Misschien ben je er trots op dat je al heel lang met je telefoon doet. Terecht ook, want hoe lang je met je toestel doet, hoe duurzamer je bezig bent. Een ding dat vaak als eerste slijt, dat is de accu. Hoe weet je of je niet met een verouderde batterij te maken hebt, die misschien wel aan vervanging toe is? Deze tips helpen je dit te bepalen.
Check de gezondheid van je batterij
Je hoeft je telefoon niet open te maken om je batterij te checken: liever niet zelfs. Veel telefoons bieden de mogelijkheid om de gezondheid van de batterij te checken. Samsung-telefoons hebben bijvoorbeeld een batterijgezondheidsoptie (binnen de Samsung Members-app en dan Diagnostics) waarmee je kunt zien hoe de capaciteit van je batterij ervoor staat. Denk aan de temperatuur, de laadcycli, enzovoort. Het is erg verschillend per telefoon. Weet in ieder geval dat als je batterij onder de 80 procent duikt in capaciteit, het tijd is voor een vervangende accu. Ook een goede tip: gebruik AccuBattery: die app geeft je enorm veel inzicht in je batterij. Het helpt wel om regelmatig in die app te kijken, zodat je precies weet wanneer het goed is en sneller kan merken wanneer het slechter wordt.
Lees verder na de advertentie.
Laden gaat minder snel
Heb je het gevoel alsof je veel langer moet wachten tot je accu vol is? Dit kan een indicatie zijn van veroudering. Samsung-telefoons laden bijvoorbeeld per definitie al langzamer dan de meeste andere toestellen, omdat Samsung die batterijtemperatuur graag wat constanter houdt. Mocht je echt een verschil merken tussen toen en nu, als het om het opladen van je batterij gaat, dan kun je het beste even checken of de USB-C-poort helemaal schoon is en een andere lader gebruiken om te kijken of het daaraan ligt. Is dat allebei in orde, dan lijkt het erop dat je batterij is verouderd.
Je telefoon schakelt zelfs helemaal uit
Schakelt je telefoon helemaal uit, terwijl er geen indicatie was dat de batterij op was? Dan kan er iets mis zijn met je batterij. Nu moeten we voorzichtig zijn in deze uitspraak, want je telefoon kan ook uitschakelen om allerlei andere redenen (zelfs omdat hij gewoon opnieuw opstart na een update). Maar er is wel een kans dat het aan je batterij ligt. De batterij levert immers geen stroom meer, waarna je telefoon uitschakelt: die kan immers niet anders.
Je telefoon geeft snel een oververhittingsmelding of wordt erg heet
Je telefoon kan om veel redenen een oververhittingsmelding geven of heel heet zijn, maar komt dit vaak voor, dan is er kans dat je accu is versleten. Als een telefoon oververhit raakt, dan is dat vaak een accuprobleem. De accu heeft lithium-ionen die als een gek bewegen wanneer er wordt opgeladen, en door hitte wordt de chemische reactie die dat veroorzaakt versterkt. Hiermee slijt het materiaal in de batterij eerder. Als dat heel vaak gebeurt, dan kan het gebeuren dat de lithium-ionen doordat andere elementen van de batterij stukgaan juist veel langzamer bewegen. Dit maakt je batterij een stuk minder goed. Het is dus zeker niet alleen zo dat wanneer je de oververhittingsmelding krijgt, je even moet schrikken en het dan klaar is: elke keer dat je telefoon de oververhittingsmelding toont, kun je ervanuitgaan dat je batterij iets harder slijt. Of dat je batterij al niet zo lekker meer is en daardoor vreemd gedrag vertoont.
Je telefoon lijkt dikker
In het verlengde daarvan kun je ook opletten op het fysieke deel van je telefoon: als de achterkant ineens wat dikker begint te worden, dan kan je telefoonaccu zijn gaan zwellen, wat kan gebeuren als er batterijvloeistof is gelekt. Het gebeurt gelukkig niet vaak, maar het kan een reden zijn voor je accu om niet meer goed te functioneren. Hoe meer er lekt, hoe ernstiger het is: je telefoonscherm kan er zelfs door gaan scheuren. Merk je zoiets, zorg dan dat je de telefoon niet meer oplaadt en dat je er zo snel mogelijk contact over opneemt met de fabrikant. Houd hem in de gaten: een batterij die is gezwollen kan een brandhaard zijn.
Hoe voorkom je dat je batterij slijt?
Voorkomen dat je accu slijtage oploopt is helaas onmogelijk, maar er zijn wel veel mogelijkheden als het gaat om het vertragen van het slijtageproces. De batterij slijt het hardst wanneer hij wordt opgeladen, dus probeer je telefoon niet constant aan de lader te leggen. Ook is hitte per definitie niet goed voor een batterij. Je kunt er dus beter voor zorgen dat je batterij niet te heet wordt, door je toestel niet in de felle zon te leggen of op een hete CV. Meer tips nodig? Lees dan ook 10 tips om de batterijduur van je telefoon te verbeteren.
Volg Androidworld ook op WhatsApp. Tik hier om het Androidworld-kanaal aan WhatsApp toe te voegen.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Batterij zoveel mogelijk tussen de 20 en 80% houden, Samsung heeft nu standaard de functie die het opladen stopt bij 80%, en je telefoon uit je cover halen tijdens het opladen ivm hitte.