Samsung 2025? Maak nu kans op een Music Frame t.w.v. €449!

Zo kun je Strava gebruiken als je wil beginnen met hardlopen

Laura Jenny
Laura Jenny
24 december 2024, 12:43
4 min leestijd
Zo kun je Strava gebruiken als je wil beginnen met hardlopen

Lees verder na de advertentie.

Je bent er helemaal voor: je wil gaan hardlopen. Daar kun je dan wel wat hulp bij gebruiken. Sommige mensen zweren bij Evy, anderen doen het liever meer op eigen houtje. Maar, dan nog kun je waarschijnlijk veel voordeel halen uit een app als Strava. Dit is hoe.

Strava voor beginners

Strava heeft even tijd nodig om te worden ingesteld, dus zorg niet dat je al in je hardloopkleren buiten staat voordat je de app downloadt. Doe het nog even thuis, wanneer je rustig kunt bedenken en bekijken hoe het allemaal werkt en wat je eruit wil halen. Vervolgens kun je de app Strava installeren en instellen. Dat doe je met behulp van de onderstaande instructie:

Lees verder na de advertentie.

Strava installeren

Wil je het erop wagen? Volg dan de onderstaande stappen:

  1. Installeer Strava vanuit de Play Store
  2. Vul je e-mailadres en gewenste wachtwoord in en tik op aanmelden
  3. Vul je naam, achternaam, geboortedatum en gender in en tik op doorgaan
  4. Vervolgens kies je sporten waarin je geïnteresseerd bent en tik je op doorgaan
  5. Je kunt dan vrienden toevoegen, maar ook bekenden zoals  Lance Armstrong en Latoya Snell
  6. Kies of je meldingen wenst te ontvangen (bijvoorbeeld met je statistieken of nieuwe functies)
  7. Kies of je een betaald abonnement wil of nog even niet
  8. Als je een Garmin-smartwatch hebt, dan kun je een herinnering krijgen om die in te stellen
  9. Tik op Klaar
  10. Je komt dan in het beginscherm van Strava, waarin al meteen wordt aangegeven dat er een voorgesteld doel is, wat je vrienden zoal hebben gedaan en kun je onder kaarten bijvoorbeeld routes vinden die anderen hebben uitgestippeld. Let wel, voor sommige functies is een abonnement nodig.

Een Strava-abonnement

Misschien is het doel dat Strava je aanraadt, 1 kilometer hardlopen per week, zo slecht nog niet om mee te beginnen. Alleen heb je een abonnement nodig om dat ook in Strava te gebruiken. Ik zou je aanraden niet meteen voor een abonnement te gaan: zeker als je net begint, dan moet je nog maar zien of het echt iets voor je is. Wel laat Strava je het betaalde abonnement een maand gratis proberen, dus als je het toch wil doen, dan hoef je niet bang te zijn dat het je meteen geld kost: vergeet echter niet op tijd je abonnement op te zeggen als je het niet wil. Het abonnement kost 69,99 euro per jaar of 10,99 euro per maand.

Lees verder na de advertentie.

Je kunt namelijk ook zonder een betaald abonnement je hardlooprondje starten en vastleggen. Je gaat daarvoor middenonder naar Opnemen. Strava biedt je geen programma zoals Evy of C25K  waarbij je steeds wordt verteld wanneer je moet hardlopen of wandelen, maar je kunt die apps wel naast Strava gebruiken. Ook zijn er integraties met Spotify, maar dus ook met Garmin-hardloophorloges. Het idee is dat je met Strava straks helemaal kunt zien hoeveel je hebt hardgelopen, hoe je rondjes zijn die je hebt gedaan, enzovoort. Het enige waar je wel rekening mee moet houden is dat je opnemen moet aanzetten: Strava doet dat niet voor je. Ga je immers kerstshoppen, dan zou Strava al een hele wandeling vastleggen en dat is misschien niet je bedoeling.

Hoe Strava je helpt als beginnend hardloper is vooral met je te motiveren om er lekker op uit te trekken. Ook zal je merken dat de app verbinding met vrienden belangrijk maakt en dat is niet voor niets: je prestaties delen met anderen is een mooie stok achter de deur, naast dat je samen misschien op het idee komt om eens samen te gaan hardlopen. Houd er wel rekening mee dat als je je rondjes deelt, mensen mogelijk inzicht krijgen in waar je woont, als je bijvoorbeeld altijd vanuit huis eropuit trekt. 

Trainingsplannen

Er zijn nadelen aan Strava, zoals die privacy waar niet iedereen zich bewust van is bij het delen van zijn rondjes, maar bijvoorbeeld ook dat wanneer je een trainingsplan wil gebruiken (want die heeft Strava wel, maar niet in de app), je naar Strava.com moet gaan in de browser. Je krijgt dan ook in je mailbox dagelijks een mail over je trainingsopdracht van die dag, wat een beetje vreemd lijkt: kan dat niet gewoon in de app? Waarschijnlijk probeert Strava de app hiermee laagdrempelig te houden, zodat ze niet te ingewikkeld wordt, maar het voelt juist wat onlogisch dat je daarvoor dan weer op de site moet zijn (plus: dat moet je ook maar net weten).

Veel mensen zijn fan van Strava omdat de app niet te veel pusht en je niet het gevoel krijgt dat je Lance Armstrong zelf moet zijn: het moedigt juist mensen aan die niet zoveel doen om wat meer te doen, maar wel op een vriendelijke manier en met vooral heel veel inzichten en duidelijke informatie. Helemaal omdat hoe meer je doet, dus hoe meer data er is, hoe meer je ziet dat je steeds beter wordt en dat is uiteindelijk de mooiste motivatie van allemaal.

Strava: hardlopen en fietsen
Strava: hardlopen en fietsen
Strava: hardlopen en fietsen
Strava: hardlopen en fietsen
Strava: hardlopen en fietsen
Strava: hardlopen en fietsen
Strava: hardlopen en fietsen
Strava: hardlopen en fietsen
Strava: hardlopen en fietsen
Strava: hardlopen en fietsen
Strava: hardlopen en fietsen

Strava: hardlopen en fietsen

Strava Inc.

8.4
Gratis
Via Google Play

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

1

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

24 december 2024, 22:33

Er zijn gelukkig veel instellingen op het gebied van privacy waar je zelf kunt kiezen wat je met wie deelt. Wat zijn tegenwoordig trouwens de verschillen tussen de gratis versie en het abonnement?