben eenzelfde conclusie. Google verzamelt de meeste gegevens van gebruikers en het deelt die met adverteerders zodat doelgerichte reclame kan worden aangeboden. Google biedt naast zijn Android-besturingssysteem ook heel wat diensten aan en zo krijgt het volledig plaatje van jouw persoonlijke gegevens, locatie, interesses en activiteiten.

De beste beoordeling krijgt Apple omdat het bedrijf de minste gegevens verzamelt en ook als enige geen informatie deelt met derden. Daarnaast gebruikt het ook geen publieke bronnen om zo meer over je te weten te komen. Apple verzamelt wel de locatie van gebruikers, maar dat is voor functionele doeleinden, omdat veel diensten van computers en telefoons de locatie vereisen om te werken.

Gerelateerde artikelen

Amazon kreeg een betere beoordeling van Security.org dan de grootse sociale netwerken, omdat het gebruikers meer controle geeft over wat er met hun gegevens gebeurt. Je naam en adres worden nooit met derden gedeeld en voor de andere gegevens kan je het delen uitschakelen, een zogenaamd opt-out-systeem.

Wat denk jij over de gegevens die deze grote spelers in de techindustrie verzamelen? Ga je zo bewuster nadenken over de producten en diensten die ze aanbieden en hoe jij er gebruik van maakt? Laat het ons weten in de reacties.

Heb je tips of ideeën?

Androidworld is de grootste Android-community van Nederland en België. We doen dit dus samen! Heb jij dus een vraag over het onderwerp dat we bespreken tijdens de themaweek of juist ideeën of tips? Laat het dan weten in de reacties onder dit artikel. Je kan ons ook mailen via dit e-mailadres of een berichtje achterlaten op Facebook, Instagram en Twitter. Daarnaast kan je ons vragen stellen via deze Telegram-groep. Wil je liever één van de redacteuren een tip sturen? Dan kan dat ook!

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Achtergrond

Dit vind je misschien ook leuk